OVER GRENSEN: Indiske og pakistanske arbeidere losser nødhjelp ved møtepunktet i Punch river der grensen mellom de to landene åpnet i dag. Foto: AP

Tåregass-angrep på grensen i Kashmir

Sivile kan ikke krysse grensen før om ti dager

(VG Nett) Grensen mellom Pakistan og India i Kashmir er endelig åpnet. Men ikke for mennesker. Det fikk flere demonstranter merke mandag.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Pakistanske politimenn måtte ta i bruk tåregass for å jage bort kashmirkse demonstranter som prøvde å krysse grensen mellom India og Pakistan.

Mandag begynte de første nødhjelpsforsyningene å strømme over
grensen mellom de to landene, men det er ikke før om ti dager at også folk kan krysse den.

Klokken 11.50 lokal tid ble åpningen offisielt foretatt foran et fulltallig pressekorps. Da møttes ledere for styresmaktene og hæren i de to landene ved kontrollinjen nær Punch River.

TÅREGASS: Pakistanske politimenn kaster tåregass mot Kashmirske demonstranter som prøvde å krysse grensen ved Titrinote, etter at den ble åpnet for nødhjelp. Foto: AFP

Nødhjelp ble lastet om fra en indisk til en pakistansk lastebil av sivile ved grensen. Det er ifølge AFP første gang at en last med nødhjelp passerer grensen, mellom de to landene som har kriget i åresvis.

- Historisk øyeblikk

Åpningen av grensen omtales som en symbolsk handling for samarbeid etter at regionen ble rammet av det forferdelige jordskjelvet i oktober.

- Det er definitivt et historisk øyeblikk, sa Braj Raj Sharma, toppolitiker i Jammu-Kashmir.

- De sier at ulykke forener mennesker. Det er det som skjer i dag, sa han.

Men ennå er ikke grensen helt åpen. Verken sivile eller lastebiler passerte våpenhvilelinjen mandag.

Om ti dager skal også det gå i orden, ifølge AP.

Lørdag sa både indere og pakistanere at byråkratisk krangling utsetter sjansen for at mennesker kan krysse grensen. Noe av problemet skal være at India er bekymret over at muslimske militante kan komme inn på indisk territorium.

Ifølge Sharma vil mennesker kunne krysse grensen om ti dager. Da vil det bli lov en gang i uken.

- Drama

Hundrevis av landsbybeboere på pakistansk side var vitne til åpningen, fra flere hundre meters avstand. 58 år gamle Mohammed Saleem Kiani var en av dem. Han beskriver situasjonen som et drama.

- Hvis vi ikke kan gå inn der, sa han og pekte mot indisk side, så gjør det jo ikke noe forskjell for oss.

Jordskjelvet som rammet Pakistan og deler av India 8. oktober målte 7,6 på Riechters skala. Rundt 80.000 mennesker har mistet livet, og det fryktes at det kan bli mange flere om ikke skadede og husløse for hjelp tidsnok.

Mer enn tre millioner er hjemløse etter jordskjelvkatastrofen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder