Forsvarer i gjengvoldtektssaken: De fem siktede forklarer seg nå

BENIDORM (VG) Fem franskmenn som er mistenkt for voldtekt av en norsk kvinne i Benidorm i Spania, skal forklare seg torsdag kveld. Deres advokat bestrider tidligere meldinger om at noen av dem var løslatt.

I et avskjermet område utenfor ferieperlen Benidorm ligger byens tingrett. I timesvis har fem unge franskmenn og to unge kvinner fra Norge forklart seg om hva som skjedde i en feriebolig et steinkast fra stranden natt til onsdag.

Kvinnene mener seg utsatt for seksuelt overgrep og uønskede seksuelle tilnærminger. Mennene mener det aldri har skjedd.

Bak de stengte dørene i tinghuset skal dommeren ta stilling til hvorvidt mennene skal varetektsfengsles eller ikke.

– De fem skal avhøres én og én. Det kommer til å ta lang tid fordi det må oversettes, sier en av mennenes advokater Gilberto Ruiz Girado til VG på vei inn til retten etter en pause.

Opplysninger til VG går ut på at forklaringen til jentene begynte klokken 14 og var ferdig klokken 16.45, og at familiene til både de fornærmede og de mistenkte er til stede i tinghuset.

Klokken 19.30 får VG opplyst av en polititjenesteperson at tre av mennene har forklart seg, mens to gjenstår.

FORSVARER: En av de mistenktes forsvarer, Gilberto Ruiz Girado, kommer ut på de varme trappene på utenfor tinghuset etter flere timer i retten. Han svarer kort på spørsmål fra oppmøtt presse. Foto: Tore Kristiansen, VG

Fikk kontakt på Instagram

Ett og et halv døgn tidligere oppsøkte den ene norske kvinnen, som er i 20-årene, legevakten i byen Alfaz del Pi og fortalte at hun var utsatt for en gruppevoldtekt, ifølge en pressemelding fra det spanske innenriksdepartementet.

Timer tidligere hadde hun og venninnen, som også er norsk, kommet i kontakt med guttene via det sosiale mediet Instagram, får VG opplyst at lokalt politi. De to ble med de fem guttene til boligen de hadde leid.

Politiet sier til VG at venninnen skal ha varslet om at hun «ble berørt på en uønsket seksuell måte». Ifølge innenriksdepartementet skal hun ha forlatt huset, mens kvinnen i 20-årene ble igjen.

Deretter skal gruppevoldtekten ha funnet sted.

Da kvinnen oppsøkte legevakten rett før klokken to om natten, ble det slått alarm om overgrepet og lokale myndigheter ble koblet på saken. De fikk opplysninger om at de fem mennene hadde returbillett til Frankrike den påfølgende dagen, derfor besluttet myndighetene seg for å agere raskt.

– På grunn av den forestående turen til Frankrike ble etterforskningen raskt innledet, har innenriksdepartementet opplyst i en pressemelding.

Klokken 4.30 samme natt var alle de fem pågrepet.

SIKRET SPOR: En av de fem franske mennene som er mistenkt for gruppevoldtekt på en norsk kvinne i Spania føres tilbake til åstedet for å være tilstede mens politiet sikret kriminaltekniske spor. Foto: Manuel Lorenzo / EFE

Benekter forholdene

De franske mennene, som er 18 og 19 år gamle, nekter for forholdene som beskrives, opplyser kilder knyttet til mennenes forsvar til det spanske nyhetsbyrået EFE. De har derimot hevdet at de hjalp kvinnen med å få på seg klærne sine og med å skaffe en taxi da hun ville forlate boligen.

Onsdag var de tilbake i ferieboligen, som ligger i sjette etasje i en blokk, med politiet og sine advokater. Politiet sikret kriminaltekniske spor, ifølge avisen Republica. Mennene ble avbildet av lokale medier da de ble fulgt ut fra adressen av politiet etter 40 minutter, da hadde flere av dem dratt t-skjorter over hodet for skjule ansiktene sine.

Republica skriver at etterforskningen søker å etablere til hvilken grad de fem mennene deltok i den påståtte voldtekten.

De to kvinnene ble i etterkant av anmeldelsen ved legevakten i Alfaz del Pi flyttet til et større sykehus for grundigere undersøkelser. Det sykehuset er de nå utskrevet fra.

Mennenes advokat, Girado, ønsker ikke å si noe om fornærmedes tilstand når han passerer VG på trappen ved tingretten.

Tidligere torsdag meldte den lokale TV-kanalen telecinco at to av de fem franskmennene var løslatt. Det bestrider Gilberto.

– Ingen er løslatt, slår han fast.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder