FÅR MANGE HENVENDELSER: Den norske ambassadøren i Pakistan, Janis Bjørn Kanavin, opplever at mange norske pårørende er bekymret etter jordskjelvet som rammet landet i morges. Foto: Helge Mikalsen

Norske pårørende bekymret etter jordskjelv

(VG Nett) Ambassaden i Pakistan mottar mange telefoner fra pårørende i Norge, som ikke kommer i kontakt med familien etter jordskjelvet.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

På grunn av problemer med sprengt telefonnett oppfordrer den norske ambassadøren pårørende til å sende e-post i stedet for å ringe.

- Vi har viderekoblet ambassadens e-post, slik at den nå blir regelmessig sjekket selv om det er lørdag, sier ambassadør Janis Bjørn Kanavin til VG Nett.

Mer informasjon om hvordan du kommer i kontakt med norske myndigheter i Pakistan finner du på ambassadens hjemmeside: www.norway.org.pk/
Fått kontakt med mange
Ambassaden har i morges og formiddag prioritert å komme i kontakt med nordmenn som de tror har størst behov for å være i kontakt med ambassaden. De har allerede forsikret seg om at mange som de vet befinner seg i landet er i god behold.

- Det bor til enhver tid mange hundre, hvis ikke enda flere, norsk-pakistanere i Pakistan. Disse har slekt og venner i landet, og er en del av et lokalt nettverk, så vi regner ikke med at de har et stort behov for kontakt med ambassaden. Derfor har vi prioritert andre nordmenn som vi vet er her, sier ambassadøren.

Ambassadøren understreker at hovedstaden Islamabad ikke er mye berørt av jordkjelvet, bortsett fra en stor boligblokk som er rast sammen.

En norsk-pakistansk kvinne som bodde i blokken er meldt savnet.

- De fleste norsk-pakistanere bor i Gujarat-området i øst, mellom Islamabad og Lahore. Dette området er ikke rammet av skjelvet, sier Kanavin.

Det er først og fremst de nordlige delene av Pakistan og grenseområdet i fjellene mellom Pakistan og India som er rammet. Her skal en hel landsby være jevnet med jorden. Myndighetene frykter at flere hundre er døde.

- Vi har ikke klart å komme i kontakt med enkelte nordmenn som vi vet var på besøk i nord. Men telefonnettet er sprengt og det er vanskelig å komme i kontakt med folk, så vi har ikke spesiell grunn til å være bekymret foreløpig, sier ambassadøren.

Han forteller at situasjoenen fortsatt er kaotisk, og at pakistanske myndigheter jobber på spreng med å skaffe seg oversikt. Flere av landsbyene som man tror er hard rammet ligger i områder som er vanskelig tilgjengelig.

Merket skjelvet
Selv merket ambassadør Kanavin jordskjelvet, som målte 7,6 på Richters skala, godt i dag morges.

- Det var ved ni tiden. Min kone og jeg, som bor i et kraftig betonghus, kunne kjenne jordskjelvet veldig godt. Det kom også flere kraftige etterskjelv, forteller ambassadøren.

- Huset vårt sto støtt, men en av de ansatte måtte reise hjem til landsbyen han bor i fordi deler av huset hans hadde falt sammen, fortsetter han.

I løpet av sine to år som ambassadør i Pakistan har Kanavin blitt vant til mindre jordskjelv.

- Det er klart du blir urolig, men vi har hatt flere tilløp til mindre jordskjelv før, så fryten er ikke så veldig stor, sier Kanavin.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder