HEKTISK: Den franske presidenten François Hollande til høyre og statsminister Manuel Valls i hektisk møtevirksomhet onsdag etter at USAs avlytting av Frankrikes presidenter mellom 2006 og 2012 ble kjent. Foto:,REUTERS/ NTB SCANPIX

Frankrike refser USA for spionasje

USA må gjøre alt de kan for å reparere forholdet til Frankrike, sier statsminister Manuel Valls etter avsløringer om at amerikanerne har spionert på tre franske presidenter.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dokumenter som er offentliggjort av WikiLeaks, går det fram at USA har spionert på de tre siste franske presidentene i perioden 2006 til 2012.

– Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser, heter det i en uttalelse fra kontoret til president François Hollande.

Hollande holdt onsdag et krisemøte med ministre og forsvarsrådet for å drøfte rapportene. Samme kveld fikk han telefon fra USAs president Barack Obama.

– President Obama gjentok utvetydig at han er fast bestemt på å få en slutt på tidligere praksis, som vurderes som uakseptabel blant allierte, meldte Hollandes kontor etter telefonsamtalen.

Reiser til Washington

Kontoret opplyser også at franske etterretningsoffiserer snart reiser til Washington for å styrke samarbeidet mellom de to landene.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius innkalte onsdag ettermiddag USAs ambassadør til Frankrike og ba ham forklare situasjonen.

Samtidig forsikret Det hvite hus at de ikke driver avlytting av Hollandes kommunikasjon.

– Vi overvåker ikke Hollandes kommunikasjon og kommer ikke til å gjøre det, sier talsmann Ned Price i det nasjonale sikkerhetsrådet. Han sa imidlertid ingenting om hvorvidt det har skjedd tidligere.

Den franske avisen Liberation og nettavisen Mediapart siterte tirsdag kveld en pressemelding fra WikiLeaks som refererer til topphemmelige etterretningsrapporter og tekniske dokumenter.

Her heter det at NSA spionerte på presidentene i alle fall fram til mai 2012, samme måned som Hollande tok over for Sarkozy.

– Også statsråder avlyttet

Også franske statsråder og Frankrikes ambassadør i Washington ble avlyttet av NSA, ifølge dokumentene, som også avslører mobiltelefonnumrene til en rekke ansatte i Elysee-palasset og til presidenten selv.

Et annet dokument fra 2008 har tittelen «Sarkozy tror han er den eneste som kan løse den globale finanskrisen». Her heter det at Sarkozy mener at USA er skyld i finanskrigen, men at Washington etter hvert har begynt å høre på hans råd.

Dokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden har tidligere avslørt at flere internasjonale toppledere, inkludert Tysklands statsminister Angela Merkel og Brasils president Dilma Rousseff, i en årrekke er blitt overvåket av NSA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder