UVÆR: Da stormen «Berit» slo til langs norskekysten, slo sjøen godt over Atlanterhavsveien. Klimaforskere mener man vil få mer ekstremvær fremover som følge av klimaendringene. Foto: Berit Roald / Scanpix

UVÆR: Da stormen «Berit» slo til langs norskekysten, slo sjøen godt over Atlanterhavsveien. Klimaforskere mener man vil få mer ekstremvær fremover som følge av klimaendringene. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Havnivået stiger raskere enn ventet

Havnivået har steget betydeligere raskere enn man tidligere trodde som følge av klimaendringene, viser en ny studie som går tidligere målinger av havnivået nærmere etter i sømmene.

Monica Bring Estensen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Havnivået stiger betydeligere raskere enn det man har forventet som følge av klimaendringer, viser en ny studie som ble publisert i fagskriftet «Nature» onsdag.

I studien tar forskere en ny titt på tallene fra over 600 tidevannsmålere, skriver The Guardian. Blant annet fant de at tolkningene fra av målinger fra 1990–91 har overdrevet hvor mye havnivået har steget. Og en ny titt på tallene for stigningen siden den gang viser at det har økt betraktelig rakere enn men da tidligere har trodd.

– Funnene indikerer at akselerasjonen de to siste tiårene er 25 prosent høyere enn tidligere antatt, sier Carling Hay, forsker ved Universitetet i Harvard og studiens hovedforfatter, til Reuters.

De siste to tiårene har havnivået steget 3 millimeter i snitt. Dette er svært mye høyere enn det FN tidligere har anslått, i fjor la IPCC til grunn at havnivået steg om lag 1,5 millimeter i året.

Verdenshavene varmere

En stigning av havnivået vil påvirke mange, men spesielt er det, små øystater svært sårbare hvis klimaendringene som forventet får havnivåettil å stige ytterligere, skriver NTB. Flere av dem har allerede begynt å undersøke hva de kan gjøre hvis de etter hvert synker i havet og hele befolkningen må emigrere.

Verdenshavene blir dessuten stadig varmere, viser forskningen til klimaforsker Alex Timmermann. Han har studert målinger av havtemperaturer så langt tilbake som på 1800-tallet. Sommeren 2014 var verdenshavene på sitt varmeste.

Fra april i fjor skjøt oppvarmingen av havene fart, ifølge klimaforskeren. Han forklarer at det hovedsakelig skyldes en veldig økning i temperaturen i nordre del av Stillehavet. Her har temperaturstigningen vært større enn hva vi har sett noen gang.

Rekordvarm sommer

Sommeren 2014 ble det satt varmerekorder flere steder i Nord-Europa. Norge blant annet opplevde det varmeste været på over 100 år i fjor, skriver NTB.

De høye temperaturene bidro også til mange ekstreme værhendelser: Vi opplevde den tørreste januarmåneden på over 100 år, og det var en viktig medvirkende årsak til de omfattende brannene i Lærdal, Flatanger og på Frøya. Temperaturøkningen bekymrer klimaforskerne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder