Nytt nødhjelpsskip ankommer Gaza om få timer

Har norske forsyninger

- GJØR IKKE MOSTAND: - Hvis vi blir bordet, vil vi ikke gjøre motstand, sier den irske fredsprisvinneren Mairead Maguire. Hun er om bord på nødhjelpsskipet rachel Corrie, som er på vei til Gaza. Foto: Free Gaza Movement

Irsk aktivist til VG Nett: - Vi er fast bestemt på å nå Gaza

(VG Nett) Aktivistene om bord på nødhjelpsskipet Rachel Corrie vet ikke hva som møter dem når de om få timer er ved Gaza - men er fast bestemt på å bryte blokaden.

 • Kathrine Hammerstad

Artikkelen er over ti år gammel

Dette til tross for at Israels utenriksminister Avigdor Lieberman fredag kveld gikk ut og gjentok at aktivistene bare kan glemme å bryte Gaza-blokaden med skipet sitt.

- Her om bord er forventningene høye, og vi er fast bestemte på at vi skal nå Gaza, sier Fiona Thompson til VG Nett via satelittelefon.

BAKGRUNN:Nødhjelpsskip med norske forsyninger på vei til Gaza

- Noen er engstelige

Hun er en av de 11 aktivistene som siden tirsdag har vært om bord på det irske nødhjelpsskipet Rachel Corrie med ett mål - bryte den israelske blokaden av Gaza. Skipet med 1200 tonn forsyninger om bord - deriblant norske varer - var knappe 180 kilometer fra målet da VG Nett var i kontakt med aktivistene fredag kveld. Tidsplanen man har satt opp, tilsier at skipet skal være fremme ved 11-tiden lørdag formiddag, norsk tid. Men med mandagens dødelige blodbad på den internasjonale konvoien friskt i minne, vet aktivistene utmerket godt at alt ikke nødvendigvis går etter planen.

Ni mennesker mistet livet og flere ble skadet, da israelske kommandosoldater bordet konvoien mandag morgen. Likevel var det lite frykt å spore hos om bord fredag kveld.

VGTV:Her får Henning Mankell vite at ni aktivistkolleger er drept

- Men mener dere at det er realistisk å klare å bryte blokaden nå?

- Etter det som har skjedd, er det internasjonale presset mot Israel stort. Vi har et håp om at Israel vil slippe oss inn, som en gest for å rette opp igjen inntrykket, sier Thompson.

- Israel har sagt at de vil handle på samme måte mot flere skip, dersom de føler seg truet. Skremmer det dere ikke?

- Jeg er sikker på at noen er engstelige, men vi drar sammen som et team. Vi er erfarne folk. Også er det viktig å huske på at vi ikke har fått brakt på det rene hvorfor ting kom ut av kotroll fredag, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet...

- VI HAR IKKE VÅPEN: Derek Graham, en av de irske aktivistene, under lasting av forsyninger før avreise mot Gaza. - Vi kan bevise at vi kun har nødhjelpsutstyr. Foto: Free Gaza Movement Foto:

- Vil ikke gjøre motstand

Om bord på skipet er også den irske fredsprisvinneren Mairead Maguire. Hun har reist sjøveien til Gaza før, blitt stoppet, sendt til israelsk fastland og deportert ut av landet.

VGTV:Her slår aktivistene soldater med jernstenger

- Hvis de border oss, har vi ikke tenkt å gjøre motstand. Vi må bare stille oss opp med hendene i været, vise at vi er ubevæpnet og gjøre det klart at vi kommer i fred, sier Maguire til VG Nett.

Den norske frigjøringsbevegelsen for Gaza har bistått med 17 tonn trykkpapir, i tillegg til 60 sekker med skolemateriell til barn. I tillegg har den irske delen av Free Gaza Movement, som arrangerer turen, lastet skipet med 45 tonn skolemateriell, 150 tonn medisinsk utstyr og 550 tonn sement til gjenoppbygging av bygninger i Gaza.

Israel har tilbudt Free Gaza Movement, som organiserer turen, å legge til ved den israelske havnebyen Ashdod, og inspisere transportere nødhjelpsutstyret videre derfra.

VGTV:Slik opplevde nordmennene dødsdramaet

- Hvorfor er ikke dette et godt nok tilbud for dere?

- Da får vi bare levert medisinsk utstyr. Det andre utstyret, sement som vi vil bygge opp hus med, leker og skoleutstyr, blir ikke klassifisert som nødhjelpsutstyr. Dette er likevel svært viktige bidrag til befolkningen i Gaza, og vi vil ikke gå med på en avtale som ikke innebærer at vi får levert dette, sier Thompson.

Artikkelen fortsetter under bildet...

HJELPEUTSTYR: Her er rullestoler pakket inn i plast og klare til å bli fraktet til Gaza med skipet. Foto: Free Gaza Movement Foto:

- Lover å dra igjen

Torsdag ble obduksjonsrapportene etter mandagens dødelige angrep offentliggjort. Ifølge tyrkiske leger døde fem av de ni etter skudd i hodet. En av dem skal ha blitt skutt i hodet på mellom 2 og 14 centimeters hold. En annen hadde skuddskader flere steder på kroppen. Skildringene om hva som egentlig skjedde om bord, er svært motstridende.

Israelske soldater hevder de handlet i selvforsvar, mens de norske aktivistene som var om bord avviser at det var våpen med i lasten. De hevder det ikke ble gitt noen advarsel før soldatene begynte å skyte folk.

- Dette er en isolert hendelse, som vi ennå vet for lite om. Vi kan ikke la vær å fullføre vårt mål, vi er bare enda mer bestemt. I morgen håper jeg vi får levere forsyningene, så lover vi å dra igjen, sier Thompson.

DØDELIG BORDING: Her border israelske kommandosoldater konvoien mandag. Minst ni personer ble drept. Foto: Reuters Foto:

Les også

 1. - Gaza-aktivist skutt i hodet på kloss hold

  (VG Nett) En av aktivistene som mistet livet om bord på Gaza-konvoien skal ha blitt skutt i hodet på mellom 2 og 14…
 2. Ap-topp vil seile til Gaza

  (VG Nett) Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) vil delta på en norsk båt som etter planen skal gjøre et…
 3. Rachel Corrie holder stø kurs mot Gaza

  Det irske lasteskipet Rachel Corrie holder stø kurs mot Gazastripen, opplyser besetningen om bord på skipet.
 4. Obama: - Gazatragedien kan fremme fredsprosessen

  (VG Nett) USAs president Barack Obama håper at noe positivt kan komme ut av skyteepisoden på nødhjelpskonvoien til Gaza.
 5. Obama om oljekatastrofen: - Jeg er rasende

  President Barack Obama er rasende over oljekatastrofen i Mexicogolfen.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Nytt Gaza-skip på vei: - Vi er engstelige, men bestemt på å fullføre

 2. Nødhjelpsskip advares av den israelske marinen

 3. Irsk nødhjelpskoordinator til VG Nett: «Om jeg fryktet vi blir møtt slik én gang til, hadde jeg ikke latt båten gå»

 4. Soldater tvang nødhjelpsskip til israelsk havn

 5. Vil sende norsk båt til Gaza

Fra andre aviser

 1. Måtte slippe soldatene om bord

  Aftenposten
 2. Rachel Corrie holder stø kurs mot Gaza

  Fædrelandsvennen
 3. Gaza-skip installerer avansert videoutstyr

  Aftenposten
 4. Nødhjelpskip bordet av israelske styrker

  Aftenposten
 5. Aktivist-skip nærmer seg Gaza

  Aftenposten
 6. Beskylder Israel for sabotasje

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no