TOPPMØTE: Thorbjørn Jagland tar et godt grep om Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu under sitt besøk i Ankara torsdag. Foto: Abdulhamid Hosbas / Anadolu Agency

Utfordringene står i kø for Jagland i Tyrkia

ISTANBUL (VG) Europarådets Thorbjørn Jagland er på sitt mest krevende besøk til Tyrkia noensinne. Rettssikkerheten i landet er under press, og forholdet til Europarådet likedan.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Mye står på spill når generalsekretæren for Europarådet gjester den tyrkiske hovedstaden Ankara torsdag og fredag. Her møter Jagland blant annet president Recep Tayyip Erdogan, utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu og ledelsen for grunnlovsdomstolen i Tyrkia.

– Besøket er ment å understreke viktigheten av rettssikkerheten og grunnlovsdomstolen i Tyrkia, som gjentatte ganger har vært tema ved Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Daniel Holtgen, pressetalsperson i Europarådet, til VG.

MYE PÅ AGENDAEN: Jagland vil ta opp kårene for menneskerettigheter og rettssikkerhet i Tyrkia. Bildet er tatt på flyplassen i Frankfurt i mars 2015. Foto: Helge Mikalsen/ VG

les også

Tyrkia under internasjonalt press

Tyrkia trakk pengestøtte til Europarådet

Jaglands besøk vil være mer utfordrende enn hans tidligere reiser til Ankara av flere grunner:

KRITISK: Europarådet er blant organene som har vært kritiske til de omfattende utrenskingene i Tyrkia. Foto: Terje Bringedal, VG

les også

Beskutt redaktør til VG: – Forsøk på å tvinge meg til taushet

Jagland i vrien spagat

Jagland står overfor en krevende øvelse i Ankara der han må stå i spagat mellom skarp kritikk og alliansebygging.

Tyrkia har vært EU-kandidat siden 1999, men troen på fullt medlemskap er historisk lav. Dermed er Europarådet, som Tyrkia var med på å grunnlegge, kanskje dét vestlige organet som står best posisjonert til å påvirke Ankara i menneskerettighetsspørsmål.

les også

William Nygaard om Tyrkia: – Rettsløst og skremmende

Grunnlovsdomstolen under press

– Arrestasjonene av tyrkiske parlamentarikere og journalister er noe Jagland vil ta opp med de tyrkiske myndighetene, forteller pressetalsperson Holtgen.

Spesielt én sak opptar Jagland: Rettssaken mot de to terrortiltalte journalistene Mehmet Altan og Şahin Alpay. Nylig ble grunnlovsdomstolens bindende beslutning om løslatelse overstyrt av en underliggende kriminaldomstol. Grunnlovsdomstolen gikk deretter imot sin egen avgjørelse. Flere tolket dette som den tyrkiske rettssikkerhetens endelikt.

PROTESTER: Menneskerettighetsarbeidere fra Tyrkia og andre land demonstrerte utenfor rettshuset i Istanbul der elleve terrortiltalte menneskerettighetsaktivister ble stilt for retten i januar. Foto: Ingeborg Huse Amundsen, VG

les også

Norges Amnesty-sjef i Tyrkia: – Her kan man ikke heve stemmen

Kan komme klagebølge til Strasbourg

En annen ting som står på Jaglands agenda er den tyrkiske kommisjonen som skal håndtere klager på utrenskingene. Jagland var pådriver for å opprette kommisjonen, for å unngå at titusener av saker skulle havne i domstolen i Strasbourg.

Men arbeidet går i sneglefart: Kun 300 av over 100.000 klager er blitt behandlet siden januar i fjor – og de fleste endte i avslag, ifølge den tyrkiske eksilgruppen Stockholm Center for Freedom.

– Det er viktig at unntakstilstandskommisjonen jobber effektivt. Hvis ikke, vil flere saker komme i Strasbourg, sier Holtgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder