Tre drept under trikke-skyting i Nederland

Tre personer er drept og flere er skadet etter skyting på en trikk i Utrecht i Nederland. Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet mandag ettermiddag.

Klokken 18.30 opplyser politiet at de har pågrepet den mistenkte gjerningsmannen, 37 år gamle Gökmen Tanis. Kilder sier til Algemeen Dagblad at han pågrepet i en bolig i Oudenoord i Utrecht. Politiet aksjonerte mot flere adresser på ettermiddagen. En annen person er også pågrepet.

Ifølge nyhetsbyrået Andalou skjøt den mistenkte mannen en slektning. Skytingen skal skyldes et familieanliggende, opplyser ikke navngitte slektninger til nyhetsbyrået. Dette er ikke bekreftet fra offisielle kilder.

– På det nåværende tidspunkt kan vi bekrefte at tre er døde og ni er såret, tre av dem alvorlig, opplyste Jan van Zanen tidligere mandag ettermiddag.

Politiet i Utrecht nedjusterte en time senere i en Twitter-melding antallet sårede til fem.

Avkrefter flere skyteepisoder

Antiterrorpolitiet rykket ut til trikkestoppet 24. oktoberplass like etter klokken 10.45 etter meldinger om skyting.

Rundt tre timer etter meldte Nasjonal koordinator for antiterror og sikkerhet at det hadde vært skyting flere steder i byen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Dette avkrefter ordføreren i byen like etter klokken 16.00, i en video publisert på kommunens Twitter-konto.

– Tidligere i dag oppfordret vi dere om å holde dere innendørs. Det gjorde vi fordi vi gikk ut fra at det var flere hendelser i Utrecht. Det er ikke tilfelle.

Etterlyser 37-åring

Den mistenkte var mandag etterlyst av politiet. Mannen var ifølge Algemeen Dagblad i retten i Utrecht i forbindelse med en voldtektssak 4. mars i år. Han er også mistenkt for et drapsforsøk i 2013 med skytevåpen, ifølge AD. NOS skriver at mistenktes bror ble tatt inn til avhør tidligere i dag.

Politiet har funnet en rød bil som de tidligere etterlyste og knytter til hendelsen.

Øyevitnet Niels (21) var på trikken da skytingen skjedde. Han forteller til AD at angrepet skjedde i en vogn bak ham.

– Det ble mye oppstyr med en gang. Trikken stod stille i en sving, så jeg hadde et godt overblikk over det som skjedde bak meg. Dørene og vinduene ble slått inn. Da var det allerede blitt skutt bak meg. Jeg hørte plopp-plopp-plopp-lyder, som om det var en lyddemper på pistolen. Etter det så jeg folk som løp ut, de løp for livet.

– Jeg hadde en følelse av at han siktet på én person, for jeg så en kvinne som krabbet ut. Folk prøvde å hjelpe henne, men da de gjorde det, gikk han spesielt etter dem.

Skjerper sikkerheten

Myndighetene hevet mandag beredskapen til «nivå fem» i Utrecht. Dette er første gang at beredskapen blir hevet til dette nivået, som er det høyeste i landet, skriver de Telegraaf.

Etter pågripelsen ble beredskapen nedjustert til nivå fire.

Sikkerheten er skjerpet ved landets største flyplass Schiphol, sentralbanestasjonen i Rotterdam og i deler av Haag, melder flere nederlandske medier.

Politiet opplyser også at de skjerper sikkerheten ved sykehus, stasjoner og moskeer.

– Alle moskeer i Utrecht har stengt dørene. Dette har vi gjort i samråd med politiet, sier en talsperson for Ulu moské, som er den største i byen, til Algemeen Dagblad.

Det er også skjerpet sikkerhet ved grenseovergangen til Tyskland, skriver Sky News.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder