To politimenn skutt under demonstrasjon

USA-ekspert om Ferguson-bråket: Obama har feilet

USA-eksperten Svein Melby mener Obama har feilet i sitt arbeid med å samle nasjonen, og tror vi kan vente oss flere opptøyer.

  • Camilla Bergland
  • Sverre Holm-Nilsen

Artikkelen er over fem år gammel

– Opptøyene har blitt en fornyet debatt om raseproblematikk i USA. Obama, som hadde som mål å samle nasjonen på tvers av rase, har feilet. Han har økt forskjellene betraktelig, sier seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier Svein Melby.

Natt til torsdag lokal tid, ble to politimenn skutt under en demonstrasjon i byen Ferguson i USA. Hendelsen fant sted utenfor politistasjonen, og kom som en reaksjon på at politimesteren gikk av etter anklager om rasisme som følge av drapet på tenåringsgutten Michael Brown, som ble skutt og drept av en politimann i fjor.

Seniorforsker ved institutt for forsvarsstudier Svein Melby. Foto:Bjørn Sigurdsøn,NTB scanpix

Tilstanden til de to politimennene regnes torsdag ettermiddag fortsatt som alvorlig.

Ifølge nyhetsbyrået AP skal den ene politimannen ha blitt skutt like under det høyre øyet, og kulen satt seg fast like bak øret. Den andre politimannen ble skutt i skulderen, og kulen gikk ut gjennom ryggen.

Økonomiske forskjeller

Siden hendelsen fjor sommer, har det vært store demonstrasjoner med krav om at politimesteren må gå av.

Melby trekker frem de store økonomiske forskjellene i USA når han forklarer kampene mellom politi og demonstranter. Og ser på forskjellene som en indirekte årssak til de massive opptøyene.

LES OGSÅ: Slik ser det ut i Ferguson etter opptøyene

– De siste 20–30 årene har det vært en markant økning i klasseskillet, og det har særlig blitt flere fattige svarte. Vi ser nå en oppblomstring av demonstrasjoner og opptøyer som bygger på et generelt misnøye i befolkningen, sier han og legger til:

– USA er nødt til å takle de økonomiske forskjellene. Obama må gjøre markante endringer, og det amerikanske folket må innse at den amerikanske drømmen bare er en myte.

Vil eskalere

Melby er ikke optimist, og mener vi kommer til å se flere voldelige opptøyer i tiden som kommer.

– Jeg er ikke optimist, og tror nok dette bare er starten på en lang rekke demonstrasjoner og opptøyer. Hvis det ikke gjøres noe med forskjellene vil dette å eskalere.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder