MIGRANTER: Her redder mannskap fra det norske redningsfartøyet Ocean Viking en gruppe migranter utenfor kysten av Libya i Middelhavet. Ocean Viking seiler med norsk flagg og driftes av Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée Foto: HANNAH WALLACE BOWMAN/Leger uten grenser

Norge blir ikke med på europeisk fordeling av båtmigranter

Norge vil ikke bli med på den foreslåtte avtalen om fordeling av migranter som kommer til Europa over Middelhavet, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

NTB

– Forslaget er ikke akseptabelt for regjeringen, sier justis- og innvandringsministeren etter et møte med EUs justis- og innenriksministermøte i Luxembourg tirsdag.

les også

Valgforsker om bråket: En regjering i oppløsning

Ministrene diskuterte avtalen Tyskland, Frankrike, Italia og Malta inngikk for to uker siden. Målet deres er en midlertidig mekanisme for å sikre ilandsetting og fordeling av migranter som krysser havet for å komme til Europa.

Kallmyr sier en rekke endringer må på plass før Norge kan slutte seg til den foreslåtte ordningen.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) sier det må gjøres en rekke endringer før Norge kan bli med på en europeisk avtale om fordeling av båtmigranter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (arkivfoto)

– Skipene som opererer i Middelhavet, må følge anvisningene fra ansvarlig søk- og redningsmyndighet. Dersom migranter reddes i afrikansk område og ansvarlig myndighet anviser havn for ilandsetting, må dette etterkommes. Migranter som plukkes opp i afrikanske søk- og redningssoner, skal settes i land i nærmeste trygge afrikanske havn i samråd med lokale redningsmyndigheter, sier Kallmyr.

Det er avgjørende for regjeringen at det kommer på plass en hurtigprosedyre som sikrer at migranter som åpenbart ikke vil få innvilget asylsøknad i europeiske land, ikke blir fordelt til andre europeiske land.

– Når de blir fordelt til andre land, vil det bli vanskeligere å gjennomføre retur, og det blir mer attraktivt for andre å legge ut på havet, sier statsråden.

Røde Kors er skuffet over regjeringens beslutning.

– Vi mener at Norge må være med på å ta et solidarisk ansvar for disse menneskene, og håper nå at de andre europeiske landene i samarbeid klarer å finne raske og gode løsninger for dem. Vi trenger mer samarbeid, ikke mindre, for å finne felles europeiske løsninger for disse menneskene, sier Øistein Mjærum, direktør for kommunikasjon og samfunn i Norges Røde Kors i en pressemelding.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder