Vitne til VG: - De henrettet barn

BRUTALT REGIME: VG har fått tilsendt dette bildet, som angivelig viser forberedelser til en henrettelse i syriske byen Raqqa, av en innbygger i byen. Opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) konrollerer store områder i vestlige Irak og østlige Syria. Foto: Gruppen Raqqa is being Slaugtered Silently

Lik korsfestet i islamist-kontrollert by

Opprørsgruppen ISIL, som skal ha flere norske medlemmer, korsfestet tirsdag blodige lik på torget i den østlige byen Raqqa.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over seks år gammel

Det er høylys dag på et torg i den nord-østlige byen Raqqa i det krigsherjede Syria. I midten av torget har innbyggere samlet seg. Det alle stirrer mot er det blodige liket av en mann, hengt opp på et provisorisk trekors. Øyene er dekket med et svart tøystykke, og armene står ut til hver sin side, hengt fast med tråder. Flere barn på torget viser ekstra nysgjerrighet, og går opp til den døde kroppen for se nærmere.

Det viser ett av flere bilder som skal stamme fra byen Raqqa, som er kontrollert av den brutale opprørsgruppen ISIL- Den islamistiske staten i Irak og Levanten.

The Daily Beast skriver at bildene ble postet på en jihadistisk Twitter-konto, og under bildet står det skrevet: «Vi har akkurat henrettet sju spioner som forsøkte å plante bomber på vår brors bil. Massivt oppmøte». Personen bak kontoen hevder å være et medlem av ISIL.

Bildene som skal være tatt tirsdag har spredt seg på nettet, og har i løpet av uken både blitt brukt av motstandere for å vise gruppens brutalitet, og av stolte medlemmer som vil vise gruppens styrke.

Vitne

LEDER: Irakeren Abu Bakr al-Baghdadi leder nå ISIL. Foto: www.rewardsforjustice.net

VG har snakket med den angivelige fotografen av bildene, som bor i Raqqa. Han sier han var tilstede under korsfestelsen, og jobber i en gruppe som prøver å avdekke ISILs brutalitet.

- Jeg var der og så henrettelsene. To barn på 13 og 14 år var også blant de drepte, sier mannen, som ikke ønsker at hans identitet skal avsløres.

Mannen forteller at dette er den andre gangen ISIL korsfester lik i byen. Den første korsfestelsen skjedde i mars. VG har mottatt bilder av begge korsfestelsene.

- På mandag henrettet ISIL 12 mennesker her, og på onsdag ble øynene til et lik revet ut av ansiktet hans på det samme torget, sier vitnet, som har bodd hele sitt liv i Raqqa.

Den 24 år gamle mannen sier livet i byen er totalforandret etter at ISIL tok kontroll.

- Livet her er vanskelig. Bryter vi deres lover blir vi henrettet med en gang, sier han.

Historikeren og forskeren Pieter Van Osteyen mener på sin blogg at han har samlet nok informasjon til å vite hva som skal ha skjedd:

ISIL sier de pågrep sju mennesker, ansvarlig for å ha kastet en granat mot en ISIS-kriger, tidligere denne måneden. De hevder at en sivil mistet benet i angrepet.

På en plakat festet til et av de korsfestede likene står det: «Denne mannen kjempet mot muslimer og kastet en granat på dette stedet»

HENRETTET: VG har fått tilsendt bildene fra korsfestelsene på torget i Raqqa tirsdag av en aktivist som bor i byen. Dette bildet er tatt av en gruppe som er motstandere av ISILs tilstedeværelse i byen, og skal angivelse være tatt på torget på samme tid. Foto: Gruppen "Raqqa is being slaughtered Silently "

Norske medlemmer

Mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria for å slutte seg til opprørsgrupper inne i Syria. Minst seks av disse er blitt drept i det krigsherjede landet.

Onsdag kom meldingen om at den 25 år gamle nordmannen Egzon Avdyli er drept i Syria. Ifølge VGs opplysninger, dro 25-åringen til Syria for om lag tre måneder siden. Han skal ha blitt skutt og døde som en følge av skadene han ble påført.

Etter det VG får opplyst, mener PST at Avdyli var tilknyttet ISIL og var sammen med flere andre personer fra det radikale ekstremistmiljøet i Norge.

LES OGSÅ: Seks norske islamister drept i Syria

Terrorforskeren Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt, sier det er hans inntrykk at et flertall av de europeiske syriafarerne knytter seg til enten ISIL eller Al-Nusra-fronten, en annen radikal gruppe.

- Dette gjelder også den norske kontingenten, sier han.

- Hva er målet til ISIL?

- Målet deres er å opprette en transnasjonal islamiststat i hele regionen, noe navnet deres også indikerer. De forkaster de internasjonale grensene og kontrollerer nå store områder i både Irak og Syria, områder som er større enn både Israel og Libanon.

- Gruppen vil i aller høyeste grad felle president Assad, som andre opprørsgrupper, men de har kanskje andre visjoner om hva som skal komme etterpå, sier han.

TERRORFORSKER: Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt Foto: Pressebilde

Konflikt med al-Qaida

I februar i år valgte Al-Qaidas lederskap, med egypteren Ayman al-Zawahiri i spissen, å ta avstand fra ISIL. I en beskjed publisert på en jihadistisk nettside skrev terror-lederen at ISIL ikke er en del av al-Qaida, og verken har et organisatorisk forhold til dem eller representerer dem i Syria.
I ettertid har det blitt sagt at ISIL, som før kalte seg «al-Qaida i Irak» selv ble for brutale i deres framgangsmåter for al-Qaida-lederen.

Time Magazine skrev i februar at Zawahiri lenge hadde vært frustrert over ISIL sin oppførsel, etter at gruppen valgte å bli en del av Syria-konflikten ved å ekspandere sine operasjoner over grensen fra Irak og inn i Syria. Dette skjedde i april i fjor, og skal ha vært et forsøk på å legge den syriske al-Qaida-avdelingen Nusra-fronten under seg.

I mai ba Zawahiri ISIL om å trekke seg tilbake til Irak, noe Al-Baghdadi avviste:

- Jeg må velge mellom Guds styre og Zawahiris styre, og jeg velger Gud, skal han ha svart.

Stor by

ISIL ble større og større som et resultat av at utenlandske krigere fra hele verden, inkludert Norge, valgte å kjempe på deres side.

I fjor tok ISIL kontroll over byen Raqqa øst i Syria, en by på over 200.000 mennesker.

Det er den svært mediesky irakeren Abu Bakr al-Bagdadi som leder ISIL, som han tok over etter den forrige lederens død i 2010. Det finnes svært få bilder av ham, og han sies å skjule ansiktet sitt selv når han snakker med sine mest betrodde.

MANGE HENRETTES: Bildet VG har fått tilsendt skal angivelig vise øyeblikket før en henrettelse i byen Raqqa. Foto: Foto: Gruppen "Raqqa is being slaughtered Silently "

Les også

 1. Seks norske islamister drept i Syria

  Mellom 40 og 50 nordmenn har reist til Syria for å slutte seg til ekstremistiske grupper.
 2. Flyktningleir i Jordan kan bli verdens nest største

  Det som kan bli verdens nest største flyktningleir åpnet onsdag i Jordan.
 3. - Vi har det tungt, og er veldig triste

  Far til den drepte islamisten Egzon Avdyli (25) sier han forsøkte å få sønnen bort fra det ekstreme islamistmiljøet i…
 4. Den drepte islamisten: Fra nett-jihadist til Syria-farer

  Det var den norsk-albanske Egzon Avdyli (25) som ble meldt drept i Syria i dag.
 5. Flyktninghjelpen med ny rapport: Her er det verst for barn

  Syria er det landet hvor barn rammes hardest av krig og konflikt, tett fulgt av Sør-Sudan og Den sentralafrikanske…
 6. Norsk islamist drept i Syria

  En 25 år gammel norsk islamist har blitt drept i kamper i Syria.

Mer om

 1. Syria

Flere artikler

 1. Innbygger i ISIL-by til VG: Krigerne feirer og skyter i luften

 2. Korsfestet «moderate» opprørere i Aleppo

 3. Røde Kors: - Samtaler med ISIL har hjulpet oss inn

 4. Syria-ekspert: Mindre grupperinger tar gisler og selger dem videre til IS

 5. Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder