Ny terroralarm i Storbritannia

Politiet evakuerer Birmingham sentrum

LONDON (VG Nett) Deler av Birmingham sentrum er sperret av i kveld etter at politiet har mottatt etterretningsinformasjon som antyder et terrorangrep i byen.

ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

En halvtime senere var mer eller mindre hele sentrum av byen tømt for mennesker.

De som var ute på byen ble oppfordret til å gå hjem og holde seg der resten av kvelden. Budskapet ble gitt fra politibiler som kjørte ned hovedgatene med store høytaleranlegg.

Det er for tiden en stor jazzfestival i byen, og i tillegg har det vært fint vær i dag, så en mengde mennesker koste seg på byen da den politiet så seg tvunget til å iverksette den omfattende aksjonen.

Flere tusen mennesker er berørt av evakueringen som skal ha vært gjennomført svært profesjonelt.

«Sikkerhetstrussel»

- Det virker som en svært koordinert aksjon. Politiet har store styrker her som flytter hele mengden ut av sentrumsområdene. Vi går sakte nedover nå. De ønsker trolig ikke å skape panikk, men nå øker hastigheten. Det kommer også flere politibiler i høy hastighet i gaten ved siden av meg, fortalte Kenneth Kelsall i en intervju på direkten i BBC News.

Tidligere i kveld gikk politiet ut med en generell advarsel til publikum som var ute i Birmingham sentrum, og ba dem være oppmerksomme og forsiktige etter at de hadde mottatt det som omtales som en «sikkerhetstrussel». Kort tid etterpå ble aksjonen trappet opp av ukjente grunner, og alle ble bedt om å forlate byens sentrumsgater.

Alle veier innenfor den innerste ringveien stengt, og det vil være begrensede muligheter for å ta seg frem med bil i byen lørdag kveld.

Tar ingen sjanser

Politiet tar ingen sjanser etter terrorangrepene i London. Daglig evakueres det flere T-banestasjoner i hovedstaden etter at noen har oppdaget en mistenkelig gjenstad eller personer som oppfører seg merkelig. De som oppholder seg i London oppfordres også til å melde fra ved den minste mistanke.

Stemningen i hele Storbritannia er spesiell etter de fatale terrorangrepene før helgen. Folk kjemper for å la livet gå sin vante gang, og ikke la terroristene vinne, men mange VG Nett har snakket med de siste dagene innrømmer at de frykter nye angrep.

- Kan angripe igjen

Sjefen for London-politiet, Brian Paddick, var selv ærlig da han snakket med media på en improvisert pressekonferanse utenfor King's Cross lørdag kveld.
- Terroristene slapp gjennom sikkerhetsnettet denne gangen, og de kan gjøre det igjen. Det er ikke aktuelt å ransake alle passasjerer som skal ta buss eller T-bane. London er en fri by med frie mennesker. Vi kan ikke la terroristene kneble oss.

Han påpekte at politiet gjør alt de kan for å stoppe nye angrep.

Etter al-Qaidas terrorangrep i Madrid avslørte spansk politi at det var planer om et nytt angrep én uke senere. Etterforskerne i London har foreløpig ikke gitt noen signaler om hvor de står i etterforskningen, og mange frykter byen kan forvente et nytt angrep innen kort tid så lenge terroristene går løs.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder