SVT: Norsk-svensk IS-kriger pågrepet i Syria

En profilert norsk-svensk fremmedkriger og IS-rekrutterer er pågrepet i Syria, melder SVT. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til VG at de ønsker å straffeforfølge ham.

 • Nilas Johnsen
 • Erlend Ofte Arntsen
 • NTB

Artikkelen er over ett år gammel

Michael Skråmo er ifølge den svenske TV-kanalen pågrepet av den kurdiske YPG-militsen i området rundt byen Baghouz, det siste IS-kontrollerte området i Syria som nå er i full oppløsning. YPG har foreløpig ikke bekreftet opplysningene - det melder NTB.

BAKGRUNN: Norsk-svensk jihadist ba Ubaydullah Hussain om hjelp

PST vil straffeforfølge

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ønsker å straffeforfølge Skråmo, får VG bekreftet.

– Han er en norsk borger som vi har etterlyst internasjonalt for pågripelse, og han er siktet for deltagelse i en terrorgruppe (ISIS), sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til VG.

– Vi kjenner ikke omstendighetene rundt den pågripelsen, som heller ikke er bekreftet. Derfor er det for tidlig å si noe den videre prosessen. Hans virksomhet før han dro ned til Syria og hans virksomhet der nede kan vi ikke si noe om på dette tidspunkt, fortsetter Hugubakken, og legger til:

– Generelt når det gjelder norske fremmedkrigere som pågripes der nede, så ønsker vi å straffeforfølge alle vi mener det er grunnlag for.

PST VIL STRAFFE: Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Norske foreldre - vokste opp i Sverige

Etter det VG er kjent med, anser ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Skråmo som en person som var del av det norske islamistmiljøet. Skråmo hadde sitt nettverk i Sverige.

Men: Skråmo er norsk statsborger med norske foreldre. Han er født og oppvokst i Göteborg, ifølge ABC Nyheter. Senest i februar opplyste et familiemedlem av Skråmo til Expressen at han heller var villig til å dø enn å overgi seg.

– Han er egentlig norsk statsborger, han har ikke noe svensk statsborgerskap selv om han har vært hjemmehørende her tidligere. Så det er ikke sikkert at det er vi som skal kommentere dette. Siden det virker som om han ikke er pågrepet av noen stat, vet jeg ikke hvilken myndighet som har hånd om ham ennå, sier pressesjef Patric Nilsson i det svenske utenriksdepartementet til Aftonbladet.

Det norske utenriksdepartementet har ikke kjennskap til Skråmo.

– Vi vet ikke noe om denne saken. Vi er kun kjent med den gjennom mediene, sier konstituert underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til NTB.

PROPAGANDA: Skråmo har tidligere lagt ut dette bildet av seg selv. Foto: Skjermdump

Like fullt er Skråmo en av de mest profilerte norsk-svenske fremmedkrigerne som har reist til Syria for å slutte seg til IS. Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Skråmo har ifølge Expressen sju barn, hvorav tre av dem er født i Syria. Skolekamerater har tidligere fortalt at han var veldig interessert i hiphop i skoletiden, før han flyttet til Egypt i 2005 og begynte å studere arabisk og religion. Etter dette konverterte han til islam og sluttet seg etter hvert til ekstremistiske ideologier.

Kontakt med Profetens Ummah

VG har tidligere omtalt hvordan Skråmo sendte en meldinger fra Syria til den kjente norske islamisten Ubaydullah Hussain.

Meldingene fant PST da de tok beslag i en av flere telefoner som tilhørte Ubaydullah Hussain og de er blitt lagt frem for retten denne uken under rettssaken der Hussain står tiltalt for terrorrekruttering.

I februar 2015 dukket Skråmo opp i en video som skal være innspilt i nærheten av Kobani i Syria, hvor kurdiske styrker til slutt drev IS-terroristene ut av byen.

– Vi trenger at dere kommer ned hit og gir støtte til guds religion, sa 31-åringen, der han satt i kamuflasjeklær og en stridsvest på videoen (se øverst i saken).

Ikke bekreftet fra Syria

Dag for dag blir terrorkalifatet til IS mindre. Mandag overga 150 krigere seg i ett sveip, men fortsatt holdes sivile som levende skjold av en liten gruppe fanatikere.

LES MER: Slik rakner terrorhærens kalifat

VG har forsøkt å få bekreftelse på pågripelsen fra SDF-talsmann Mustafa Bali, som flere ganger har latt seg intervjue om de siste kampene mot IS.

Men Bali har ikke besvart VGs henvendelse. Dette er den siste meldingen talsmannen la ut på Twitter:

En svensk kriger som kjemper mot IS sammen med den kurdiske YPG-miltsen, som utgjør hovedtyngden i SDF, har gått ut på Twitter og omtalt pågripelsen:

Om lag 3.000 mennesker, både sivile og IS-krigere, har de siste dagene flyktet fra Baghouz på grunn av den pågående offensiven som den USA-støttede SDF-styrken driver.

Blant dem som tok seg ut av Baghouz tirsdag, var en russisk kvinne og de tre barna hennes. Hun beskrev situasjonen inne i landsbyen med ett ord: Frykt.

En syrisk kvinne i 20-årene tok seg også ut og fortale at ektemannen for tre måneder siden ble tatt til fange av IS etter å ha drept et medlem av den ytterliggående islamistgruppa.

– Jeg har ikke sett ham siden og jeg vet ikke hvor han er, fortalte kvinnen.

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har over 10.000 sivile de siste ukene flyktet fra Baghouz-området. Ifølge SDF befinner det seg fortsatt trolig mellom 1.000 og 1.500 IS-krigere, melder NTB.

OVERGIR SEG: En antatt IS-kriger rett ved en konvoi som forberedes for å frakte vekk både krigere og sivile fra siste rest av terrorkalifatet Den islamske staten (IS). Foto: BULENT KILIC / AFP

Les også

 1. IS-bruder trygler om å få vende hjem

  De sluttet seg til IS som tenåringer, og har født barn i terrorhærens «kalifat».
 2. IS forsvarer seg med selvmordsbombere

  Opprørsalliansen SDF og amerikanske kampfly hamrer løs på IS, som angivelig forsvarer sin siste skanse i Syria med…

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. YPG-soldat om norsk IS-kriger: – Han er ikke til å kjenne igjen

 2. Morfar til VG: Avdøde IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til det svenske konsulatet i Erbil i Irak

 3. Regjeringen vil at IS-krigerne skal dømmes der de er

 4. Har funnet et av IS-krigeren Michael Skråmos barn i Syria

 5. Expressen: Skråmos svigermor har besøkt barna i Irak

Fra andre aviser

 1. Norsk-svensk fremmedkriger pågrepet i Syria. PST ønsker straffeforfølgelse.

  Aftenposten
 2. Mor: IS-krigeren Michael Skråmo er død

  Aftenposten
 3. SVT: Norsk-svensk IS-kriger er død

  Bergens Tidende
 4. IS-kvinner som returnerer: Fritt frem i Sverige, straffeforfølges i Norge

  Aftenposten
 5. Barna til svensk-norsk IS-kriger landet i Göteborg

  Aftenposten
 6. Barna til norsksvensk IS-kriger på vei til Sverige

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder