SINT PÅ NEDERLANDSKE MYNDIGHETER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan raser etter nyheten om at nederlandske myndigheter har nektet den tyrkiske utenriksministeren å lande i forbindelse med et valgmøte, melder AFP. Foto: Adem Altan AFP

Erdogan raser mot Nederland: Nazilevninger og fascister

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan kaller nederlandske myndigheter levninger etter nazister og fascister.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu skulle lørdag delta på et politisk møte for tyrkiske innvandrere i Rotterdam i forbindelse med neste måneds folkeavstemning i Tyrkia der velgerne skal ta stilling til om president Recep Tayyip Erdogan skal få mer makt.

Nederland gjorde det tidlig klart at de ikke ønsker den slags valgmøter, og Rotterdams borgermester Ahmed Aboutaleb nedla forbud.

Lørdag morgen fastholdt likevel Cavusoglu at han ville reise til Rotterdam.

– Jeg reiser til Rotterdam i dag. Vi kommer til å innføre tunge sanksjoner mot Nederland dersom de blokkerer besøket, sa Cavusoglus til CNN-Turk.

Redd for russisk hacking: Nederland dropper digitalt valg

Nektet å lande

Den nederlandske regjeringen slo tilbake og gjorde det klart at flyet til den tyrkiske utenriksministeren ikke ville få landingstillatelse.

– Tyrkiske myndigheter har truet med sanksjoner. Det gjør det umulig å komme fram til en løsning, het det i en kunngjøring fra den nederlandske regjeringen.

– Av den grunn har Nederland gjort det klart at statsrådens landingstillatelse er trukket tilbake, het det videre.

Kontroversiell antiislamist i Nederland: Han kan bli «den neste Trump»

Nazilevninger og fascister

Dette fikk Erdogan til å rase.

– Nederlenderne er levninger etter nazister, de er fascister, tordnet den tyrkiske presidenten under et folkemøte i Istanbul, ifølge AFP.

– Nekt vår utenriksminister fra å lande så mye dere vil, men fra nå av skal vi se om deres fly vil få lande i Tyrkia, fortsatte Erdogan, før han la til:

– Jeg snakker selvsagt om diplomater, ikke om vanlige reisende, skyndte han seg til å legge til.

Skjøt russisk ambassadør i Tyrkia: Kontroversiell vinner av årets bilde

DOKTORGRAD: Joachim Parslow, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, skrev avhandling om det tyrkiske rettssystemet, og har bodd til sammen halvannet år i Tyrkia. Foto: PRIVAT

– Propagandaseier

– Retorikken er typisk for Erdogan. Han appellerer til sine støttespillere i og utenfor Tyrkia. Dette gjør forholdene mellom Tyrkia og de europeiske landene dårligere, sier Joakim Parslow. Han er førsteamanuensis ved senter for islam- og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo, og forsker på Tyrkias moderne historie.

– Mange europeiske politikere er bekymret for at disse grunnlovsendringene skal finne sted, de mener det blir et alt for autoritær system, sier Parslow.

– Samtidig kan utestengingen av tyrkiske politikere fungere som en propagandaseier for den tyrkiske regjeringen, at det kan oppfattes som europeere er islamofobe, utdyper forskeren.

Beskyldte Tyskland for nazimetoder

Tidligere i uka måtte Cavusoglu avlyse et planlagt valgmøte i Hamburg, noe som fra tysk hold ble begrunnet med dårlig brannsikkerhet i lokalet der møtet skulle finne sted.

Forrige uke avlyste lokale myndigheter i Tyskland flere andre lignende møter. Også her var den offisielle begrunnelsen hensynet til sikkerhet og kapasitet.

Erdogan reagerte likt mandag: Beskylder Tyskland for nazimetoder

Da var også Erdogan ute og brukte nazi-begrepet mot Tyskland på grunn av deres arbeid med å hindre lignende valgkampmøter på tysk jord.

– Tyskland, dere er ikke i nærheten av å være et demokrati. Deres metoder er ikke forskjellige fra datidens nazimetoder, sa Erdogan.

Tyske myndigheter oppfordret på sin side Tyrkia til å holde hodet kaldt, samtidig som Merkels stabssjef omtalte uttalelsene som uakseptable.

Også i Østerrike og Sveits har myndighetene satt ned foten for tyrkiske statsråder som ville holde politiske møter.

(VG/NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder