VANT: Polens president Andrzej Duda gikk seirende ut av valget, og får nå en ny femårsperiode som landets øverste leder. Foto: Czarek Sokolowski / AP

NUPI-forsker til VG: President Duda kan komme til å endre kursen

– President Duda har allerede sendt ut signaler om at han blir en annerledes president i den neste perioden. Det er i så fall er det positive nyheter for mange polakker. Duda kan komme til å endre kurs for Polen, sier NUPI-forsker.

 • Harald Berg Sævereid

Den sittende høyrepopulistiske presidenten Andrzej Duda har vunnet valget i Polen. Duda kommer fra det nasjonalkonservative Lov- og rettferdspartiet (PiS) og har vært Polens president siden 2015.

Da alle stemmene var telt opp viste resultatet at 51,2 prosent av velgermassen hadde stemt på president Duda, mens motkandidaten Rafal Trzaskowski fikk 48,8 prosent av stemmene.

Duda kommer fra det nasjonalkonservative Lov- og rettferdspartiet (PiS) og har vært Polens president siden 2015.

Han har i valgkampen angrepet homofile og seksuelle minoriteter. PiS har også gått inn for rettsreformer som undergraver dommeres uavhengighet.

Motstander Trzaskowski gikk til valg på å styrke seksuelle minoriteters rettigheter og innføre undervisning mot diskriminering. Han ville også ha gratis barnehageplasser og et bedre kollektivtilbud.

NUPI-forsker Jacub M. Godzimirski er sikkerhetspolitisk ekspert på russiske og østeuropeiske forhold.

Han ser flere mulige scenarioer for polsk politikk de fem neste årene med Andrzej Duda som president.

POSITIV: NUPI-forsker Jacub M. Godzmirski tror det kommer en annen utgave av Polens president Andrzeij Duda, etter at det ble klart at han får fem nye år som president. Foto: Christopher Olssøn

Personlig preg

President Duda fikk støtte fra over halvparten av de 70 prosent av velgerne som kom for å stemme i andre valgomgang. Jeg tror og håper at president Duda ikke ønsker å opptre like polariserende som tidligere, fortsetter Godzimirski.

– Han vet at nesten halvparten av velgerne ikke ville ha ham, men han ser også muligheter i at han fikk rundt åtte prosent flere stemmer enn det partiet hans «Lov og rettferdighetspartiet», fikk under parlamentsvalget. Derfor vil han trolig opptre mer uavhengig av partiet og regjeringen. Duda vil kunne sette sitt personlig preg på polsk politikk, sier Godzimirski

– Men selv om presidenten kan ha styrket sin legitimitet, så er det åpenbart at det er sterke krefter i Polen som ikke ønsker en politikk med en mer vestlig demokratisk retning. Valget av Duda viser vel også det?

– Jada, derfor er det også en annen mulighet at det ikke blir så mye som kommer til å endre seg. En tredje mulighet er at regjeringspartiet sørger for at demokratiske rettigheter får dårligere kår og at forholdet til EU fortsetter å være anstrengt, sier Jacub M. Godzimirski til VG.

les også

Valget splitter Polen

TAPTE: Rafal Trzaskowski tapte presidentvalget med knapp margin. Nå fortsetter han som borgermester i Warszawa. Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / X06894

NUPI-forskeren mener polakkene komme til å se en president som vil ha en mer åpen dialog med dem som ikke stemte på ham.

– Riktig nok kom han under valgkampen med kraftige utfall og kritikk av navngitte grupper som LHBT, men mer enn å mene det reelt, tror jeg president Duda var både kynisk og taktisk for å tiltrekke seg sterkt konservative velgere, sier forskeren.

– Så du mener det er holdepunkter for å si at i sin neste femårsperiode som president så vil polakkene se en annen utgave av Andrzej Duda?

– Både presidenten og hans datter kom med uttalelser på valgkvelden som kan tolkes som at Duda vil inkludere flere grupper og lytte til dem som ikke har vært enige med ham. Han risikerer da selvsagt å komme i konflikt med sitt eget parti, sier Godzimirski til VG.

les også

Polen: Avholdt valg med null prosent valgdeltagelse

Han tror president Duda kan komme til å innta en annen holdning til EU, og til de uenighetene som har eksistert når det gjelder pengeoverføringen fra Brussel og kravene som stilles til polske myndigheter.

– Man kan komme til å se polsk president som politisk opptrer mer balansert enn tidligere. Han kan komme til å overraske mange tvilere og kritikere, sier Jacub M. Godzimirski.

Les også

 1. Polsk valgthriller: Sittende president leder knapt

  Med 51 mot 49 prosent har sittende president Andrzej Duda (48) en knapp ledelse over utfordreren Rafal Trzaskowski…
 2. Polens veivalg

  I dag velger Polen ny president. Det handler om mye mer enn et personvalg mellom sittende president Andrzej Duda og…

Mer om

 1. Polen
 2. Nupi
 3. EU
 4. Politikk
 5. Warszawa

Flere artikler

 1. Duda vinner valget i Polen

 2. Polsk valgthriller: Sittende president leder knapt

 3. Polens veivalg

 4. Mot seier i første runde for sittende president Duda

 5. Duda vinner valget i Polen

Fra andre aviser

 1. Valgdagsmåling: Dødt løp i presidentvalget i Polen

  Aftenposten
 2. Rå valgkampinnspurt: Anklager tyskerne for innblanding og appellerer til anti-vaksine-bevegelsen

  Aftenposten
 3. Fire dager før valget kunne Polens president skryte av dette møtet. Men er det nok til å vinne?

  Aftenposten
 4. Dødt løp før polsk presidentvalgduell

  Aftenposten
 5. Valgdagsmåling: Mot seier for Duda i Polens presidentvalg, men ny valgomgang må til

  Aftenposten
 6. Polens valgkommisjon: Duda vant valget med 51,21 prosent av stemmene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder