TILFLUKT: Julian Assange på vei ut på balkongen til Ecuadors ambassade i London i februar i 2016. Foto: BEN STANSALL / AFP

Dommer vurderer britisk arrestordre mot Assange

En dommer skal tirsdag avgjøre hva som skal skje med den britiske arrestordren på Julian Assange. Det er uvisst hva WikiLeaks-grunnleggeren gjør dersom den blir opphevet.

I over fem år har han søkt tilflukt i den ecuadorianske ambassaden i London etter at han i 2010 ble etterlyst av svenske myndigheter, beskyldt for overgrep mot to svenske kvinner.

Han har siden da oppholdt seg i ambassaden, selv om saken mot ham ble henlagt av svensk påtalemyndighet i mai i fjor.

les også

Assange får ecuadoriansk statsborgerskap

Den store frykten er å bli utlevert til USA, og britisk politi har insistert på at han fortsatt kan bli pågrepet dersom han forlater ambassaden, fordi han ikke møtte i retten og brøt kausjonsbetingelsene sine i 2012.

Assanges advokat Mark Summers mener arrestordren fra 2012 har «mistet sin mening og sin funksjon» siden han ikke lenger er internasjonalt etterlyst for de angivelige overgrepene mot to svenske kvinner.

Svensk påtalemyndighet opphevet arrestordren mot ham i mai 2017 med begrunnelsen at de ikke så noen mulighet til å fortsette rettsprosessen.

Britisk påtalemyndighet mener på sin side at arrestordren bør opprettholdes for ikke å «premiere Assange for å ha utmanøvrert svenske myndigheter».

les også

Avslører hemmelig korrespondanse mellom WikiLeaks og Trump jr.

Dersom Assange får medhold vil det være en stor rettslig seier for WikiLeaks-grunnleggeren, men det er imidlertid uklart hva som vil skjer etterpå.

Selv om han i teorien vil kunne spasere ut fra ambassaden som en fri mann, er det mulig han vil velge å bli, i frykt for at amerikanske myndigheter vil rettsforfølge ham for WikiLeaks-avsløringene.

Hans advokater påpeker nemlig at britiske myndigheter hverken vil bekrefte eller avkrefte hvorvidt de har fått en begjæring om utlevering fra USA. I tillegg kan kjennelsen ankes av begge parter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder