RØMTE: I september i fjor møtte VG mange rohingyaer som hadde flyktet fra hjemlandet, og over grensen til Bangladesh. Foto: Terje Bringedal, VG

FN-granskere mener Myanmars generaler har begått folkemord

FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten.

nils.inge.kruhaug@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Blant dem som må straffeforfølges er landets forsvarssjef Min Aung Hlaing, mener FN-granskerne. De slår fast at det er begått forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser i delstatene Rakhine, Kachin og Shan.

Dokumenterte massedrap på egne naboer: – Soldatene skjøt hver eneste mann to eller tre ganger

les også

Hundretusener på flukt: – Det er ingen tvil, dette er etnisk rensing

FN-granskerne, som har et mandat fra FNs menneskerettsråd, har blant annet intervjuet hundrevis av flyktninger fra Myanmars muslimske rohingya-minoritet, som for ett år siden var blant de over 700.000 som ble drevet på flukt fra Rakhine til Bangladesh.

VG i Bangladesh: Med et kulehull i beinet gjemte han seg for soldatene i 12 dager

les også

Syv soldater dømt for rohingya-massakre. Nå forteller familiene om tragedien

Nedbrente landsbyer

Granskerne har også analysert satellittbilder som de mener viser hvordan myanmarske regjeringsstyrker systematisk satte fyr på over 50 rohingya-landsbyer i Rakhine.

Landsbyer jevnet med jorden på tre måneder – se satellittbilder her:

Leger Uten Grenser (MSF) har anslått at minst 6.700 rohingyaer ble drept i løpet av en måned, og FN har tidligere anklaget Myanmar for å drive etnisk rensing.

les også

Rohingya-barnas harde flukt fra Myanmar

Myanmars ledelse avviser dette og hevder regjeringsstyrkene har svart på angrep fra militante rohingyaer.

FN-granskerne konkluderer på sin side med at regjeringshærens maktbruk har vært grovt overdreven, sett i forhold til hvilke sikkerhetstrusler som har foreligget.

Les også: Rohingya-kvinner forteller om systematisk gjengvoldtekt

Disse bildene styrker mistanken om folkemord:

Masseflukt

Rundt 720.000 rohingyaer flyktet i løpet av få uker til fots over grensa til Bangladesh, der det bodde rundt 200.000 rohingya-flyktninger fra før.

Myanmar lover at flyktningene kan vende tilbake til Rakhine, men nekter fortsatt å anerkjenne dem som statsborgere og kaller dem ulovlige immigranter.

VG møtte rohingya-flyktningene: Bar moren (80) på skuldrene i 12 dager

les også

Burmakomitéen om satellittbildene i Myanmar: De sletter egne spor

Bangladesh og Myanmar inngikk alt i november i fjor en avtale om repatriering, men FNs nødhjelpskontor (OCHA) advarer og sier at forholdene ikke ligger til rette for det.

– Drap, bortføringer og nedbrenning av hjem pågår fremdeles, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein i juli.

Terrortrussel

Myanmars leder Aung San Suu Kyi sa denne uken at det er opp til Bangladesh «å bestemme hvor raskt repatrieringen skal skje».

Fredsprisvinneren understreket også at «terrortrusselen» fra militante rohingyaer fortsatt er reell, og landets regjeringsstyrker fortsatt må ha et stort nærvær i Rakhine.

les også

Leter etter gravide rohingya-flyktninger

FNs granskere kaller regjeringsstyrkenes maktbruk i delstaten overdreven.

– Forbrytelsene i delstaten Rakhine, og måten de ble utført på, er av samme natur, alvorlighetsgrad og omfang som man i andre sammenhenger har sett lede til folkemord, heter det i deres rapport.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder