Donald Trump advarer Tyrkia om økonomisk ødeleggelse dersom de angriper kurderne. Foto: AP / NTB scanpix

Trump vil «knuse Tyrkia økonomisk» om de angriper kurderne: – Stor holdningsendring

President Donald Trump sier at Tyrkia og de USA-støttede kurderne som kjemper mot IS i Syria, ikke får lov til å angripe hverandre når USA trekker seg ut. En stor holdningsendring mot Tyrkia på kort tid, mener ekspert.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi kommer til å knuse Tyrkia økonomisk dersom de angriper kurderne. Lag en 32 kilometer (20 miles) sikkerhetssone, skriver presidenten på Twitter, og fortsetter:

– På samme måte som at kurderne ikke får lov til å provosere Tyrkia.

les også

Rekordlang «shutdown» i USA: Flygeledere saksøker Trump

President Trump skriver også at de startet den lange uttrekningen av Syria med å angripe de siste IS-områdene «hardt» og «fra mange retninger». USA vil komme med nye angrep fra en nærliggende base dersom situasjonen fortsetter, sier presidenten.

– Stor holdningsendring

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sin talsperson Ibrahim Kalin svarer Trump på Twitter, hvor han skriver at de fortsatt kommer til å sidestille kurderne med IS.

– Terrorister kan ikke være dine partnere og allierte. Tyrkia forventer at USA respekterer vårt strategiske partnerskap og ikke vil at det skal bli skygget av terrorpropaganda. Det er ingen forskjell på Daesh (IS på engelsk), PKK, PYD og YPG. Vi vil fortsette å kjempe mot dem alle, skriver han.

UENIGE: USA-president Donald Trumps varslede tilbaketrekning fra Syria skulle bygge bro til Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan. I stedet har det utløst ordkrig og stor uenighet. Foto: POOL / X80003

Morten Myksvoll, Tyrkia-ekspert og kommentator i Bergens Tidende, sier til VG at han mener nattens utvikling er interessant.

– For en måned siden sa Trump at Tyrkia var et av landene som kunne overta kampen mot IS, men nå har det skiftet til at om de avanserer i Nord-Øst Syria skal han ødelegge dem økonomisk. Det er en stor holdningsendring på én måned, sier Myksvoll.

Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener på sin side at nattens Twittermelding er helt i tråd med det som er blitt sagt tidligere.

– Denne meldingen er i tråd med det utenriksminister Pompeo fremførte i Kairo forrige uke. Jeg ser ikke på dette som noen kursendring, men mer over samme lest som vi har kjent til tidligere, sier Lodgaard til VG.

– Dette er noe man har sett i lang tid, at USA har ingen nasjonale interesser i Syria. Ved å trekke seg ut så kutter man tapet.

les også

Ny Syria-krangel mellom Tyrkia og USA

De to ekspertene mener de økonomiske truslene fra presidenten er en måte å forsøke å beholde kontrollen og holde Tyrkia unna å invadere etter at USA har trukket seg ut av området.

At USA nå har startet sin tilbaketrekning av militære tropper fra området er en omdiskutert beslutning, som var blant årsakene til at USAs tidligere forsvarsminister James Mattis trakk seg fra posten i desember. Flere land, blant annet Norge, har også advart mot tilbaketrekkingen.

– På samme måte som amerikanske tropper har holdt Tyrkia unna invasjon, kan økonomiske trusler tjene det samme formålet, forteller Myksvoll.

les også

Beskylder kurdiske styrker for tortur av barn

Frykter Assad-regimet

Det har blitt pekt på at Tyrkia og Erdogan etter tilbaketrekningen kan se sitt snitt til å angripe kurderne i den nordlige delen av Syria, som grenser mot Tyrkia.

FORSVAR: Tyrkia har nord i landet satt opp et 911 kilometer langt grensegjerde mot Syria. Foto: Ingeborg Huse Amundsen

– Tyrkia ønsker ikke en selvstendig kurdisk stat på grensen sin, men frykter at om de ikke selv går inn etter USA, vil Assad-regimet overta området som geriljaen nå holder. Har de Assad på grensen sin, kan det være en mulig ustabilitet. Det er en spent stemning der, og det har vært en del nære på, sier Myksvoll.

les også

YPG-militsen i intervju: Slik vil kurderne samarbeide med Assad-regimet

Etter at Trump annonserte sin plan om trekke tilbake de amerikanske soldatene, svarte Tyrkia med å flytte forsterkninger og våpen til militærstillinger langs grensen mot Nord-Syria. Da Trump først la frem sin plan, hevdet han at det var nøye koordinert med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Men dialogen mellom de to har de siste årene vært preget av at de har helt ulikt syn på de kurdiske krigerne.

YPG-militsen fortalte i et intervju med VG før helgen, hvorfor de vil samarbeide med Syrias fordømte president Bashar al-Assad. Forhandlingene med Bashar al Assad ser ut til å lede mot en allianse og en mulig gjenforening av landområdene de to partene kontrollerer

Tror ikke på avskrekkende effekt

– Hvor alvorlig vil eventuelle sanksjoner være for Tyrkia?

– Sanksjoner er et delirium i amerikansk politikk, og administrasjonene har de siste 15 årene gjort 400 sanksjonsvedtak. Dette er en spontanreaksjon når man støter på problemer. Virkningene er ofte ikke i tråd med hensikten, og ofte ser man ikke-intenderte konsekvenser. Sanksjoner er noe Tyrkia må ta hensyn til, men hvor alvorlig det vil være avhenger av hvor omfattende de blir, sier seniorforsker Lodgaard ved NUPI.

les også

Trump besøker Mexico-grensen: Vil «nesten definitivt» erklære unntakstilstand for å finansiere muren

– Jeg tror ikke Tyrkia vil la seg avskrekke av dette, legger han til.

Lodgaard mener imidlertid at meldingen kan bidra til at Tyrkia vil forsøke å fremme sine interesser uten at det kommer til væpnede sammenstøt med kurderne. Trump har også gått ut og oppfordret kurderne til ikke å provosere Tyrkia.

EKSPERT: Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Foto: Christopher Olssøn

Nattens svar på Trumps trusler mener Myksvoll var uvanlig avmålt.

– De satt ikke hardt mot hardt og skjelte ut USA slik de av og til har gjort. Det var avmålt, rolig og forklarende, og ikke en vanlig diplomatisk respons fra dem. Det virker som om de ikke vil la dette fyre opp stemningen mellom USA og Tyrkia, sier han.

Tror på avtale

Uttalelsene fra Trump kommer dagen etter at USAs utenriksminister Mike Pompeo uttalte at han har tro på at USA og Tyrkia kommer til å få til en avtale om hvordan kurdiske tropper i Syria skal beskyttes.

Den kurdiske YPG-militsen, som har støtte fra USA i krigen mot jihadistgruppen IS i Syria, blir av Tyrkia sett på som en terrororganisasjon, på lik linje med det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK i Tyrkia.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder