Terroretterforskning etter angrep på Orly-flyplassen i Paris – én mann skutt og drept

Mannen (39) som ble skutt og drept etter at han forsøkte å stjele et våpen fra en soldat på Orly-flyplassen i Paris lørdag morgen, ville skyte folk på flyplassen, sier påtalemyndigheten.

 • Magnus Braaten
 • Erlend Ofte Arntsen
 • Audun Jahren
 • Hege Wallenius
 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over tre år gammel

Gjerningsmannen gikk til angrep på tre soldater på Orly-flyplassen og la en av dem, en kvinne, i bakken ved 8.30-tiden lørdag morgen. Deretter forsøkte han å ta kvinnens våpen, men hun klarte å holde fast på det, sier forsvarsminister Jean-Yves Le Drian ifølge nyhetsbyrået AP.

De to andre soldatene åpnet deretter ild mot angriperen «for å beskytte» kvinnen og andre som oppholdt seg på flyplassen, ifølge forsvarsministeren. Gjerningsmannen ble skutt og drept.

Sa han ville dø på flyplassen

På en pressekonferanse lørdag kveld sier den franske statsadvokaten Francois Molins at angriperen holdt pistolen opp mot soldatens hode og brukte henne som skjold før han i et basketak lyktes i å ta fra henne våpenet, melder AP.

Tidligere ble det meldt at gjerningsmannens motiver for å skulle stjele våpenet fra soldaten ikke er kjent, men ifølge påtalemyndigheten forsøkte angriperen å ta våpenet fra soldaten fordi han ville skyte folk på flyplassen, melder NTB.

– Legg ned våpnene deres, jeg er her for å dø for Allah. Uansett kommer folk til å dø, skal 39-åringen ha sagt, ifølge statsadvokaten, til soldatene før han selv ble skutt.

Molins opplyser samtidig at gjerningsmannen, som het Ziyed Ben Belgacem, også bar på en beholder med bensin som han kastet på bakken. En utgave av Koranen er også blant gjenstandene som politiet har funnet på mannens lik.

Angriperen var kjent for politiet

Antiterroravdelingen hos påtalemyndigheten i Paris etterforsker skyteepisoden, melder NTB.

Påtalemyndigheten opplyser at gjerningsmannen er en 39-åring som fra tidligere er kjent for politiet i forbindelse med ran og narkotikalovbrudd.

Mannens far, bror og fetter er blitt pågrepet i forbindelse med etterforskningen, men det er uklart hva slags tilknytning politiet mener de har til hendelsen, melder NTB.

Han har også vært i myndighetenes radar i forbindelse med mistenkt islamsk ekstremisme. Mannens hus var blant de mange som ble gjennomsøkt i november 2015 etter terrorangrepene i Paris som tok livet av 130 mennesker, skriver AP.

Tidligere lørdag sa innenriksminister Bruno Le Roux at den mistenkte er kjent for politiet og etterretningstjenesten fra før, men påtalemyndigheten opplyser at mannen ikke var på myndighetenes liste over mistenkte terrorister.

Angrep politifolk under kontroll

Franske myndigheter mener 39-åringen også sto bak et angrep mot flere politifolk under en kontroll i Paris-forstaden Stains tidligere samme morgen.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble mannen stoppet av politiet etter å ha kjørt for fort. Han var i ferd med å vise fram identifikasjonspapirene sine til politifolkene da han trakk fram en pistol og skjøt mot en av dem. En av politifolkene skal ha fått skader i ansiktet, og ble sendt til sykehus.

Hendelsen skjedde ifølge franske myndigheter klokken 6.50, rundt fire mil fra flyplassen.

Gjerningsmannen skal deretter ha brukt et våpen til å true til seg en bil fra en kvinne. Bilen ble senere funnet på Orly-flyplassen, skriver AP.

Den kvinnelige soldaten som ble angrepet på flyplassen, får behandling på sykehus, men ble ikke hardt skadd i angrepet, opplyser en talsmann for den franske antiterrorstyrken ifølge NTB.

Soldatene tilhører antiterrorstyrken Sentinelle, som holder vakt flere steder i Frankrike for å forhindre angrep.

Tusenvis evakuert

Flyplassen ble evakuert som følge av hendelsen og antiterrorpoliti og bombeeksperter ble sendt til stedet. Kort tid før klokken 11 meldte imidlertid BFM TV at sikkerhetsstyrkene ikke har funnet eksplosiver på flyplassen.

Ikke navngitte sikkerhetskilder opplyser til Reuters at mannen er en kjenning av fransk etterretning, og han skal ha vært en radikalisert muslim.

Ifølge franske CNews er gjerningsmannens far og bror pågrepet.

Innenriksminister Bruno Le Roux og forsvarsminister Jean-Yves Le Drian reiste til flyplassen etter angrepet, ifølge Le Monde. Avisen melder også at rundt 3000 personer ble evakuert derfra.

«Ikke kryss sikkerhetssonen, følg instruksjonene», skrev fransk politi på Twitter.

Flyplass-hendelsen fikk konsekvenser for flytrafikken lørdag. AP melder at 13 fly ble holdt tilbake på rullebanen etter angrepet. I 12-tiden ble det meldt at passasjerene kunne komme ut.

I tillegg ble 15 andre flyginger omdirigert til Charles de Gaulle-flyplassen.

Norwegian flyr til Orly, men selskapet har ingen avganger til flyplassen lørdag. SAS har lørdag hatt et fly i lufta på vei til Charles de Gaulle-flyplassen i den franske hovedstaden, ifølge NTB.

EVAKUERING: 3000 personer skal ha blitt evakuert fra Orly-flyplassen etter at en person gikk til angrep der lørdag. Foto: Benoit Tessier, Reuters

Mer om

 1. Paris
 2. Frankrike

Flere artikler

 1. Overvåkningsvideo viser Orly-angrepet

 2. Fransk politi tror egypter sto bak angrep ved Louvre

 3. Politifolk skutt i Paris: Dette vet vi

 4. Politifolk skutt i Paris: Dette vet vi

 5. Knivangrep på togstasjonen i Marseille – to drept

Fra andre aviser

 1. Starter terroretterforskning etter skyteepisode på Paris-flyplass

  Bergens Tidende
 2. Orly-angriper sa han ville dø på flyplassen

  Bergens Tidende
 3. Gjerningsmannen i Paris har flere dommer og var allerede registrert som radikal islamist

  Aftenposten
 4. Egypter sto trolig bak angrepsforsøk ved Louvre

  Aftenposten
 5. Egypter sto trolig bak angrepsforsøk ved Louvre

  Fædrelandsvennen
 6. Politimann skutt nord i Paris

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder