Slik svarer verden på angrepet i sosiale medier

Sosiale medier brukes til å gi støtte, trøst, sympati og
husly etter terroraksjonene i Paris.

Artikkelen er over fire år gammel

De dramatiske nyhetene fra Paris begynte å tikke inn like etter klokken 22.30 fredag kveld. Mandag morgen er 127 bekreftet omkommet, mens 180 er hardt skadet etter simultane bombe- og skyteangrep sentralt i Paris, og ved Stade de France i bydelen St. Denis hvor det var landskamp mellom Frankrike og Tyskland.

Ikke lenge etter at nyhetene kom var sosiale medier fulle av nyheter, støtteerklæringer og sympati.

Få de siste nyhetene fra Paris i VGs direktestudio

Hashtagen #Porteouverte, som betyr åpen dør, har blitt veldig populær i timene etter terrorangrepet i Paris. Med denne kan folk finne steder å søke ly i kaoset. Mange parisere har åpnet dørene via denne hastagen.

#porteouverte send me a message for a safe place in canal Saint Martin. Please be safe

Minst 87 skal være drept på konsert: Terroristene sprengte seg selv da politiet stormet

ANGREP RESTAURANT: Politiet har sperret av og samler bevis inne på restauranten Comptoire Voltaire, en av cafeene som ble angrepet fredag kveld. Foto: Kenzo Tribouillard , Afp

For nyheter om angrepene brukes hashtagen #ParisAttacks, mens støttemeldingene til ofrene strømmer på under hashtagen #Prayers4Paris. Også #jesuisparis brukes for å vise solidaritet.

I alt kaoset ble også sosiale medier brukt som en etterlysningskanal. Flere sendte ifølge Mashable.com bilder av sine kjære for å finne ut om noen har sett eller hørt noe fra dem. De høyeste dødstallene har kommet inne fra konsertsalen i Bataclan hvor bandet Eagles of Death Metal spilte. Mange har sendt inn bilder av kjente som var eller kan ha vært inne på konsertstedet.

Har du nettopp stått opp? Dette har skjedd under terrorangrepene i Paris

Facebook aktiverte «trygghetsbekreftelsen» rett etter angrepet.

Mark Zuckerberg skrev selv i en statusoppdatering at sikkerhetsbekreftelsen var aktivert. Med den kan også venner av folk som bor eller oppholder seg i Paris se om de er i trygghet, dersom de har «sjekket inn» og meldt seg sikre.

Et bilde av Eiffeltårnet formet som et fredstegn har blitt svært populært i sosiale medier. Bildet spres kjapt på Twitter, Facebook og Instagram. Bildet er designet av en kunstner som kaller seg Jean Julien.

https://instagram.com/p/-DhUyLwR3g/

En rekke kjendiser har allerede uttrykt sin sympati og medfølelse etter terrorangrepene. Ellen DeGeneres skriver «Jeg tenker på folk i Paris i kveld».

Emma Watson bruker hashtagen #PrayingforParis og har sendt ut bildet av Eiffeltårnet formet som et fredssymbol. Det samme bildet har kjendiser som Kim Kardashian, Harry Styles, Vanessa Hudgens, John Legend og Pharrell Williams brukt ifølge Daily Mail.

Skuespiller Jared Leto endret profilbildet sitt på Twitter til det franske flagget og skrev «Paris vi er med dere. #ViveLeFrance. »

Den britiske sangeren Sam Smith skriver at han følger nyhetene fra Paris og: Det er så mye ondskap i denne verden.

Den amerikanske presidentkandidaten Hillary Clinton skriver at hun er sjokkert over nyhetene fra Paris og at hun ber for byen og ofrene.

Også den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har uttrykt sympati via Twitter:

Jeg ber for ofrene og gislene i de forferdelige terroraksjonene. Gud være med dere alle.

Skuespiller Arnold Schwarzenegger skriver: Hjertet mitt blør for Frankrike. Sender tanker og bønner til ofrene, familiene og alle landets innbyggere. Frihet, likhet, brorskap.

Rapperen Snoop Dogg har brukt et annet bilde av Eiffeltårnet, innrammet av et hjerte. Han bruker også hashtagen #prayforparis.

#prayforparis

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder