OVERVÅKET VALGET: Representanter fra OSSE og Europarådets parlamentarikerforsamling la frem en krass rapport om Tyrkia-valget under en pressekonferanse i Ankara mandag.

OVERVÅKET VALGET: Representanter fra OSSE og Europarådets parlamentarikerforsamling la frem en krass rapport om Tyrkia-valget under en pressekonferanse i Ankara mandag. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Tyrkia-valget: Dette er observatørenes knusende dom

ANKARA (VG) Det tyrkiske valget var ikke fritt eller rettferdig, konkluderer valgobservatørene. Selv ble de systematisk motarbeidet, truet og sjikanert.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

350 delegater fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) overvåket søndagens valg i Tyrkia, som endte med seier til president Recep Tayyip Erdogan og hans parti AKP. Mandag la valgobservatørene frem sin foreløpige rapport under en pressekonferanse i Ankara.

les også

Erdogan kaller valget «en seier for demokratiet»

«Velgerne hadde et genuint valg, men den sittende presidenten og regjeringspartiet hadde urettmessige fordeler», konkluder delegasjonen.

EU nekter å gratulere Erdogan med seieren og kaller valgkampen urettferdig, melder NTB.

– Tyrkia vil være tjent med å straks rette opp mangler som gjelder rettssikkerhet og innbyggernes grunnleggende rettigheter, heter det i en kunngjøring fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.

Her er kritikken

I rapporten fra observatørene kommer det frem en rekke kritikkverdige forhold:

  • Den gjeldende unntakstilstanden, som innskrenker ytringsfriheten og forsamlingsfriheten, hindret et fritt og rettferdig valg.
  • Erdogan misbrukte statens ressurser i sin påkostede valgkamp.
  • Den tyrkiske pressen ga Erdogan uforholdsmessig mye plass, og levnet lite til de andre kandidatene.
les også

Tapte mot Erdogan – advarer mot enmannsstyre

  • Valgloven ble endret to måneder før valget, og åpner for å godkjenne stemmesedler uten offisielt godkjenningsstempel. Dermed er det nærmest umulig å etterprøve valgresultatet.
  • Flere valgdistrikter ble slått sammen i det kurdiske sørøst, og flere velgere måtte gå opptil 15 kilometer for å stemme.

TAKKET VELGERNE: Recep Tayyip Erdogan og kona Emine vinket til tilhengerne etter balkongtalen ved AKPs partikontor i Ankara natt til mandag. Foto: KAYHAN OZER / AFP

les også

Tyrkia satt under overvåkning av Europarådet

  • Det var mye væpnet politifolk både i og utenfor stemmelokalene.
  • Flere av komiteene i valglokalene manglet representanter fra opposisjonen.
  • 375 HDP-medlemmer ble varetektsfengslet i løpet av valgkampen.
  • Observatørene ble systematisk motarbeidet av tyrkiske myndigheter.
les også

VG i Sørøst-Tyrkia: Derfor er kurderne et politisk mål

– Vi observerte 1245 av totalt 180.000 stemmelokaler. Når vi fant uregelmessigheter bare her, hva skal vi da tro om resten av landet? spurte slovakiske Peter Osusky fra OSCE retorisk under pressekonferansen.

les også

Så splittet er Tyrkia

«Truet og sjikanert av politiet»

VG meldte på valgdagen at den danske observatøren Nikolaj Villumsen var blitt kastet ut av politiet fra et stemmelokale i Tyrkias kurdiske «hovedstad» Diyarbakir i sørøst. Det samme skjedde med flere.

les også

Valget i Tyrkia: Anklager om valgfusk og angrep på opposisjonen

– Både i Diyarbakir, Ankara og Istanbul ble observatører truet og sjikanert av politiet. Jeg har overvåket valg i Russland og Aserbajdsjan, men jeg har aldri opplevd å bli omringet og kastet ut av væpnet politi, sier Villumsen mandag.

DANSK OBSERVATØR: Nikolaj Villsum fra Danmark var utsendt fra PACE for å overvåke valget i Tyrkia. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

– Hvorfor tror du dere ble motarbeidet?

– Myndighetene ville forhindre oss i å se hva som foregår, fordi de har noe å skjule. Og de gjorde det som skremselspropaganda mot velgerne som er uenige med Erdogan, svarer Villumsen.

les også

Kommentar: Erdogan gamblet og vant

Aldri opplevd maken noen gang

VG spør britiske Audrey Glover, leder av observatørkorpset, om de tidligere er blitt nektet adgang til stemmelokaler.

– Nei. Vi har aldri opplevd lignende noen gang i noe land, svarer Glover på VGs spørsmål.

– Det er første gang observatørene har følt seg utrygge når de skal gjøre jobben sin. Politiet fulgte etter dem. Det var systematisk over hele landet. Jeg var bekymret for gruppens sikkerhet, sier ukrainske Olena Sotnyk i PACE.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder