PRESIDENT: Nicolás Maduros Foto: Venezuelan Presidency/AFP

Maduro anklager Trump for å beordre ham drept

Venezuelas hardt pressede president, Nicolás Maduros kommer med påstandende i et intervju med et russisk nyhetsbyrå.

– Donald Trump har uten tvil gitt ordre om å drepe meg, og han har bedt regjeringen i Colombia og den colombianske mafiaen om å drepe meg, sier Maduro til det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Uttalelsen kommer to dager etter at den amerikanske presidentens nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton ble sett med en gul notatblokk med ordene «5000 soldater til Colombia» skrevet på.

– Dersom noe skjer meg en dag vil Donald Trump og Colombias president Ivan Duque bære ansvaret, fortsetter Maduro.

Det er ikke første gang Maduro kommer med slike anklager. Han har tidligere anklaget Bolton for å lede en plan om å gjennomføre et statskupp.

les også

Russiske medier: Maduro sier nei til presidentvalg før 2025

Ifølge AFP har Venezuelas president, som nyter hærens lojalitet, også anklaget dessertører fra sitt lands militære om å planlegge et kupp fra Colombia.

– Jeg vant legitimt

I intervjuet med RIA Novosti sa Maduro også at han er villig til å gjennomføre et nyvalg på nasjonalforsamlingen, men avviser et nytt presidentvalg før kommende periode er over.

– Jeg vant 68 prosent av stemmene. Det var en legitim seier. Dersom imperalistene vil ha et nytt valg, så får de vente til 2025.

les også

Kamp om militærets gunst: Derfor har de ikke snudd ryggen til Maduro

I mai i fjor ble Maduro gjenvalgt i et internasjonalt fordømt valg, som opposisjonsleder ble stengt ute fra. Han ble tatt i ed i januar i år.

Gjenvalget skjedde året etter at han etablerte en såkalt grunnlovsforsamling med makt til å endre lover. Med det fratok han i praksis den opposisjonskontrollerte nasjonalforsamlingen sin makt.

les også

Spania og Tyskland gir Maduro åtte dager til å utlyse nyvalg

Nasjonalforsamlingens leder, 35 år gamle Juan Guaidó, erklærte seg i forrige uke som midlertidig president, begrunnet med paragraf 233 i den venezuelanske grunnloven, som sier at lederen i nasjonalforsamlingen skal inntre som fungerende president dersom det ikke er noen rettmessig president i landet.

les også

Avslørte han Trumps hemmelige militærplan?

Maduro kaller Guaidós handling et kuppforsøk, og brøt de diplomatiske forbindelsene med USA, som er ett av mange land som støtter Guaidó. EU ga lørdag Maduro åtte dager på seg til å utlyse nyvalg. Hvis han ikke gjør det, vil også EU anerkjenne Guaidó som president.

Vil har flere EU-sanksjoner

Guaidó oppfordrer EU til å innføre flere sanksjoner mot Maduros regjering.

– Vi trenger flere sanksjoner fra EU, av den type sanksjoner USA har kommet med, sier Guaidó til den tyske avisen Bild.

les også

Venezuelas toppdiplomat bryter med Maduro

– Vi lever i et diktatur som det må utøves press på. Stadig flere mennesker blir drept. Det er ingen tvil om at regimet er fullstendig korrupt. Maduro er en diktator, sier Guaidó i intervjuet.

– Bare i forrige uke ble 70 mennesker pågrepet i demonstrasjoner. Over 300 politiske fanger er i fengsel. Vi lever i grenselandet mellom å bli fengslet eller til og med drept, sier han.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder