REGIMEKRITIKER: Den drepte, saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali / TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Saudi-Arabia sikter elleve for Khashoggi-drap

Påtalemyndigheten i Saudi-Arabia har siktet elleve personer for drapet på Jamal Khashoggi. De ber om dødsstraff for fem av dem.

  • innenriks.vaktsjef@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kort tid etter at Khashoggi ble drept, skal en av drapsmennene ha bedt en overordnet på telefon om å «si fra til sjefen», ifølge New York Times.

Drapsmannen skal ha formidlet til sin overordnede at oppdraget med å drepe den regimekritiske journalisten var utført. Sjefen antas å være kronprins Mohammed bin Salman, skriver avisen.

Påtalemyndigheten gjorde det imidlertid klart torsdag at kronprinsen ikke er nevnt i siktelsen eller ansett som delaktig i drapet.

Tyrkia misfornøyd

Tyrkiske myndigheter er lite fornøyd med siktelsen og kaller uttalelsene riksadvokat Sheikh Saud al-Mojeb kom med på en pressekonferanse i Riyadh torsdag for utilfredsstillende. De krever at de siktede blir stilt for retten i Tyrkia.

les også

Khashoggi-drapet: Kronprinsen beklager

Videre påpekes det fra Tyrkia at etterforskningen i Saudi-Arabia må avdekke hvem som ga ordre om drapet i Istanbul.

På pressekonferansen sa riksadvokaten at drapsmennene hadde planlagt operasjonen siden 29. september, tre dager før drapet fant sted i det saudiarabiske konsulatet.

Lydopptak

Lydopptaket ses på som et av de sterkeste bevisene som knytter bin Salman til drapet på Khashoggi, som skjedde 2. oktober på det saudiarabiske konsulatet i Tyrkia.

les også

Avis: Lydopptak kobler Saudi-Arabias kronprins til drapet på Khashoggi

Tyrkiske etterretningskilder mener det var Maher Abdulaziz Mutreb, en av de 15 saudiarabiske statsborgere som ble sendt til Istanbul i forkant av drapet på journalisten, som skal ha tatt telefonsamtalen. I opptaket skal han også ha sagt «oppdraget er utført».

Mutreb, en saudiarabisk etterretningsoffiser og tidligere diplomat, har vært navngitt som en av de mistenkte bak drapet. Offiseren skal som tidligere omtalt ha spilt en «sentral rolle» i drapet.

les også

Tyrkiske medier: – Saudiaraberne drakk og røykte etter drapet

– Politisk motivert

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere sagt at drapet av den saudiarabiske journalistens var politisk motivert.

– Dette er et politisk drap. Hvis flere land viser seg å være innblandet, så må også de etterforskes, sa Erdogan fra talerstolen foran parlamentet i oktober.

Tyrkiske myndigheter mener at planleggingen av drapet trolig startet 28. september, da Khashoggi var på konsulatet i forbindelse med bryllupsplaner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder