RULLER INN I NORGE: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og justisminister Tor Mikkel Wara fulgte lossingen av tyske kampvogner i Fredrikstad i september. Foto: REUTERS

Russerne kommer, og nå vokser NATO-øvelsen i Norge

BRUSSEL (VG) Forsvarsdepartementet bekrefter nå at Russland vil sende observatører til den store NATO-øvelsen Trident Juncture som starter i Sør-Norge om få uker.

 • Alf Bjarne Johnsen

Artikkelen er over ett år gammel

Vertslandet Norge oppjusterer også antallet soldater som skal delta i den største NATO-øvelsen siden den kalde krigen, fra 40.000 til 45.000 soldater.

En kilde sentralt plassert i NATO sier imidlertid at det endelige tallet kan komme opp i hele 50.000 soldater.

Grunnen er at noen NATO-land ennå ikke har meldt det endelige antallet soldater de sender til Norge under hovedøvelsen fra 25. oktober til 7. november, får VG opplyst.

les også

Nå kommer NATO: På disse stedene kan du vente deg trafikkproblemer

NATO vokser

– Størrelsen reflekterer at NATO har økt størrelsen på sitt kollektive forsvar de siste årene, fordi vi lever i en mer uforutsigbar verden, med større utfordringer, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg på en presseorientering onsdag ettermiddag.

NATOs forrige store øvelse. Trident Juncture 2015 i Italia, Spania og Portugal, deltok 37.000 soldater.

– Russland har modernisert sine styrker og kjernefysiske kapasiteter, og de holder store øvelser. Russland har også vist at de er villig til å bruke militærmakt mot naboer, som i Georgia og Ukraina. Øvelsen er en respons på dette, sa Stoltenberg.

les også

Tilbaketoget: USA vil ikke «ta ut» raketter, men legge press på Russland

Invitert observatører

Norge som vertsland har formelt invitert alle landene som omfattes av avtalen om gjensidige inspeksjoner under Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE.

NATO og Stoltenberg har gjentatte ganger klaget over at Russland ikke inviterer tilbake i henhold til dette regelverket.

En høytstående NATO-tjenestemann opplyste onsdag at Russland ikke en eneste gang de siste årene har invitert observatører og gitt dem full tilgang i henhold til avtalene om gjensidige inspeksjoner av militærøvelser i Europa. Tjenestemannen la til at Russland nøyer seg med å gi utenlandske observatører samme tilgang som journalister.

les også

Spionfrykt før gigantøvelse i Norge

Venter russisk reaksjon

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) vil ikke utelukke at Russland også vil reagere på øvelsen på andre måter:

– Russernes øvelse Vostok ble plutselig flyttet fram i tid. Så kan man spekulere i om de ville få Nordflåten hjem før øvelsen. Det vet ikke vi ennå, det vil vise seg, sier Bakke-Jensen.

Han sier at folk fra Forsvarsdepartementet har vært i Moskva på embetsnivå og orientert russerne om øvelsen, og hva som skal skje mens den pågår. NATO har også brifet russerne om øvelsen, i NATO-Russland rådet.

les også

Norsk protest: Russland burde ha varslet om militærøvelsen

– De responderte positivt på informasjonen, slik de alltid gjør, sier Bakke-Jensen.

Hangarskip

NATO vil fortsatt ikke bekrefte om det 333 meter lange hangarskipet USS Harry S Truman skal delta i øvelsen sammen med sine følgefartøyer, med til sammen 5000 personer om bord.

I NORDSJØEN: F-18 Hornet på dekket til hangarskipet USS Harry S. Truman. Den amerikanske hangarskipsgruppen er nå rett utenfor norsk territorium. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Det amerikanske hangarskipsgruppen var tirsdag i Nordsjøen, og det er uhyre sjelden at de øver så langt nord. Mye tyder derfor på at fartøyene vil være i eller nær norske farvann når den store NATO-øvelsen pågår, men USA vil ikke lenger offentliggjøre seilingsmønsteret til sine krigsskip på forhånd.

USA vil ellers ha flere tusen mann på norsk jord under øvelsen.

VG har tidligere meldt at soldater fra US Marines skal trene i skytefeltene til Brigade Nord i Troms, mens Brigaden er i Sør-Norge på øvelse.

PS: I en tidligere utgave av denne artikkelen skrev vi feilaktig at NATO har invitert observatører fra OSSE-landene. Dette er rettet opp, ettersom det er Norges formelle ansvar som OSSE-medlem og vertsland å oppfylle traktaten.

Les også

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Nato
 3. Trident Juncture
 4. Frank Bakke-Jensen
 5. Jens Stoltenberg

Flere artikler

 1. Stoltenberg om russisk missiløvelse: Forventer ryddighet

 2. Stoltenberg om russisk missiltest: Tror de vil opptre ansvarlig

 3. Russland skal prøveskyte missiler i Norskehavet: – Kan oppfattes som symbolsk markering

 4. NATO kommer Norge til unnsetning. Nå vil NATO-Stoltenberg ha betalt tilbake

 5. NATO-øvelsen: – Det norske folk vet vi er her for å hjelpe

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder