Kim Jong-un skal ha besteget Nord-Koreas høyeste fjell – i frakk og spasersko

Kim Jong-un kunne angivelig kjøre bil som treåring. Nå bestiger han fjell før frokost!

Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge Nord-Koreas statskontrollerte medier var det en frisk og rask Kim Jong-un som nådde toppen av Mount Paektu lørdag morgen.

Iført lærsko og frakk skal diktatoren, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA, som har sendt ut bildene, ha besteget det 2750 meter høye fjellet før soloppgang. Kims far, den mangeårige diktatoren Kim Jong-il, hevdes å ha blitt født på fjelltoppen her, og Mount Paektu spiller en viktig rolle i dyrkelsen av diktatorfamilien.

På toppen skal Kim Jong-un ha møtt piloter i det nord-koreanske forsvaret, og erklært at den friske spaserturen opp fjellsiden ga ham «mer energi enn atomvåpen».

«VARMT» MØTE: Kim Jong-un hilser piloter i det nord-koreanske forsvaret på toppen av Mount Paektu, på dette udaterte bildet som er publisert av statlig media. Foto:Kcna,Reuters

Det er solid tradisjon i Nord-Korea for å tillegge diktatoren oppsiktsvekkende talenter, og Kim Jong-uns far Kim Jong-il ble blant annet påstått å være i verdenstoppen i golf. Det er med andre ord grunn til å ta dokumentasjonen på Kims klatrebragd, som kommer kort etter nyheten om at han angivelig kunne kjøre bil som treåring, med en klype salt.

Den 32 år gamle statslederen skal ha talt til soldatene på toppen av fjellet, og poserte i kjent stil smilende med sine forsvarsansatte undersåtter. Bildene fra KCNA er ikke datert, og som så mange andre av den nord-koreanske diktatorens utflukter er det umulig å verifisere detaljene.

Kim Jong-un tok over lederskapet i Nord-Korea etter faren Kim Jong-ils død i 2011. Han har lagt seg på en noe mildere linje enn faren, og forsøker å fremstå som en folkets mann. Det nord-koreanske diktaturet er fortsatt strengt avstengt fra omverdenen, og den elleville persondyrkelsen i statlig media av landets øverste leder fortsetter.

BLID: Kim Jong-un er kjent for sitt entusiastiske smil, og poserte for kamera i soloppgangen, tilsynelatende frisk og rask etter å ha besteget 2750 meter høye Mount Paektu. Foto:Kcna,Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder