NORSK VALGKAMP: Kronprins Haakon, utenriksminister Ine Eriksen Søreide, utviklingsminister Nikolai Astrup og statsminister Erna Solberg ruslet sammen til FN-bygget på Manhattans østside mandag morgen amerikansk tid. Foto: Thomas Nilsson / VG

Derfor vil Norge inn i FNs prestisjeorgan

NEW YORK (VG) Her går det offisielle startskuddet for Norges kamp for å komme inn i FNs beste selskap, det prestisjetunge Sikkerhetsrådet, etter 20 års fravær.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Dette er en veldig viktig prioritering, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som slo følge med statsminister Erna Solberg, utviklingsminister Nikolai Astrup og kronprins Haakon gjennom New Yorks gater mandag morgen amerikansk tid.

PÅ PLASS: USAs president Donald Trump er på plass i FN-bygningen sammen med FN-ambassadør Nikki Haley. Trump satte fokus på den globale utfordringen med narkotika. – Økningen i narkotikaavhengighet fortsetter å kreve for mange liv i USA og nasjoner i hele verden, sa Trump. Foto: SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

De er her for FNs høynivåuke, den 73. i rekken.

Norge har vært medlem av Sikkerhetsrådet fire ganger, men ikke siden 2001–2003. Plassen Norge sikter seg inn på blir ledig om to år. Det blir to års maraton-valgkamp.

les også

Ut mot Trumps handelskrig: – Vi er dypt bekymret

– Vi vil ikke være med fordi det er lukrativt eller enkelt. Det er blitt vanskeligere og vanskeligere, fordi det er en internasjonal, politisk situasjon som noen ganger lammer Sikkerhetsrådet. Situasjonene er så komplekse, de faste medlemmenes posisjoner er ofte mer låst, men det mener vi likevel ikke er et argument mot, men snarere et argument for, sier utenriksministeren.

Hun mener at Norge har et sterkt kandidatur, men to gode konkurrenter i Canada og Irland.

FIKK DU MED DEG? Fra trusler om atomkrig til toppmøte (VG+)

FNs sikkerhetsråd har 15 plasser. De fem faste plassene tilhører USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike, som alle har vetorett. De øvrige ti går på omgang.

les også

Kronprins Haakon skal hjelpe Norge inn i FNs sikkerhetsråd

Statsminister Erna Solberg har til sammen 13 bilaterale møter med stats- og regjeringssjefer denne uken. Hun skal hente støtte til Norges kandidatur.

les også

Kim og Moon møttes på symbolsk viktig fjelltopp

– Selv om mange tenker at dette er den ultimate drømmen for diplomater, er dette utrolig viktig for et land som Norge som er opptatt av at FN-systemet skal fungere på en god kamp. Vi ønsker å bidra til å forebygge og løse kriger rundt omkring. Som aktivt medlem kan vi påvirke Sikkerhetsrådets arbeid, prioriteringer og beslutningsprosesser, sier Solberg.

Hvert av FNs 193 medlemsland har én stemme under valget i 2020.

VIL INN HER: Erna Solberg vil at Norge skal få en plass i denne salen om to år. Foto: Thomas Nilsson / VG

Både hun og Søreide sier at Norges sjanser til en plass er god. Søreide understreker at kampen for en posisjon «gjennomsyrer alt vi gjør» i New York denne uken.

– Det så ut til å være en enkel runde før Canada meldte seg på, sier Solberg.

les også

Slik drives den norske FN-valgkampen

Utviklingsminister Nikolai Astrup kaller denne ukens generalforsamling «en fantastisk mulighet til å fremme norske interesser».

Han er ikke enig i karakteristikken av Sikkerhetsrådet som «et supperåd», all den tid de faste medlemmene ofte bruker sin vetorett i store saker.

les også

Afrikansk FN-topp vil hente hjem migranter

– Det at Sikkerhetsrådet ikke alltid blir enig betyr ikke at arenaen er verdiløs. Tvert imot mener jeg at det er viktig at vi har denne type arenaer hvor land kan samarbeide og diskutere krevende saker, sier Astrup.

Kronprins Haakon sier at «FN er viktig for Norge, og verden, fordi vi står overfor en drøss av utfordringer som vi må løse».

– FN er viktig som en del av løsningen. Norge har vært en veldig viktig og pålitelig partner for FN i mange år, og vi har høy kompetanse. Sikkerhetsrådet er et av de organene hvor det er naturlig at Norge deltar med jevne mellomrom, sier kronprinsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder