ENIGHET: Den italienske utenriksministeren Giulio Terzi (f.v) sammen med sin nederlandske motpart Uri Rosenthal, den portugisiske utenriksministeren Paulo Portas og den luxembourgske utenriksministeren Jean Asselborn ble enige om ytterligere sanksjoner mot Iran i dag. Foto: Reuters

EU vedtok importforbud av iransk olje

EUs utenriksministre innfører et formelt forbud mot blant annet import av olje fra Iran som et svar på landets angivelige atomprogram.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Oljeembargoet innebærer et forbud mot inngåelser av nye oljekontrakter fra det omstridte persiske landet. De eksisterende kontraktene vil bli annullert 1. juli i år. Innen den tid må alle europeiske land ha funnet seg alternative oljeleverandører.

Seniormedlemmer i Irans parlament har som et svar på informasjonen sagt at de definitivt vil stenge Hormuzstredet dersom råoljeeksporten blir forstyrret.

De europiske utenriksministrene var samlet i Brussel i dag for å iverksette tiltak mot at Iran angivelige forsøker å anskaffe seg atomvåpen. Importforbudet betyr at EU strammer grepet om Iran og det de mener er aggressiv utenrikspolitikk.

- Dette er en viktig beslutning. Det er en betydelig styrking av sanksjonene mot Iran, sier den britiske utenriksministeren William Hague, ifølge NTB.

Avviser atomprogram

Rundt 20 prosent av Irans oljeeksport går i dag til EU-land.

Regimet i Teheran avviser at Iran er i ferd med å utvikle kjernefysiske våpen og sier forhandlinger er den eneste måten å løse striden på, melder BBC.

Iran har lenge truet med å stenge den sentrale gjennomfartsåren i Hormuzstredet, hvor mer enn en tredjedel av verdens oljefraktende skip passerer, om det blir innført sanksjoner mot landet.

Iranske myndigheter har de siste dagene forsikret om at det likevel ikke blir aktuelt å stanse skipstrafikken der, men mandag kom det nye trusler om å stenge stredet ved et forbud.

Øker tilstedeværelsen

Søndag seilte et amerikansk hangarskip og flere andre vestlige marinefartøyer gjennom Hormuzstredet i Persiabukta uten å møte problemer.

SEILTE GJENNOM: Det amerikanske hangarskipet «USS Abraham Lincoln» seilte i forrige uke gjennom Hormuzstredet til Persiagulfen etter økt spenning mellom USA og Iran. Foto: AP

EUs utenrikssjef Cathrine Ashton sier EU fortsatt er rede til å inngå i forhandlinger med Iran, selv om sanksjoner nå er i ferd med å bli innført. Ifølge Ashton har EU ennå ikke fått et formelt svar fra Iran på en invitasjon fra oktober om å starte nye samtaler.

Press på asiatiske land

EUs medlemsland ble før helgen enige om å innføre sanksjoner mot Irans sentralbank. Sanksjonene innebærer å fryse midler som kan brukes til å finansiere Irans omstridte atomprogram.

EU-lederne ble mandag enige om også å innføre forbud mot salg av gull, diamanter og andre edelmetaller til Iran, samt overføring av nye sedler og mynter.

Forbud mot kjøp av olje vil imidlertid utvilsomt kunne ha de største konsekvensene for Iran.

Iran selger det meste av sin olje til land i Asia, og EU og USA forsøker nå å overtale asiatiske land til å redusere importen av iransk olje. 20% av den iranske oljen går til Kina, mens Japan importerer 17%. Både Kina og India uttalte i forkant av embargoet at de vil fortsette importen av iransk olje.

Hellas nølte

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har presset på for å innføre sanksjonene raskt, mens flere land i sør, med Hellas i spissen, har ønsket å vente lenger med importforbudet.

EU-landene importerte over 600.000 fat iransk olje daglig i fjor, og i Hellas sto iransk olje for over 30 prosent av oljeimporten, i følge NRK.

Det jobbes nå hardt med å sikre oljeleveranser fra andre produsenter. Saudi-Arabia sa tidligere i januar at de kan øke sin produksjon med rundt to millioner fat om dagen.

(VG Nett / NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder