Opptøyene fortsetter i Egypt: Voldsomme sammenstøt i Kairo i natt

(VG Nett) Egyptisk opprørspoliti forsøkte i natt å slå tilbake de voldsomme demonstrasjonene i hovedstaden med batonger, tåregass og vannkanoner.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Tirsdag tok tusenvis av demonstranter til gatene i flere egyptiske byer i protest mot president Hosni Mubaraks regime. Demonstrantene, som er inspirert av revolusjonen i Tunisia, krever sosiale og politiske reformer.

LES OGSÅ: Nå sprer opprøret seg i Midtøsten

De voldsomme opptøyene begynte tirsdag, da minst 15.000 demokratiforkjempere strømmet ut i Egypts gater. I hovedstaden Kairo oppsto det etter hvert brutale sammenstøt mellom demonstranter og politi.

VGTV: Politiet går til angrep med tåregass mot demonstrantene

Ifølge nyhetsbyrået AP kastet flere demonstranter stein mot de rundt 20.000 oppmøtte politimennene, og flere klatret opp på en pansret politibil.

To demonstranter og en politimann ble drept i demonstrasjonene. I Suez skal et hundretalls mennesker ha blitt skadet og i Kairo skriver Egypt Today at anslagsvis 150 ble skadet under de kraftige opptøyene.

Saken fortsetter under bildet!

AKSJON: Store politistyrker gikk natt til onsdag til aksjon mot demonstrantene som hadde samlet seg i sentrum av den egyptiske hovedstaden. Foto: AP

Rykket inn

Idet natten falt på holdt tusenvis av demonstranter fortsatt stand på torget Tahrir i sentrum av Kairo, bare et steinkast fra parlamentet og andre regjeringsbygninger. Demonstrantene sperret av gater mens de forberedte seg til nye konfrontasjoner med opprørsstyrkene, melder nyhetsbyrået AP.

VGTV: Se video fra opptøyene i Egypt

Ved 01-tiden natt til onsdag rykket store politistyrker inn og begynte å arrestere demonstranter. Andre ble jaget ned sidegater, mens torget ble fylt av tåregass. Øyenvitner forteller hvordan flere av demonstrantene falt om på gaten, med store pusteproblemer på grunn av gassen.

Lyden av det som tilsynelatende var skudd fra automatvåpen ble hørt i gatene mens opprørspolitiet jaget flere hundre demonstranter nedover hovedveien langs Nilen i Kairo sentrum.

Banket opp

Ifølge AP skal flere av demonstrantene ha blitt banket opp av politifolk, bevæpnet med køller.

- Det var stygt, med skyting, vannkanoner og politimenn som løp med køller, sier Gigi Ibrahim, som var en av de siste demonstrantene som forlot torget i natt.

Hun forteller at hun ble slått i ryggen med noe som kjentes ut som en stein.

- Flere andre ble slått i ansiktet, sier hun.

Flere av demonstrantene svarte med å sette fyr på en forlatt politibil og en barrikade som var satt opp for å stanse trafikken over en av broene over Nilen.

Saken fortsetter under bildet!

OPPTØYER: Sentrum av Kairo så ut som en krigssone etter de voldsomme sammenstøtene mellom politi og demonstranter. Foto: AP

Krigssone

Da Tahrir-torget til slutt var ryddet for demonstranter så området ut som en krigssone, dekket med stein og bygningsrester, mens restene av tåregass fortsatt hang tungt over området.

I morgentimene onsdag er det rolig i den egyptiske hovedstaden, men det er ventet nye demonstrasjoner i dag. Flere av aksjonistene har varslet at de vil fortsette å demonstrere helt til Mubarak går av.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder