RASENDE: Rasende tyrkiskmuslimske demonstranter sier at de aldri vil tilgi dem som ydmyket deres profet. Foto: Reuters

Mekka-imam krever rettssak over Muhammed-tegningene

(VG Nett) Imamen i al-Haram-moskeen i Mekka, Sjeik Abdul Rahman al-Seedes, krever at forfatterne og de som har publisert Muhammed-tegningene, stilles for retten.

  • Andreas Fosse

Saudi-Arabias toppimam nekter å godta unnskyldningene fra dem som har publisert Muhammed-tegningene. Han krever nå at de ansvarlige stilles for retten, skriver nyhetsbyrået AP.

Under fredagsbønnen talte al-Seedes om at det internasjonale samfunnet burde vedta lover som forbyr fornærmelser mot profeten Muhammed.

- Tegningene av Muhammed er en latterliggjøring av islam og vår profet. De som har tegnet tegningene og publisert dem, bør straffes, sa al-Seedes.

Demonstrasjoner i Europa

FREDELIG: I den sveitsiske hovedstaden Bern ber muslimene under deres demonstrasjon. Foto: Reuters

I London og andre europeiske byer demonstrerte tusenvis av muslimer mot tegningene. I Trafalgar Square i London under bannerne "United Against Islamophobia".

- Det var definitivt galt å publisere tegningene, sa pressesjef Ihtisham Hibatullah ved Muslim Association of Britian under møtet.

Demonstrasjonene gikk fredlig for seg også i Tyrkia, Indonesia, Nederland, Tyskland,

Frankrike og Norge.

I Tyrkias hovedstad Ankara trampet demonstranter på det danske flagget, og de ropte "Vi vil ikke tilgi dem som ydmyket vår profet", melder AP.

Ber muslimer om å tilgi

Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono ber muslimene om å tilgi dem som har beklaget at de har publisert tegningen av Muhammed. Samtidig mener han at tegningene har skadet forholdet mellom demokratiske og muslimske land.

- Tegningene har sendt en beskjed til muslimene om at det i det demokratiske samfunnet er lov til å ydmyke islam. Dette er med på å ødelegge håpet om at islam og demokrati fungerer sammen, skrev han i en kommentar i International Herald Tribune.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder