FOLKEHAV: Gløtt av sol og løpende mennesker fylte gatene i Boston under søndagens minneløp i årets Boston Marathon. Selve hovedløpet går i dag mandag. Foto: Reuters

36.000 skal ta Boston Marathon tilbake

Året etter terrorangrepet mot Boston Marathon skal det nest største startfeltet i løpets historie igjen gjøre maratonen til en folkefest.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Søndag var det minneløp for de overlevende og pårørende under Boston Marathon. Tre personer ble drept og over 200 såret i terrorangrepet under fjorårets utgave av maratonklassikeren.

Prøver igjen

Mandag går den 118. utgaven av løpet av stabelen med over 36.000 deltakere på startstreken. Det er det høyest antall startende siden over 38.000 deltakere møtte opp i 1996. I årets utgave er det blant annet gjort plass til over 5.000 løpere som ble forhindret fra å fullføre 2013-utgaven.

Norske Janicke Ekelberg hadde akkurat fullført løpet da de to bombene gikk av i fjor. Hun var fast bestemt på å dra tilbake i år.

- Det føles veldig bra å dra tilbake. Jeg avslutter et kapittel ved å dra dit igjen, sa Ekelberg til NTB før avreise.

Sikkerhet

Utenfor løypa er det gjort flere sikkerhetsgrep før årets startskudd går. Det vil blant annet være forbud mot sekker og bager for både løpere og publikum under hele maratonfesten. I forrige uke ble to ryggsekker sprengt i stykker av politiet etter at de ble forlatt ved løypa.

Samtidig meldes det også om håp og samhold fra maratonmetropolen. Søndag samlet over 2.000 mennesker seg i Old South Church, også kjent som Church of the Finish Line, til en maratonpreget påskegudstjeneste.

- Vi har nok aldri hatt så mange mennesker her på 300 år, sa prest John Edgerton til Runners World før morgengudstjenesten.

Boston Marathon starter kl. 14.30 norsk tid. (NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder