DØMT TIL DØDEN: 59 år gamle Billy Ray Irick er den første dødsdømte fangen som henrettes i Tennessee siden 2009. Foto: Reuters/Tennessee Department of Corrections

Barnemorder henrettet med «skandalesprøyte» i USA

Billy Ray Irick (59) er første innsatte som henrettes i Tennessee på nesten ti år, til tross for protester mot den omstridte giftsprøyten.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

En dødelig injeksjon ble brukt da den dødsdømte fangen natt til fredag norsk tid ble henrettet i et høysikkerhetsfengsel i Nashville.

Han er den første innsatte som henrettes i delstaten siden desember 2009, da drapsdømte Cecil Johnson ble henrettet etter nesten tre tiår på dødscellen.

Fått med deg denneNordmann søkte om å bli henrettet i USA

Protesterte mot henrettelsen

Amerikansk høyesterett hadde timer i forveien avvist en anmodning om utsettelse av henrettelsen og bekymringene for at henrettelsesmetoden ville kunne påføre den dømte smerter tilsvarende følelsen av å bli brent levende, fra innsiden og ut.

les også

Dette er USAs verste skandalehenrettelser

Pluss content

– Ved å nekte å gi Irick en utsettelse, ignorerer domstolen i dag den påviste sannsynligheten for at staten Tennessee er på randen av å påføre flere minutter med torturøs smerte på en innsatt, heter det i protestbrevet, som er skrevet av en annen høyesterettsdommer, Sonia Sotomayor.

Ifølge amerikanske medier deltok hundrevis av mennesker i protester mot henrettelsen rundt om i delstaten.

PROTEST: Leder i organisasjonen «Tennesseans for Alternatives to the Dearth Penalty», Stacy Rector, snakker under en protest mot dødsstraffen tirsdag. Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN

Kontroversiell metode

Henrettelsen ble gjennomført som planlagt, med middelet midazolam, som gjør objektet bevisstløs og skal virke som bedøvelsesmiddel – et av de mest kontroversielle punktene ved metoden.

les også

Disse barna levde som dyr

Pluss content

Ved flere anledninger har det vist seg at den dødsdømte ikke har vært helt bevisstløs likevel når de dødelige injeksjonene settes etterpå.

I 2014 gispet dødsdømte Dennis McGuire etter luft og hadde krampetrekninger i hele ti minutter, da han ble henrettet med middelet.

Medisinske eksperter har advart om at hvis personen allerede er i en smertetilstand, kan det være at midazolam ikke er kraftig nok til å gjøre eller holde vedkommende bevisstløs. Da vil de påfølgende injeksjonene, som skal lamme og stanse hjertet og andre funksjoner i kroppen, kunne medføre smerte.

les også

Skandalehenrettelsen av Clayton Lockett – ble prøvekanin

Mange steder har delstatsmyndigheter måttet endre innhold i injeksjoner fordi det er blitt vanskelig for myndighetene å få tak i midazolam, som hittil i år er brukt ved tre av 14 henrettelser. Mange produsenter nekter å selge middelet til bruk i henrettelser.

TENTE LYS: Lokale dødsstraffmotstandere samlet seg og tente lys for å protestere mot henrettelsen i Nashville torsdag. Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN

Voldtok og drepte et barn

I 1986 ble Irick dømt for å ha voldtatt og drept syv år gamle Paula Dyer et år tidligere, mens han satt barnevakt for henne.

Han tilsto drapet kort tid etter pågripelsen.

les også

Tre henrettelser på et døgn i USA

Han ble erklært død klokken 19.48 lokal tid.

Irick svarte først «nei», da fengselssjefen spurte om han hadde noen siste ord, men ombestemte seg i siste liten:

– Jeg ønsker bare å si at jeg er virkelig lei meg. Og det ... det er det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder