I NORGE: Flyet med de fem barna landet på Gardermoen, og parkerte på den militære delen av flyplassen. Foto: Tore Kristiansen

Fem foreldreløse barn er hentet hjem fra Syria

Et SAS-fly har hentet de fem foreldreløse barna til en savnet norsk IS-kvinne, og landet i Oslo mandag kveld. Arbeidet med å hente ut barna fra Syria har vært kompleks og krevende, sier Utenriksdepartementet.

 • Nilas Johnsen
 • Ingvild Silseth
 • Malene Birkeland
 • Frank Haugsbø
 • Tore Kristiansen (foto)
 • Frode Hansen (foto)

Artikkelen er over ett år gammel

Overleveringen skjedde i den kurdiskdominerte regionen Rojava i Syria, og barna ble så fraktet til den selvstyrte, kurdiske regionen i Nord-Irak. Derfra ble barna fløyet ut fra regionhovedstaden Erbil.

VG har sett bilder som viser fem barn på flyplassen i Erbil, og fikk mandag ettermiddag opplyst av kilder at flyet hadde lettet fra den nordirakiske byen.

Kort tid senere bekreftet Utenriksdepartementet at norske myndigheter henter hjem de fem foreldreløse, norske barna til Norge.

Ifølge nettstedet Flightradar24 tok SAS-flyet av fra Erbil klokken 17.42 norsk tid, og mandag kveld landet flyet i Oslo og parkerte på den militære delen av flyplassen.

– Vi kan bekrefte at SAS flyr på oppdrag fra norske UD med sitt hospitalfly, et ominnredet Boeing 737 800, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til VG.

– Vil få nødvendig oppfølging

VG kunne tidligere mandag avdekke at barna var overlevert til norske myndigheter i Syria.

Moren til de fem barna er etnisk norsk, 30 år og savnet. Far er en afrikansk mann som har bodd i Norge, og som er antatt død. De foreldreløse barna ble først omtalt i Aftenposten, og har vært i interneringsleiren Al-Hol i Rojava.

Statsminister Erna Solberg, som i april åpnet for at også Norge skal kunne hente hjem barn av IS-krigere, er glad for at barna nå er på vei til Norge.

PÅ VEI TIL NORGE: SAS-flyet fotografert på flystripen i Erbil mandag. Foto: Privat

– Vi vet ikke hvilke påkjenninger de har vært utsatt for, men vi vet at dette er fem små barn som har levd i svært farlige omgivelser uten sine foreldre, med for lite mat og uten tilgang til medisiner. Barn som altså har opplevd ting som barn ikke bør oppleve, sier Solberg på en pressekonferanse mandag kveld.

– Vårt fremste hensyn har vært å ivareta deres sikkerhet og ta de trygt tilbake til Norge. At disse barna nå blir hentet hjem til Norge, er i tråd med prioriteringen vi offentliggjorde 23. april.

Ifølge UD vil barna få en medisinsk sjekk, og fulgt videre opp av hjelpeapparatet.

– Barna vil nå få all nødvendig oppfølging, både helsemessig og andre måter for å sikre at de har det bra. Vi har i tråd med loven oppnevnt verge for barna, og barnevernet er koblet på.

Stor spesial: Arven etter IS

Hun påpeker at det er viktig at barna ikke blir identifisert og ber om at deres rett til skjerming respekteres, slik at de ikke dømmes for foreldrenes valg.

Solberg sier at hun ikke kommer til å kommentere hva som skjer med andre foreldreløse, norske barn som fremdeles skal være i Syria.

Overlevert til norske myndigheter

Talsmann for de kurdiske selvstyremyndighetene, Kamal Akef, opplyste i en pressemelding datert mandag at en delegasjon fra UD var på plass i Syria, og at de hadde fått overlevert de fem barna.

Ifølge en pressemelding, som VG har fått tilgang til, skjedde overleveringen i byen Ain Issa.

– Formålet er å redde barna fra en ekstremistisk atmosfære, og for å gjøre det mulig for dem å dra tilbake til deres land for å få riktig rehabilitering og for å bli reintegrert i sitt samfunn, skrev Akef i pressemeldingen.

FORVERRET SITUASJON: Bildet viser en kvinne som beveger seg gjennom Al Hol-leiren, hvor situasjonen skal være bekymringsfull. Foto: Ali Hashisho / Reuters

– Krevende og kompleks arbeid

Den norske regjeringen har lenge sagt at å hente hjem foreldreløse norske barn skal være prioritet.

Det er UD som har ledet arbeidet med å hente de fem barna til Norge.

– Det har omfattet både planlegging, identifikasjon og ivaretagelse av barna, utstedelse av reisedokumenter og pass, innhenting av nødvendig tillatelser og trygg uttransportering, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun sier at sikkerheten for barna har vært det aller viktigste i dette arbeidet.

– Derfor har det vært nødvendig at arbeidet med å hente barna ikke skulle bli kjent for offentligheten. Det ville vanskeliggjort, og kunne i verste fall umuliggjort, en trygg henting av barna.

Søreide til VG: – Slik jobber vi med Syria-barna

Foto: Frode Hansen, VG

– Arbeidet har vært kompleks og krevende. Både på grunn av forholdet i området barna har oppholdt seg i, og fordi hensynet til barnas og personellets sikkerhet kom først i hele prosessen.

Alle barna er norske statsborgere, og har fått utstedt norsk personnummer og pass, sier Søreide.

Mer om

 1. Den islamske staten (IS)
 2. Norge
 3. Syria
 4. Irak
 5. Erna Solberg
 6. Ine Marie Eriksen Søreide

Flere artikler

 1. Slik skal Norge ta hånd om de foreldreløse barna

 2. Aftenposten: Bærums-søstre passet på foreldreløse barn

 3. Ber Norge hente hjem familier fra Syria

 4. Forsvaret hentet ut de norske barna fra Syria

 5. Søreide til VG: – Slik jobber vi med Syria-barna

Fra andre aviser

 1. Fem norske barn hentet ut fra Syria – landet i Norge mandag kveld

  Aftenposten
 2. Her lander flyet med de fem foreldreløse barna

  Aftenposten
 3. UD-ansatte trålet markedet etter barneseter til de fem foreldreløse barna. Her er historien om hvordan de ble reddet ut.

  Aftenposten
 4. Fem foreldreløse barn på vei fra Syria til Norge

  Fædrelandsvennen
 5. Abid Raja mener Bærums-søstrene i Syria må komme seg hjem på egen hånd. KrF-topp uenig.

  Aftenposten
 6. Usbekistan fikk barna hjem fra Syria – norske barn venter fremdeles

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no