MACRON I VEPSEBOLET: Frankrikes president Emmanuel Macron (h) tok opp sensitive spørsmål med sin russiske kollega Vladimir Putin under vandringen i Versailles-slottets saler. Her under pressekonferansen etterpå.

MACRON I VEPSEBOLET: Frankrikes president Emmanuel Macron (h) tok opp sensitive spørsmål med sin russiske kollega Vladimir Putin under vandringen i Versailles-slottets saler. Her under pressekonferansen etterpå. Foto: Christophe Archambault AFP

Macron i Putin-møte: Går sterkt ut mot flere russiske nettsteder

VERSAILLES (VG) Side om side med Russlands president Vladimir Putin tok Frankrikes president Emmanuel Macron sterk avstand fra flere Kreml-kontrollerte nettsteder.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

- Russia Today og Sputnik blandet seg i presidentkampanjen og oppførte seg ikke som journalister, men som organer for propaganda og påvirkning, sa en provosert Macron.

Etter flere år med iskaldt forhold, ble Vladimir Putin tatt imot av Frankrikes president Emmanuel Macron som en russisk tsar.

De to vandret mellom kunstverk i de tradisjonsrike salene, og det virket lenge svært harmonisk:

- Ingen store spørsmål i dag kan løses uten en dialog med Russland. Vi har snakket om Syria, jeg tror vi kan jobbe videre med det de neste månedene. Så har vi snakket om terrorisme og kampen mot Daesh (IS). Vi vil styrke båndene med Russland i dette arbeidet, sa Macron.

Møtet fant sted i det legendariske Versailles-slottet, og i hele 30 varmegrader. Såpass varmt var det at arrangørene for sikkerhets skyld hadde plassert to kraftige vifter - en på hver side av talerstolene - for å svale ned de to statslederne.

OMDISKUTERT MØTE: Her vinker president Vladimir Putin og Frankrikes nyvalgte president Emmanuel Macron til fremmøtte utenfor Versailles-slottet mandag ettermiddag. Foto: Stephane De Sakutin AFP

Tok opp konflikter

Macron fortsatte med å gå rett inn i vepsebolet av konfliktområdet med Russland:

- Jeg har understreket hvor viktig det er for Frankrike å respektere minoriteter, som homofile og lesbiske i Tsjetsjenia og menneskerettsorganisasjoner i Russland. Han understreket også at Frankrike setter en klar grense ved bruk av kjemiske våpen.

Dagen etter at Frankrikes nyvalgte president kom hjem fra årets G7-møte i Taormina på Sicilia, møtte franskmannen han som i år ikke fikk lov til å delta på toppmøtet: Russlands president Vladimir Putin (64).

Vladimir Putin virket i utgangspunktet i kjempehumør og understreket smilende landenes felles historie:

- Jeg vil takke president Macron for å ha tatt imot meg her. Jeg har gode minne fra Frankrike og vi har viktig historie sammen, og det vises i denne utstillingen. Våre lands relasjoner er viktigere enn ulikhetene som skiller oss, sa Putin.

- Vi snakker også om problemene i Ukraina og om Syria. Der er det en del farlige omstendigheter, og i Nord-Korea også, framholdt Putin.

Putin kommenterte også sanksjonene mot Russland, som ble skjerpet ytterligere i helgen:
- Ingen av disse sanksjonene hjelper for å løse krisen. Jeg vil oppfordre til å slutte med alle disse begrensingene av internasjonal kontakt, sa Putin.

Benekter innblanding

På spørsmål fra en fransk journalist media om russisk innblanding i det franske valget ble diskutert, svarte Putin:

- Vi brukte ikke tid på det du spurte om. I mitt syn eksisterer ikke dette som problem. Hører du hvordan ditt spørsmål er formulert? spurte en irritert Putin den franske journalisten som stilte spørsmålet.

- Du sa at «man sier det kanskje var russiske hackere». Hvordan vil du at jeg skal kommentere det? Hvem sier det? Og på hvilket grunnlag? Pressen kan tillate seg alt mulig, men i politikken kan vi ikke ta avgjørelser basert på antakelser som ikke er bekreftet, sa Putin, og var med ett i et helt annet humør og ansiktsfarge enn da pressekonferansen startet.

Den russiske presidenten avviste også anklagene fra Macrons valgkampstab som hevdet at russiske hackere forsøkte å påvirke valgutfallet.

- Russland forsøkte ikke å påvirke utfallet av det franske presidentvalget, sa Putin.

Men da Macron fikk et konfronterende spørsmål om sitt forhold til russiske journalister, og hvorfor disse ikke slapp inn i hans hovedkvarter, brast det en smule for Macron: Han svarte at han hadde et ypperlig forhold til russiske journalister så lenge de var journalister. Så la han til at han ikke ser på de russiske nettstedene Russia Today og Sputnik som presse, men at de hadde blandet seg i presidentkampanjen og oppført seg som organer for propaganda og påvirkning. Slike slipper han ikke inn i sitt hovedkvarter, sa Macron.

I Frankrike er det satt ned en kommisjon som skal understreke hackingen av Macrons politiske bevegelse En Marche! - og nettstedet Sputnik er nevnt som sentralt i dette.

STATSBESØK: Den russiske presidenten Vladimir Putin (t.h.) har ankommet Frankrike. Hilsenen mellom han og den franske presidenten Emmanuel Macron (t.v.) varte kun i et par sekunder, før de trakk seg tilbake for å snakke. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt AFP

- Nødvendig å treffes

Putin, som var suspendert fra treffet for verdens sterkeste økonomier på grunn av annekteringen av Krim-halvøya, kom til Versailles utenfor Paris for å åpne en stor fransk-russisk utstilling.

I Frankrike er det at presidenten tar imot sitt russiske motstykke slett ikke ukontroversielt, og flere menneskerettsorganisasjoner har reagert sterkt på at Macron møter Putin.

Det var helt nødvendig å treffes ansikt til ansikt, sier en kilde nær presidenten til VG.

– Macron har lenge vært av den oppfatning at det iskalde forholdet gjør forhandlinger umulige, og at vi for diplomatiets skyld må jobbe med å se forbi våre uenigheter for å oppnå resultater i internasjonal politikk. Det betyr likevel ikke at vi er enige om alt, sier Macrons betrodde til VG mens de to presidentene er sammen i en arbeidslunsj på Versailles-slottet.

Les: Putin til Macron: – På tide å bygge bro over dype splittelser

Kontroversielt møte

Det er hele fem år siden Putin sist besøkte en fransk president. For bare syv måneder siden ble et planlagt besøk mellom Putin og daværende president François Hollande kansellert på grunn av uenigheter mellom landene om Syria.

Russlands forhold til franskmennene og resten av EU har vært på frysepunktet siden 2014, da Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya. Flere aviser skriver at det ikke er tilfeldig at treffet er lagt til Versailles, og ikke til presidentens Elysee.

Les: Alt du må vite om Krim-konflikten

Elyseet har i sine pressemeldinger presisert at formålet med å ta russeren imot er «å understreke, med et felles besøk av denne utstillingen, hvor langt tilbake og dypt relasjonene mellom landene ligger». Temaet for utstillingen i Versailles er landenes 300 år gamle diplomatiske historie, noe dagens møte ble nok et kapittel av.

– Putin er en som er veldig opptatt av symboler og historie, og med dette viser Macron at han anerkjenner det, og ser hvem den russiske presidenten er, sier kilden nær den franske presidenten til VG.

Presidentene, Macron (v) og Putin (h) entrer Versailles-slottet. Foto: Francois Mori AP

Kilden forsikrer om at president Macron ikke er redd for å snakke om de vanskelige sakene, som Syria, annekteringen av Krim, og Russlands støtte til separatistene som deltar i krig i Øst-Ukraina.

– Intet tema er tabu i møtet mellom de to, sier mannen i presidentens stab.

Macron anklaget Russland for hacking

Macron følte nok ikke så sterkt på de sterke historiske relasjonene til russerne for en måned siden, da han i innspurten av den franske valgkampen anklaget Russland for å stå back hackerangrep mot sin kampanje.

Macron har også hatt en langt hardere linje mot Russland i vårens valgkamp, enn sine hovedrivaler. Dersom tonen mellom de to er god i dag, kan dette møtet bli en sjanse for de to å runde av kantene etter en tøff vår.

Ukraina og Syria på agendaen

Bakteppet for dagens møte var ikke det diplomatisk sett letteste, med Macron som i helgen har vært med på å bestemme at G7-landene skal ytterligere skjerpe sanksjonene mot Russland for annekteringen av Krim.

I Versailles var det uttalt fra Elysee av viktige tema ville bli Ukraina og Syria, og Macron har sagt at hans mål er å skape en «langt bredere løsning for en inkluderende politikk» i det sistnevnte landet. Russland er en viktig støttespiller for president Bashar al-Assad i Syria, mens Frankrike har lenge krevd at Assad må fjernes fra makten og støtter opposisjonen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder