DUSØR: Den svenske kunstneren Lars Vilks står øverst på en dødsliste publisert av en ytterliggående islamistisk nettavis, som lover en dusør for å drepe han. Det kom fram da rettssaken mot tre menn som angivelig planla drap på Vilks, begynte i tingretten i Göteborg tirsdag. Foto: Scanpix

Muhammed-tegner står øverst på dødsliste

Den svenske kunstneren Lars Vilks står øverst på en dødsliste publisert av en ytterliggående islamistisk nettavis.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det kom fram da rettssaken mot tre menn som angivelig planla drap på Vilks, begynte i tingretten i Göteborg tirsdag.

Påtalemyndigheten mener undersøkelser av datamaskinen til en av de tiltalte viser at han har lest nettavisen Inspire, hvor dødslisten ble publisert. Her utloves det en dusør på nærmere 900.000 kroner til den som halshogger den svenske kunstneren, som for noen år siden ble kjent for å ha tegnet profeten Muhammed som hund.

Tidligere har det vært kjent at en al-Qaida-gruppe i Irak har lovet belønning til den som tar Vilks av dage.

- Væpnet med kniver

Aktor Agnetha Hilding Qvarnström innledet forhandlingene med å beskrive trusselbildet mot Vilks. Det dreide seg blant annet om artikler både i Inspire og andre islamistiske publikasjoner.

Flere av artiklene beskriver Vilks som en hund som det er fritt fram å drepe i islams navn. Å drepe kunstneren vil være en måte å beskytte Muhammeds navn på, heter det i artiklene som aktoratet la fram.

De tiltalte, som alle er i midten av 20-årene, skal ha vært væpnet med kniver da de ble pågrepet i september i år. Da hadde de ifølge påtalemyndigheten drevet rekognosering ved et internasjonalt kunstarrangement i Göteborg hvor Vilks etter planen skulle delta.

Kort etter pågripelsen mente politiet at de tre hadde planlagt en terroraksjon, men mistanken ble raskt endret til drapsplaner.

Politibeskyttelse

Vilks tegninger av profeten Muhammed skal ha vært mennenes motiv for å drepe ham.

Vilks tegnet islams viktigste profet som en hund i 2007 og er siden blitt truet på livet en rekke ganger. Han har vært utsatt for minst ett voldelig angrep, og huset hans er blitt forsøkt påtent.

I dag lever kunstneren med politibeskyttelse, og planer om å drepe ham er blitt avslørt i flere forskjellige land.

De tre mennene som ble pågrepet i Göteborg i september, avviser alle anklagene mot seg. En fjerde mann som ble pågrepet på samme tid, er senere blitt løslatt.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder