ÅSTEDET: Jordan Edwards (15) satt i en bil i nærheten av dette krysset i Balch Springs da han ble skutt. Foto: FAMILIEN VIA LEE MERRITT/AP

Politimannen som drepte Jordan Edwards (15) har fått sparken

Politimannen åpnet ild da 15 år gamle Jordan forsøkte å forlate en fest sammen med brødrene og to venner.

  • Siri Eggen

Artikkelen er over tre år gammel

Betjenten Roy Oliver ble først tatt ut av tjeneste, men natt til onsdag norsk tid bekrefter Dallas-politiet at han har fått sparken for brudd på retningslinjene.

Bakgrunn: Jordan (15) skutt og drept av politiet

Familien til Jordan sier de er glade for avgjørelsen, men understreker at de «utålmodig venter på at betjenten skal pågripes for drap».

I en pressemelding viser de blant annet til at de to brødrene ble vitne til drapet, og at saken også bør få konsekvenser for flere politifolk.

– Sammen med to venner ble de som passasjerer tvunget til å oppleve tragedien på nært hold. De ble umiddelbart behandlet som kriminelle av andre betjenter mens broren døde i forsetet, skriver familien.

Les også: Konas mobilvideo viser minuttene før Keith ble drept av politiet

Drapet har i sosiale medier skapt sterke reaksjoner under emneknaggen #jordanedwards. Noen sammenligner det blant annet med drapet på 12 år gamle Tamir Rice i Cleveland i november 2014:

Det var sent lørdag kveld lokal tid at politiet rykket ut etter melding om at en hjemmefest med fulle tenåringer hadde gått over styr i Balch Springs i Texas.

Omstendighetene er uklare, men ifølge politiet løp betjentene ut av huset da de hørte skudd på utsiden. Det hele endte med at en politibetjent åpnet ild mot bilen med 15 år gamle Jordan og hans fire venner, deriblant to brødre.

Forloveden skutt av politiet: – De dreper oss fordi vi er svarte

Politiet hevdet først at bilen med tenåringene rygget mot politibetjentene på «en aggressiv måte». Men etter å ha sett en video av hendelsen fortalte politisjef Jonathan Haber at dette ikke stemte:

Tvert imot kjørte bilen fra politiet da skuddene ble avfyrt.

– Etter å ha vurdert videoen, så mener jeg at skytingen ikke oppfylte våre kjerneverdier, sa han på en pressekonferanse mandag.

Les også: Drap på toåring sendt direkte på Facebook

Natt til onsdag ble det også klart at det amerikanske justisdepartementet ikke tar ut tiltale mot to politimenn som skjøt og drepte fembarnsfaren Alton Sterling (37) i fjor sommer:

Skyteepisoden i Baton Rouge ble filmet og delt på nett og utløste en bølge av protester i timene og dagene som fulgte. Avgjørelsen betyr imidlertid ikke at de to ikke kan bli etterforsket og tiltalt i rettssystemet i delstaten.

Flere artikler

  1. Politimann siktet for drapet på Jordan Edwards (15)

  2. Jordan Edwards (15) skutt og drept av politiet i USA

  3. Politiet jakter seriemorder i Florida

  4. Politimann frikjent for drap: – Noe av det verste jeg har sett

  5. Atatiana (28) skutt av politiet i eget hjem i Texas

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder