10.000 enslige mindreårige ventes bare til München

Flyktningjente (13) sporløst forsvunnet

17-åring tok hånd om enslig flyktningbarn (2)

KAOTISK: Tusenvis av flyktninger, blant dem mange barn, ankom i går jernbanestasjonen i München. Barneombudet i Tyskland mener barna ikke er godt nok beskyttet mot seksuell vold. Foto: Stian Eisenträger , VG

Slår alarm om seksuelle overgrep mot flyktningbarn

MÜNCHEN (VG) Tusenvis av mindreårige flyktninger kommer alene til Tyskland. Barna er ikke godt nok beskyttet i flyktningmottakene, sier barneombudet i Tyskland.

 • Stian Eisenträger

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg er meget bekymret over at mange barn i flyktningmottakene ikke er tilstrekkelig beskyttet mot seksuell vold og får for lite hjelp til å bearbeide de traumatiske opplevelsene de har gått igjennom, sier Johannes-Wilhelm Rörig til Die Welt.

Han er den tyske regjeringens uavhengige ombud for spørsmål knyttet til seksuelt misbruk av barn, og slår nå alarm om det han mener er store mangler i mottaksapparatet.

– Klare strukturer, intimitet, steder å trekke seg tilbake og barnevennlige rom er for det meste ikke-eksisterende. Da har potensielle seksualforbrytere det enkelt med å nærme seg barn og begå seksuelle overgrep, sier han videre.

Lest denne? Kvinner under IS holdes som sexslaver

Høy risiko

Hvor mange barn, men også kvinner, som er blitt utsatt for overgrep, er det ingen som har noen oversikt over. Tidligere studier om seksuelle overgrep viser imidlertid at forekomsten av vold er høy på flyktningmottak, ifølge avisen.

Bare siden begynnelsen av september har over 40.000 mennesker som ber om beskyttelse fra krig og forfølgelse ankommet München, opplyser delstatsmyndighetene til VG. Dette er flere enn i hele fjor. I løpet av året regner tyske myndigheter med at det vil komme 800.000 mennesker til landet for å søke asyl. Anslagsvis 110.000 av disse regner man med vil være barn under seks år, skriver avisen Süddeutsche Zeitung.

Sikkerhetstjeneste advarer: Islamister vil radikalisere flyktninger

Jentebarn uten foreldre

Barnevernet i München regner på sin side med at det vil melde seg rundt 10.000 enslige mindreårige asylsøkere bare i denne byen alene innen utgangen av 2015.

– Dette er svært utfordrende, og vi har flere spesielle eksempler. For eksempel kom det denne uken en 17-årig afghaner som hadde med seg en to og et halvt år gammel jente. De hadde truffet hverandre i Ungarn, og den engasjerte gutten hadde tatt seg av jenta og brakt henne med til Tyskland. Jenta er nå tatt hånd om av barnevernet, og gutten er på et mottak for ungdommer, sier delstatspresident Christoph Hillenbrand på en pressekonferanse i München.

Bakgrunn: Dette må du vite om flyktningkrisen

Også i Sverige opplever man at ukjente personer plukker opp flyktningsbarn som reiser alene, på togstasjonen i Stockholm, ifølge Migrationsverket. Det skriver Aftonbladet.

Pressesjef ved Migrationsverket, Fredrik Bengtsson beskriver for SVT hvordan personer møter ankommende til togstasjonen, der Migrationsverket har personale som tar imot flyktningene. Ifølge Bengtsson sier disse menneskene til flyktningene at de ikke kan stole på politiet og at de heller skal bli med dem.

– Det er kanskje slektninger som tar dem med seg. Eller så er det venner, bekjente eller helt ukjente mennesker. Vi vet ikke hvem de drar med, og det er dypt utilfredsstillende, sier Bengtsson.

13-åring sporløst borte

Samtidig er en 13 år gammel flyktningjente sporløst forsvunnet fra flyktningmottaket i Schönau am Königsse i Bayern. Hun er savnet på femte dagen, og en storstilt leteaksjon med politi, sporhunder, dykkere fra brannvesenet og helikopter har vært resultatløs.

Ifølge lokale medier skal politiet ha en teori om at hun kan ha lagt på vei til bekjente i Nord-Tyskland, men utelukker ingenting. Hun er nå etterlyst med navn og bilde.

KRISEHÅNDTERING: Delstatspresident Christoph Hillenbrand er ansvarlig for krisehåndteringen i Bayern. Han ber innstendig om at flere må avlaste den enorme påganger av flyktninger. Foto: Stian Eisenträger , VG

Sprengt kapasitet

Hver eneste dag denne uken har det ankommet oppimot 7000 mennesker til München som vil søke om beskyttelse i Tyskland. Delstatspresident Christoph Hillenbrand sier til VG at det nå er tvingende nødvendig at de tyske delstatene og det internasjonale samfunnet viser solidaritet.

– Antallet skjebner som vi må registrere er stort. Vi legger stor innsats i rask registrering og behandling. På grunn av det sterkt økende tallet på ankomne flyktninger, er vi nødt til å ha avlastning. Flyktningleiren på messeområdet i München skal og kan ikke være noe varig overnattingssted, sier Hillenbrand.

– München kan ikke være det eneste knutepunktet for mottak av flyktninger. Vi gjentar vår oppfordring til de andre delstatene om å ta imot direktetog med flyktninger. Direktetogene har et direkte humanitært aspekt, understreker delstatspresidenten.

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Tyskland

Flere artikler

 1. Slik håndterer Tyskland flyktningstrømmen

 2. Sikkerhetstjeneste advarer: Islamister vil radikalisere flyktninger

 3. Flyktningene møtt med applaus og sukkertøy i München

 4. Dette er tyskernes dom over Merkel etter flyktning-ja

 5. Asylmottak-brannene i Sverige: Løfven om asylmottak-brannene: – Ikke det Sverige vi er stolte av

Fra andre aviser

 1. Tyskland strever med å håndtere flyktningstrømmen

  Aftenposten
 2. Tyske flyktningmottak forbyr nyttårsraketter

  Fædrelandsvennen
 3. Migranter i Ungarn krever å få reise videre

  Bergens Tidende
 4. Når Tyskland er fullt

  Fædrelandsvennen
 5. «Han begynte å kalle meg kjæresten sin. Jeg var 12»

  Fædrelandsvennen
 6. Det mørkeste sviket

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no