MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide snakket med norske journalister i New York tirsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Solberg ut mot Trumps Thunberg-tweet: – Bør la være å sjikanere

NEW YORK (VG) Kronprins Haakon synes Greta Thunberg (16) tok opp viktige temaer da hun innledet FNs klimatoppmøte, mens statsminister Erna Solberg kritiserer den amerikanske presidentens respons.

Kronprinsen Haakon er selv til stede under klimatoppmøtet i New York og snakket med norsk presse tirsdag ettermiddag norsk tid.

– Jeg synes det er viktige temaer hun trekker opp og hun gjør det på en måte som er emosjonell og som gjør at vi blir følelsesmessig berørt, sier kronprinsen.

– Så synes jeg vi skal gjøre henne den tjenesten at vi snakker om de temaene: Om klima- og miljøutfordringene, om det som forskningen sier og at vi prøver å holde fokus på de tingene, fortsetter han.

Thunberg innledet klimatoppmøtet mandag, etter å ha reist over Atlanteren i to uker. Fordi hun ikke ønsket å fly fikk hun tilbud om å være med i en seilbåt som gikk fra den britiske byen Plymouth.

Se hele Thunbergs tale til FN her:

Natt til tirsdag delte USAs president Donald Trump et klipp av talen med den ironiske teksten «hun virker som en veldig glad ung jente som ser frem til en lys og fantastisk fremtid. Så fint å se».

I etterkant av meldingen har Thunberg gjort presidentens ord til sine egne:

«En veldig glad ung jente som ser frem til en lys og fantastisk fremtid», skriver den unge klimaaktivisten i presentasjonen av seg selv på Twitter.

– Ikke Trumps største utfordring

Norges statsminister Erna Solberg fortalte pressen tirsdag at hun ikke synes noe om Trumps’ respons.

– Jeg synes alle politiske aktører bør la være å sjikanere folk som har tydelige meninger. Det er en 16 år gammel jente med et sterkt engasjement. Hvis du er president i USA så er kanskje ikke Greta Thunberg din største utfordring, sier Solberg.

Retorikk-ekspert: Trump svarer Thunberg med å gi henne langfingeren

– Engasjerer kronprinsbarna

Overfor VG bekrefter kronprins Haakon at både prinsesse Ingrid Alexandra, som nylig ble konfirmert, og prins Sverre Magnus, er engasjerte i klimasaken.

– Begge de to som bor hjemme nå er veldig opptatt av klima- og miljøspørsmål. Det er noe vi diskuterer, som de er opptatt av og følger med på, sier han.

– De unge, barna våre sier virkelig ifra om at nå må vi gjøre noe, nå har vi de ti årene frem til 2030 hvor vi må vise at vi klarer å snu dette bildet og få verden og naturen tilbake i balanse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder