STORT SIKKERHETSOPPBUD: Israelsk politi eskorterer besøkende utenfor al-Aqsa-moskeen i Jerusalems okkuperte gamleby 3. januar. Det er ukjent hvorvidt bildet er tatt i forbindelse med sikkerhetsminister Itmar Ben-Gvirs besøk samme dag.

Fordømmer ministerens besøk: − En provokasjon uten sidestykke

Da en israelsk politiker besøkte den religiøst viktige høyden i Jerusalem i 2000, resulterte det i langvarige og voldelige sammenstøt. Nå møter Israels ferske sikkerhetsminister massiv kritikk etter tirsdagens besøk.

Publisert:

Tirsdag trappet Israels ferske sikkerhetsminister, ultranasjonalistiske Itmar Ben-Gvir, opp ved al-Aqsa-moskeen og Klippedomen i Jerusalems okkuperte gamleby.

Besøket får palestinske ledere til å se rødt:

– Dette er en provokasjon uten sidestykke, lyder en uttalelse fra det palestinske utenriksdepartementet.

Høyden, for araberne kjent som Haram al-Sharif, også kjent som Tempelhøyden, regnes som det tredje helligste stedet i islam og det helligste stedet i jødedommen. Selve al-Aqsa-moskeen har tung symbolverdi for palestinerne.

Den ferske sikkerhetsministeren har publisert et bilde fra besøket på Twitter:

– Hvis Hamas tror at deres trusler vil avskrekke meg, så burde de forstå at tidene har endret seg, skriver han.

Den militante palestinske Hamas-bevegelsen sa på forhånd at Ben-Gvir ville gå over streken dersom han besøkte høyden, ifølge NTB.

Både israelske og palestinske myndigheter regner Jerusalem som sin hovedstad.

Byen er en sentral stridssak mellom Israel og Palestina og har vært utgangspunkt for en rekke voldshendelser de siste tiårene.

Senest i mai 2021 stormet det israelske militæret plassen foran moskeen. Det resulterte i en blodig eskalering i konflikten med palestinere – og massiv bombing av Gaza senere samme måned.

Ariel Sharon, tidligere israelsk general og statsminister, besøkte høyden i 2000. Besøket hans regnes som den utløsende årsaken til den andre palestinske intifadaenintifadaenIntifada betyr opprør på arabisk. Ordet brukes om de folkelige palestinske opprørene som brøt ut i 1987 og 2000 i protest mot Israels okkupasjon..

Besøket fordømmes i sterke ordelag av Jordan, Saudi-Arabia og Emiratene – som alle er blant de arabiske landene med fredsavtaler med Israel.

Førstnevnte har kalt Israels ambassadør inn på teppet i protest mot det de kaller «et åpenbart brudd på internasjonal lov» og «en ren provokasjon», skriver NTB.

Det hvite hus kom også med en uttalelse tirsdag:

– USA står støtt for å bevare status quo med hensyn til de hellige områdene i Jerusalem, sa pressesekretær Karine Jean-Pierre.

HELLIG: Haram al-Sharif, eller Tempelhøyden, er et av de helligste stedene i verden for både muslimer og jøder. Bildet er tatt foran al-Aqsa-moskeen tirsdag 3. januar.

Like før nyttår annonserte korrupsjonstiltalte Benjamin Netanyahu det som regnes for å være den mest ytterliggående regjeringen i Israels historie. Samtidig tok han fatt på sin sjette periode som statsminister for høyrepartiet Likud.

Sikkerhetsminister Ben-Gvir representerer det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt og er en kontroversiell skikkelse på høyresiden i israelsk politikk.

Han står bak en rekke provoserende uttalelser og handlinger rettet mot palestinere og andre arabere.

FERSK KOALISJONSREGJERING: Statsminister Benjamin Netanyahu (t.v.) leder et regjeringsmøte i Jerusalem 3. januar. Til høyre i bildet sitter sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir.

Ben-Gvir er også ekstremt fiendtlig mot kristne – som han kaller «blodtørstige vampyrer» – og vil nekte dem å feire jul i Israel, ifølge NTB.

Nyhetsbyrået skriver også at den nye sikkerhetsministeren hadde såpass ekstreme holdninger at han ble nektet å tjenestegjøre i hæren som ung.

Under høstens valgkamp opplevde Ben-Gvir og partiet derimot stor suksess, noe som ble viktig for Netanyahus vei tilbake til makten.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no