SPARKET FBI-DIREKTØREN: President Donald Trump kunngjorde like før midnatt norsk tid tirsdag at han har gitt FBI-sjef James Comey sparken.

SPARKET FBI-DIREKTØREN: President Donald Trump kunngjorde like før midnatt norsk tid tirsdag at han har gitt FBI-sjef James Comey sparken. Foto: Carlos Barria Reuters

Raser mot Trump: – Ikke siden Watergate har vårt rettssystem blitt like truet

NEW YORK (VG) Trumps sparking av FBI-sjefen får amerikanske toppolitikere til å rase. Flere krever nå en uavhengig etterforskning av båndene til Russland.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Nyheten om at USAs president har gitt FBI-sjefen sparken slo ned som en bombe natt til tirsdag norsk tid.

Kort tid etter begynte reaksjonene å rase inn – særlig fra opposisjonspolitikerne som reagerer sterkt på at Trump avskjediger mannen som leder etterforskningen av de påståtte båndene mellom Trumps kampanje og Russland.

Bakgrunn: Slik var det anstrengte forholdet mellom Trump og FBI-sjefen

Men Trump får også kritikk fra flere av sine egne partifeller.

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal fra Connecticut, sier at behovet for en uavhengig spesialetterforsker som kan lede en etterforskning av Trump-kampanjens bånd til Russland nå er «krystallklart».

Han går rett i strupen på presidenten.

– Presidenten har katastrofalt kompromittert FBIs pågående etterforskning av sitt eget Hvite hus’ bånd til Russland. Ikke siden Watergate har vårt rettssystem blitt like truet, og vår tro på uavhengighet og integritet til systemene blitt så rokket ved.

Den offisielle begrunnelsen: Derfor fikk han sparken

Senator Mark Warner (D) fra Virginia kommer også med kraftig kritikk.

– Presidentens handlinger i dag er sjokkerende. Det er dypt bekymringsfullt at presidenten har gitt FBI-direktøren sparken under en pågående kontraspionasje-etterforskning av upassende kontakt mellom Trump-kampanjen og Russland, sier Warner i en uttalelse.

Warner vektlegger også at ikke bare har Trump sparket Comey, men også tidligere fungerende justisminister Sally Yates, i tillegg til at hans nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn måtte gå av på grunn av sin kontakt med Russland.

– Dette er en skamløs inngripen i en etterforskning, sier demokraten og medlemmet av Representantenes hus, Adam Schiff.

100 dager – 100 høydepunkter: Slik er Donalds liv i Det hvite hus

FIKK SPARKEN: Spesialetterforsker av Watergate-saken, Archibald Cox, fikk sparken av daværende president Richard Nixon. Nå drar flere paralleller mellom den saken og Trumps sparking av FBI-sjef James Comey. Foto: John Duricka AP

– Grotesk maktmisbruk

I likhet med senator Blumenthal drar også den amerikanske juristen og rettsanalytiker for CNN, Jeffrey Toobin, paralleller til Watergate – den politiske skandalen i USA som i 1974 førte til at Richard Nixon gikk av som president.

Han mener at man må tilbake til Nixons avskjedigelse av den spesialutnevnte etterforskningslederen Archibald Cox i Watergate-saken for å finne lignende i amerikansk historie.

– Dette er et grotesk maktmisbruk av USAs president, sier Toobin og fortsetter:

– Dette er ikke amerikansk politisk tradisjon. Dette er ikke normalt.

Charles Schumer, Demokratenes leder i Senatet, sier det var et stort feiltrinn av president Donald Trump å gi FBI-sjef James Comey sparken.

– Tidligere i dag ringte president Trump meg og informerte om at han gir direktør Comey sparken. Jeg sa til presidenten, «Herr president, med all respekt, du gjør en stor feil», sier Schumer til journalister tirsdag kveld lokal tid.

– Denne etterforskningen må ledes så langt unna Det hvite hus som mulig, og lengst mulig unna noen Trump har utnevnt, fortsetter han.

Dette falt ikke i god jord hos presidenten selv, som i en Twitter-melding slår tilbake mot «gråtende» Schumer:

Har vært anstrengt: Amerikanske medier: FBI-sjef ba justisdepartementet om å avkrefte Trump-avlytting

I et intervju med CNN avviser Trump-rådgiver Kellyanne Conway at sparkingen av Comey har noe med Russland å gjøre.

REAGERER: Demokratenes leder i Senatet, Charles Schumer. Foto: J. Scott Applewhite AP

Den republikanske South Carolina-senatoren Lindsey Graham har vært uenig med Trump i mye, men gir nå sin støtte til presidenten. I en uttalelse at han «vet det var en vanskelig avgjørelse for alle involverte»

– Gitt de siste kontroversene rundt direktøren, så tror jeg en ny start vil være bra for FBI og landet, skriver han.

Dramatisk historie: Otto (22) fanget i Nord-Korea – ber Trump om hjelp

Den republikanske senatoren Richard Burr fra Nord-Carolina skriver følgende på Twitter:

Senatoren Ben Sasse (R) fra Nebraska sier at han har henvendt seg til visejustisministeren med spørsmål om begrunnelsen for å anbefale en slik handling.

– Uansett hva man mener om hvordan Comey håndterte kompleksiteten av 2016-valget, så er timingen av at han blir sparket veldig urovekkende, heter det i en uttalelse.

Lest denne? Clinton gir seg ikke i kampen mot Trump

Vil ha spesialkomité

Hans partifelle, Arizona-senator og tidligere presidentkandidat, John McCain sier imidlertid at han «er skuffet over presidenten avgjørelse», og at James Comey har «ledet FBI godt under ekstraordinære omstendigheter».

– Jeg har lenge tatt til orde for en spesialkomité i Kongressen for å etterforske Russlands innblanding i valget. Presidentens avgjørelse om å fjerne FBI-direktøren bekrefter bare behovet for en slik komité.

En annen demokratisk senator som reagerer er Bob Casey fra Pennsylvania, som også tar til orde for at en uavhengig gruppe fortsetter Russland-etterforskningen.

– Etterforskningen må være uavhengig og grundig for å opprettholde landets rettssystem, sier Casey.

Professor i historie ved Rice University, Douglas Brinkley, omtaler Trumps handlinger som maktmisbruk og sier at «Trump oppfører seg som en tyrann».

– Vi trenger helter i Det republikanske partiet som vil gjøre det beste for landet vårt, sier han til CNN.

Tidligere presidentkandidat Bernie Sanders (partiuavhengig) mener at Trumps avgjørelse om å sparke Comey «reiser alvorlige spørsmål om hva hans administrasjon skjuler».

– Hvorfor sparker Trump personen som leder etterforskningen av en mulig konspirasjon mellom hans kampanje og russiske myndigheter? Jeg finner det dypt bekymringsfullt at denne avgjørelsen kommer dagen etter at tidligere fungerende justisminister Sally Yates vitnet om Russlands forbindelser til Trump-kampanjen og bare dager før Comey skulle vitne i Senatets etterretningskomité, sier Sanders i en uttalelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder