KAMERABILDER: Den tyrkiske avisen Hurriyet friga tirsdag bilder fra overvåkningskamera som skal vise den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi idet han går inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for en uke siden. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Dette skal være siste observasjon av den saudiarabiske journalisten

Tyrkiske myndigheter sier de har fått grønt lys til å ransake det saudiarabiske konsulatet etter den savnede journalisten Jamal Khashoggi. Nye overvåkningsbilder viser 59-åringen idet han går inn.

 • Nanna Johannessen

Artikkelen er over ett år gammel

Det var tirsdag ettermiddag forrige uke at den kjente saudiske regimekritikeren Jamal Khashoggi tok turen til det saudiske konsulatet i Istanbul. Han skulle gifte seg med forloveden Hatice, og trengte å få godkjent en ekteskapslisens.

les også

Erdogan krever bevis for at Khashoggi forlot saudiarabisk konsulat

Ifølge ikke navngitte tyrkiske kilder skal han ha blitt drept av saudiarabiske etterretningsagenter etter at han gikk inn i bygningen. Ifølge forloveden og tyrkiske myndigheter kom han aldri ut igjen.

Tirsdag opplyser tyrkiske myndigheter at de har fått grønt lys fra Saudi-Arabia til å undersøke konsulatet. Samtidig har både den tyrkiske avisen Hurriyet og Washington Post publisert overvåkningsbilder som skal vise 59-åringen idet han går inn i bygningen.

– Jeg føler meg ikke egentlig i live. Jeg får ikke sove, og jeg spiser ikke, sier hans forlovede Hatice Cengiz til Washington Post.

VENTET UTENFOR: Forloveden til Khashoggi, Hatice Cengiz, har uttalt seg til Washington Post, og sagt at hun ventet i flere timer utenfor konsulatet. Foto: OZAN KOSE / AFP

Hun bekrefter til avisen at overvåkningsbildet er av forloveden. Hun har fortalt at hun ventet på ham utenfor konsulatet, og at hun ble bekymret etter å ha ventet flere timer.

les også

Washington Post: Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker er drept

– Jeg ringte konsulatet og sa; «Hvor er Jamal? Jeg venter ved inngangen. Jamal gikk inn, men kom aldri ut». Det kom en mann til inngangen som sa: «Det er ingen der inne», har Cengiz fortalt avisen.

SAVNET: Ingen har sett den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi etter at han tirsdag gikk inn på det saudiske konsulatet i Istanbul. Foto: Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN

Etter forsvinningen kalte det tyrkiske utenriksdepartementet i Ankara den saudiske ambassadøren inn på teppet, men det er fortsatt ikke kommet noen svar på hva som virkelig har skjedd med journalisten.

Saudiarabiske myndigheter har avvist påstandene om at han er drept – og har forklart at han forlot konsulatet, og deretter forsvant.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har tidligere sagt at Saudi-Arabias konsulat i Istanbul må legge frem bevis hvis Khashoggi virkelig forlot bygningen, og sagt at tyrkiske myndigheter ikke vil la saken passere. Han har også vist til at det er flere overvåkningskameraer der.

les også

Familien til forsvunnet journalist: Vi stoler på Saudi-Arabia

Leder av den tyrkiske presseorganisasjonen TAM, Turan Kislakci, er også en nær venn av Khashoggi. Han har tidligere uttalt at tyrkiske myndigheter har fortalt han at Khashoggi ble drept på brutalt vis.

Vi ble fortalt at han ble drept og at forberedelser til begravelsen kan begynne. Vi ringte flere andre som sa at de hadde bevis for at han ble drept på barbarisk vis og at det vil bli kunngjort i morgen eller dagen etter, sa han søndag.

les også

Erdogan: Vokter flyplass og konsulat etter forsvinningssak

USAs president Donald Trump har også uttrykt bekymring for Khashoggi.

– Jeg er bekymret over det. Jeg liker ikke å høre det. Forhåpentligvis vil saken løse seg selv. Akkurat nå vet ingen noe om dette. Det er et par fæle historier som sirkulerer. Jeg liker det ikke, sa Trump, ifølge CNN.

Tirsdag oppfordret den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo Saudi-Arabia til å samarbeide i etterforskningen av forsvinningen, og til å være gjennomsiktige om hva som avdekkes.

DEMONSTRASJONER: Det har vært en rekke demonstrasjoner i Istanbul etter at Khashoggi forsvant. Dette bildet er tatt fredag 5. oktober. Foto: Emrah Gurel / TT NYHETSBYRNN

– Vi ber saudiarabiske myndigheter om å støtte en grundig etterforskning av herr Khashoggis forsvinning og gi innsyn i resultatene av denne granskingen, sier Pompeo.

Khashoggi skriver for blant annet Washington Post, og er tidligere redaktør for Al Arab Media Group.

Washington Post trykket fredag en tom avisspalte, signert Khashoggi, samtidig som avisen på lederplass ba kronprins Mohammed bin Salman sørge for at Khashoggi får sin frihet og at han kan fortsette sitt virke som journalist og kommentator.

KONSULATET: Saudiske myndigheter hevder Jamal Khashoggi forlot konsulatet før han forsvant, men har foreløpig ikke lagt frem beviser på at han gikk ut av bygget. Foto: Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN

Han er en kjent kritiker av det konservative saudiske regimet, og har det siste året bodd i selvpålagt eksil i USA i frykt for å bli pågrepet i hjemlandet.

Han var svært kritisk til den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman, samtidig som han hadde kontakter høyt oppe i den saudiarabiske kongefamilien.

Saudi-Arabia har hele tiden hevdet at Khashoggi forsvant etter å ha forlatt konsulatet.

– Konsulatet følger opp saken og koordinerer med tyrkiske lokale myndigheter for å få klarhet i forholdene rundt forsvinningen til Jamal Khashoggi etter at han forlot konsulatbygget, skrev konsulatet i en uttalelse i forrige uke.

Les også

 1. Saudi-Arabia og Tyrkia krangler om forsvinningsmysterium

  ISTANBUL (VG) Den saudiske regimekritikeren Jamal Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.

Mer om

 1. Istanbul
 2. Saudi-Arabia
 3. USA
 4. Tyrkia
 5. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Forloveden til forsvunnet journalist ber Trump om hjelp

 2. Avis: Tyrkia hevder å ha bevis på drap på regimekritisk journalist

 3. Washington Post: Tyrkia mener saudiarabisk regimekritiker er drept

 4. Reuters: Leter i skog etter levninger

 5. Saudi-Arabia og Tyrkia krangler om forsvinningsmysterium

Fra andre aviser

 1. Kilder til avis: Tyrkia mener saudiarabisk journalist ble drept av Saudi-Arabia

  Aftenposten
 2. Dette er tidslinjen som viser noe av de sprikende forklaringene i Kashoggi-saken

  Aftenposten
 3. Tyrkisk politi har entret Saudi-Arabias konsulat i Istanbul

  Aftenposten
 4. Sky: – Khashoggis levninger funnet i Istanbul

  Bergens Tidende
 5. – Torturert, drept og partert. Derfor rokker en journalists forsvinning ved balansen i Midtøsten.

  Aftenposten
 6. USA krever gransking av forsvunnet saudiarabisk journalist

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder