Krisemøter i ZANU-PF: Robert Mugabe (93) avsatt som partileder

Robert Mugabe er søndag avsatt som partileder for regjeringspartiet ZANU-PF. Samtidig skal han være i forhandlingsmøter med militæret – som vil ha ham kastet som president.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Robert Mugabe er kastet som som partileder etter sentralstyremøtet i ZANU-PF, melder Reuters og BBC.

Sentralstyret ZANU-PF har fra klokken 11 norsk tid hatt sentralstyremøte for å diskutere Mugabes skjebnne. Punkt fem på agendaen var å velge partileder. Det var ventet at de avsetter Mugabe som partileder, etter at partiets ti provinslag tidligere i uken gikk ut og ba om at presidenten måtte gå av.

Paul Mangwana i ZANU-PF sier til BBC at Emmerson Mangangwa er valgt som midlertidig partileder «med umiddelbar effekt».

Men Mugabe er fortsatt president.

Ifølge nyhetsbyrået AP stiller partiet et ultimatum om at Mugabe må trekke seg som president innen klokken 12 mandag, hvis ikke vil han bli stilt for riksrett.

Kilder sier til Reuters at hans kone Grace Mugabe er utvist fra partiet.

– Det er ingen tvil om at vi møter her med et tungt hjerte, sa møteleder Obert Mpofu når han åpner møtet 11.30. Han kaller samtidig møtet «historisk» og hevder at Mugabes «kone og nære allierte har utnyttet hans skrøpelige tilstand».

Ikke partileder, men fortsatt president

Mugabe nekter å gå, tross massiv motstand fra sitt eget parti og militæret. Men spørsmålet er om søndag 19.11.2017 blir dagen hvor presset ble for stort – og dagen som setter punktum for det 37 år lange styret til Afrikas eldste statsleder.

For selv om han er avsatt som partileder for ZANU PF, er han fortsatt landets president. Og kampen om hvem som skal ta over som president, raser videre.

– Dette blir enda en avgjørende dag for Zimbabwes historie, melder BBC Radio fra Harares gater søndag morgen.

Søndag skal Mugabe også ha forhandlingsmøter med militære ledere om presidentstolen – som 93-åringen heller ikke vil gi slipp på. Ifølge en statlig TV-kanal skal en katolsk prest være megler.

Presset mot Mugabe øker

Presset mot Mugabe øker. At titusenvis av mennesker lørdag var samlet i gatane demonstrasjoner mot statslederen, er uvanlig i et land som har vært preget av sterk statlig kontroll og undertrykkelse.

Et sentralt spørsmål er imidlertid hvordan Mugabe lovlig skal fjernes fra makten. Militæret har hevdet at dette ikke er et militærkupp, selv om de har satt Mugabe i husarrest.

Kommentar: Frigjøringshelt ble undertrykker

De ønsker at den sparkede visepresidenten Emmerson Mnangagwa, som nå altså er ZANU PFs nye leder, skal overta makten i landet midlertidig. Ifølge BBC er en mulighet at parlamentet på tirsdag starter prosessen med å stille Mugabe for riksrett, dersom han ikke går av frivillig.

Et annet spørsmål er hva som kommer etterpå.

- Jeg er alltid skeptiske til militær-aktige kupp hvor man erstatter en upopulær leder med en annen. Og det er det som ventes her. Det er veldig lett å samles om hva vi ikke vil ha, men når vi skal samles om hva vi vil ha, kommer forskjellig interesser til syne, påpeker Sanam Naraghi Anderlini, som leder kvinnenettverksomorganisasjonen ICAN, til BBC Radio.

Dette er Mugabes kones rolle i maktspillet:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder