STEMMESEDLER: Her bærer Egyptiske soldater en valgurne fra et stemmelokale til et opptellingssenter i El-Kalubia i utkanten av Egypts hovedstad Kairo. Foto: REUTERS

STEMMESEDLER: Her bærer Egyptiske soldater en valgurne fra et stemmelokale til et opptellingssenter i El-Kalubia i utkanten av Egypts hovedstad Kairo. Foto: REUTERS

Islamister på stø kurs mot valgseier i Egypt

Frihets- og rettferdighetspartiet, som er Det muslimske brorskaps politiske fløy, ser ut til å bli den store valgvinneren.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Partiet, som regnes som moderat islamistisk, fikk mer enn en tredel av stemmene i den siste runden av stemmegivning i valget til den nye nasjonalforsamlingens andrekammer eller underhus. Mer radikalt islamistiske Al-Nur kom på andreplass i denne runden.

BAKGRUNN: Siste runde i maratonvalget i Egypt i gang

Islamistene ser nå ut til å få stor innflytelse på utformingen av Egypts nye grunnlov, sa politiske observatører fredag. Utkastet til denne grunnloven skal skrives av en forsamling med 100 medlemmer som skal utpekes av nasjonalforsamlingen.

Skremt

Frihets- og rettferdighetspartiets og Al-Nurs sterke framgang har skremt mange egyptere og skapt uro i vestlige land. Det er uklart i hvilken grad de to partiene vil samarbeide i den nye nasjonalforsamlingen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det muslimske brorskap har imidlertid lovet å «lytte til alle egyptere».

- Al-Nur går inn for streng håndheving av islamsk lov, og det er uklart i hvilken grad de rivaliserende islamistene vil samarbeide eller konkurrere med hverandre, skrev byrået fredag.

Brorskapet har også lovet å respektere og bygge videre på Egypts fredsavtale med Israel fra 1978. USAs utenriksdepartementet har bekreftet at det har mottatt en forsikring om dette.

Kristne

Islamistiske ledere lover å delta i arbeidet for å beskytte koptiske kristnes julefeiring i Egypt. Arbeidet skal skje i henhold til en plan som innenriksdepartementet i Kairo har utarbeidet, og som islamistene har sluttet seg til, ble det opplyst fredag.

Politi og soldater er utplassert rundt de koptiske kirkene, etter at mer enn 20 mennesker ble drept i en selvmordsaksjon mot en slik kirke under fjorårets julefeiring. Islamistene vil delta i sikkerhetsarbeidet og sender også representanter til en julemesse.

Det muslimske brorskap sender sin nestleder Mahmud Ezzat, mens topplederen Niganned Mursi skal representere Frihets- og rettferdighetspartiet. De koptiske kristne utgjør rundt 10 prosent av befolkningen i det overveiende muslimske Egypt.

Resultater

Tendensen i det egyptiske valget er tydelig, men de offisielle resultatene av denne ukens stemmegivning ventes ikke lagt fram før lørdag. Det vil gå enda lenger før fordelingen av de 498 plassene i det nye andrekammeret er klar.

Valget til nasjonalforsamlingens førstekammer eller overhus, shurarådet, skal innledes 29. januar. Innen 30. juni skal det så holdes valg på ny president, og de militære som i dag sitter ved makten i Kairo, har lovet å overlate statsroret til sivile politikere når presidentvalget er over.

Før den tid kommer trolig en heftig debatt om hvor vide fullmakter den nye presidenten skal ha. Mange mener statssjefens makt bør begrenses kraftig og viser til overgrep begått av den avsatte presidenten Hosni Mubarak, som egyptisk påtalemakt mener bør dømmes til døden.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder