Tre siktet for spionasje i Danmark

Sikkerhetspolitiet i Danmark har siktet tre personer for spionasje.

– Det er en meget kompleks sak, hvor Saudi-Arabia og Iran har tatt sin konflikt med til Danmark, sier PET-sjef Finn Borch Andersen på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

PETs siktelse av tre personer for spionasje har forbindelse til en sak fra september 2018, hvor PET mener at den iranske etterretningstjeneste har planlagt et attentat mot en iraner i Danmark, melder DR.

I den saken ble en norsk-iraner i 30-årene pågrepet og siktet for spionasje og for å ha hjulpet en iransk etterretningstjeneste med å planlegge et angrep i Danmark.

les også

Norsk-iraner pågrepet for drapsplan i Danmark – kaller dansk ambassadør hjem

– Københavns politi har siktet en navngitt person fra en iransk etterretningstjeneste. Han er siktet for medvirkning til drapsforsøk og spionasje mot Danmark. Han er fengslet in absentia, sier PET-sjef Finn Borch Andersen ifølge DR.

At vedkommende er fengslet in absentia, betyr at han ikke er i danske myndigheters varetekt.

Likeledes har man siktet tre personer for gruppen ASMLA, som er kritisk til det iranske prestestyret.

Har du tips i saken? Ta kontakt med VGs journalister på e-post her eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4792625503.

les også

Lokalpolitiker om siktet norskiraner: – Jeg er sikker på at han var her for å kartlegge meg

De er siktet for å ha spionert for Saudi-Arabia mot personer i Danmark. De tre personene er blitt pågrepet og skal fremstilles for fengsling tirsdag.

De er siktet for spionasjeaktivitet som skal ha funnet sted mellom 2012 og 2018.

ASMLA-gruppen var sentral i saken om et attentatforsøk i september 2018. Det var gruppens leder som var utpekt til å bli drept, ifølge PET.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder