Dramaet i Thailand: Redningsarbeidet er i gang

THAM LUANG (VG) Redningsaksjonen for å få ut de 13 fotballguttene som har sittet fast i en grotte i over to uker, er i gang. Seks gutter er ute.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Klokken 13 søndag ettermiddag meldte redningsledelsen i en presseoppdatering at det er uvisst hvor lang tid det til vil ta å få guttene ut av grotten, melder The Guardian.

Seks av guttene er reddet. De to første var ute like før klokken 14 i dag.

– To barn er ute. De er for tiden på feltsykehuset nær grotten, sa Tossathep Boonthong, leder ved helsedepartementet ved Chiang Rai og del av redningsapparatet, da.

– Vi, Thailands marinejegere, er sammen med det internasjonale dykkerteamet klare til å bringe fotballaget hjem, skrev marinejegerne i en Facebook-post i dag tidlig og la ut et bilde de kalte «Vi».

Søndag formiddag siterer nyhetsbyrået AFP offisielle kilder i redningsaksjonen på at det vil ta to til tre dager før alle er ute.

Ikke alle pårørende har godkjent redningsforsøket, ifølge redningsledelsen, skriver The Guardian.

Da en journalist spør om alle familier har gitt sin velsignelse til at redningsaksjonen settes i gang svarer Osottanakorn:

– Nei. Nei, men de vet og de forstår.

VG er i området ved grotten hvor redningsforsøket nå er i gang. Det er en spent stemning, og omdreiningen i situasjonen oppfattes som dramatisk.

Inne i de 4 kilometer lange grottegangene som barna må gjennom for å komme ut, er vannstanden lavere enn tidligere. Det er overskyet, men det har lettet siden tidligere i morges. Regn er dog på vei og kan raskt fylle gangene igjen.

Vannet gutten skal føres gjennom beskrives som mørk og uklar som «kaffe».

– Klokken 10.00 (05.00 norsk tid red.anm.) søndag morgen gikk 18 dykkere inn i grotten. Dette er D-dagen. Vi er i en krig mot vann og tid, sa tidligere provinsguvernør og sjef for redningsaksjonen Narongsak Osottanakorn, som ledet hastepressekonferansen.

Ifølge CNN har nyheten om at redningsaksjonen er i gang også nådd de fire kilometerne inn i gruvegangen til guttene og treneren deres.

EVAKUERINGEN I GANG: Provinsguvernør Narongsak Osottanakorn (grønn caps i midten) under pressekonferansen der han fortalte om at redningsoperasjonen er i gang. Foto: Georg Mevold

VG var til stede på pressekonferansen. Det var en spent og forventningsfull stemning da nyheten ble sluppet. Grytidlig i dag fikk media og alle som ikke er direkte involvert i redningsaksjonen beskjed om å flytte seg ut av området rundt grotteinngangen. Myndige soldater vokter nå sperringene og slipper bare redningspersonell inn i området.

Tar minst 11 timer

Redningslederen opplyste at det er fem thailandske og 13 utenlandske dykkere, som er på vei inn gjennom grottegangene. Han omtalte dem som «stjerner».

Den mest kritiske delen av redningsoperasjonen er den første kilometeren guttene må igjennom. Der er det fortsatt mye vann. Redningsledelsen sa i dag at fra punkt 3 på oversikten i grafikken under kan de ta seg fram til fots gjennom de steinfylte grottegangene.

Arbeidet med å pumpe vann fra grottegangen ble intensivert onsdag. Da meldte redningsledelsen at vannstanden i gangene sank med en centimeter i timen.

MÅ UNNGÅ PANIKK: Ronny Arnesen er pioneren innen grottedykking i Norge. Foto: Privat

Mental påkjenning

Hvor vellykket aksjonen blir avhenger i stor grad av hvor rolige guttene klarer å holde seg under evakueringen, mener erfaren dykker.

– Det er den mentale påkjenningen som er den største utfordringen. Det guttene har vært utsatt for over så lang tid, og som nå skal begi seg ut i miljø og metode de ikke er trygge på. Panikken kan lure rundt hjørnet, sier redningsdykker Ronny Arnesen til VG.

Guttenes 25 år gammel trener har holdt guttene rolig i grotten i 16 døgn ved hjelp av meditasjonsteknikker.

– At de har god kontakt med seg selv. God informasjon, gode forberedelser, at de føler seg trygge, er stikkord for å bevare roen. At de har lært meditasjonsteknikker er en enorm fordel, rett og slett. sier Arnesen.

Thailandske myndigheter forsøker nå å skjerme guttene så mye som mulig i det de kommer ut og blir fraktet til sykehuset, ifølge journalist Richard Barrow på Twitter.

Sykehusene gjør seg klar til å ta imot de overlevende.

Narongsak Osottanakorn sa at helsepersonell har trent de siste tre dagene, og er klare til å ta hånd om guttene når de forhåpentligvis kommer ut av grotten. Det er heller ikke sikkert at alle guttene vil komme ut samtidig, eller at hele redningsaksjonen kan fullføres i løpet av dagen.

les også

Foreldre til treneren: Du må ikke skylde på deg selv

I videoen under forklarer grottedykker Mikkel Stokke utfordringene ved kompliserte grottedykk:

I tidligere anslag har thailandske myndigheter sagt at turen inn og tilbake igjen tar cirka elleve timer for en erfaren dykker. Det er derfor ikke ventet at de første dykkerne er tilbake før 21 lokal tid i kveld, ved 15-tiden norsk tid. Aksjonen kommer trolig til å vare mye lenger.

– Været er fint. Vannstanden er fin. Dykkerne er klare. Guttene er fysisk, emosjonelt og mentalt klare til å komme ut, sier Narongsak Osottanakorn, som ikke ville svare på spørsmål om hvorvidt guttene vil bli nødt til å dykke på vei ut.

Dropper boring

På pressekonferansen ble det også opplyst at de har gitt opp å bore seg inn til de 13, som har vært innesperret i grottekomplekset Tham Luang i Chiang Rai nord i Thailand i 15 dager.

– Redningsmannskapene har ikke klart å finne hulrom i nærheten man kan bore seg inn fra, sa redningslederen.

les også

Brev fra grotten: – Jeg skal hjelpe mamma selge alle tingene i butikken

Han sa at tross regnværet skal det være mindre vann enn fryktet i grotten. Etter det VG får opplyst kan dykkerne nå gå fra den såkalte «hall 1» til «hall 3» uten å måtte dykke. Planen er at hver og en av de 13 skal følges av to dykkere. Det ble ikke opplyst hvordan dette skal foregå i detalj.

LETT REGN: Det er nå, bestemte redningsledelsen i natt norsk tid. Det regner lett og fjellet med grotten er dekket av tunge regnværsskyer. Foto: Georg Mevold

Forholdene skal ifølge redningsledelsen være optimale akkurat nå.

– Vi har jobbet knallhardt for å få så mye vann ut av grotten som mulig, og det må vi utnytte før forholdene forverres, sa Narongsak Osottanakorn.

Men han kunne hverken bekrefte eller avkrefte at de 13 slipper å dykke.

– Det kommer an på været og vannstanden. Hvis ting endrer seg, avbryter vi. Men jeg forventer at redningsaksjonen vil være i mål i løpet av de neste par dagene.

Regnet kom likevel

VGs reporter ved Tham Luang-grotten sier at det regner lett søndag morgen. Lørdag meldte redningsledelsen at det kraftige regnværet som var meldt i helgen, ikke ville komme før om 4–5 dager.

– Da roet situasjonen seg merkbart og alle trodde de hadde bedre tid. Men lørdag kveld begynte det å regne kraftig. Det er klart at et fjell på 1275 meter kan ta imot mye vann. Derfor bestemte de seg nok for at nå måtte evakueringen skje, sier VGs reporter Georg Mevold.

OPPDRAG: I dag tidlig var dykkerne klare. Media holdes på lang avstand. Nå vil redningsledelsen ha full konsentrasjon på den dramatiske operasjonen. Foto: Sakchai Lalit / TT NYHETSBYRÅN

Da avgjørelsen var tatt, var «anslaget» tydelig. Området ble ryddet for alle som ikke har en redningsoppgave. Nå er alt konsentrert om 12 barn, en trener og 18 dykkere som skal få dem trygt ut.

Familien til de 13 ble i dag tidlig informert om at redningsaksjonen skulle settes i gang. Ifølge britiske The Guardian skal en australsk lege ha sjekket helsetilstanden til de tolv guttene og treneren lørdag, og formen til samtlige skal etter forholdene ha vært bra.

Legen er håndplukket av de britiske grottedykkerne som leder dykkerteamet fordi han selv har lang erfaring som grottedykker.

Fire kilometer inn i grotten venter guttene. De skal være iført våtdrakter, sko og hjelm. The Guardian skriver at dykkerne har lagt ut et tau gjennom grottesystemet som skal lede dem riktig vei. Guttene vil bruke helmasker og den erfarne grottedykkeren de er sammen med, vil bære luftflasken. Gjennom hele grottesystemet er det plassert ut lufttanker som en ekstra sikkerhet hvis noe skulle skje med utstyret underveis.

VG kommer tilbake med mer

Foto: VG i Thailand Georg Mevold

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder