Kraftig uvær i Sverige og Danmark: Passasjer: - Jeg har fobi mot å drukne

UTENRIKS

Passasjer Linja Karlsson ble fanget inne i en buss i Malmø som ble sittende fast i vannmassene, etter kraftig nedbør i området.

Publisert: Oppdatert: 02.12.14 11:54

Flere veier i sørvestre Skåne er oversvømt. Både Ytre og Indre Ringvei og E6 fra Vellinge inn mot Malmö er avstengt, skriver Aftonbladet.

Linja Karlsson satt inne i en buss som kjørte inn i en stor vannmasse på veien i Malmö.

- Da bussen traff hullet så kom alt vannet. Det kom hele tiden, cirka annenhvert minutt, forteller hun.

Passasjerene om bord på bussen klarte ikke å komme seg ut døren eller gjennom takluken. Bilder fra stedet viser at passasjerene ble reddet ut gjennom et vindu i bussen.

- Det føltes helt forferdelig fordi jeg har fobi mot å drukne, og fordi jeg har astma, sier hun.

Vann til biltaket

Søndag morgen varslet politiet om store problemer i trafikken.

– Det har vært kraftig nedbør kombinert med tordenvær siden i dag tidlig. Flere veier, spesielt veioverganger, er blitt oversvømt, sa Stephan Söderholm, informasjonsansvarlig politiet i Skåne til avisen.

Han fortalte at enkelte biler har blitt stående med vann til taket.

– Biler er blitt stående fast i vannmasser. Enkelte har måttet svømme fra bilen, sa Söderholm.

- Det kom bare mer og mer vann inn. Vi prøvde å få det ut, men det gikk ikke, forteller Louise Allstein som fikk merke vannmassene på kroppen etter at bilen hennes ble fyllt med vann.

- Vi var glade for å få hjelp, forteller hun.

VGTV:Her reddes hun ut av oversvømt buss

– Alvorlig trafikkbilde

Like etter klokken ni søndag morgen var situasjonen katastrofal.

– Vi har problemer overalt nå. Akkurat nå råder vi folk til å ikke bevege seg ut i trafikken i hele tatt. Det er stor risiko for at man ikke kommer seg frem på grunn av avsperringer eller at man setter seg fast i vannmassene. Det er et alvorlig trafikkbilde, sa Söderholm til avisen.

I Malmö måtte to busser evakueres. Redningstjenesten har kommet folk til unnsetning og evakuert reisende. Ifølge NTB ringte to voksne og ett barn politiet for å be om hjelp da bildøren gikk i vranglås mens vannet strømmet inn. På innfartsveien mot Malmö begynte biler å flyte, og bybusstrafikken ble formiddag innstilt da en tyvetall busser kjørte seg fast i vannet.

Uværet har også skapt andre problemer. Rett før klokken seks søndag morgen slo lynet ned i et verksted. Dette førte til at verkstedet begynte å brenne. Ifølge lokalavisen Skånskan er flere husstander i Linhamn og Vellinge oversvømt etter nattens nedbørsmengder.

Fanget i bilen

Men det er ikke bare i Sverige uværet har herjet det siste døgnet. Natt til søndag måtte brannvesenet i København rykke ut for å redde to bilister som var fanget i vannmassene i hver sin bil.

– Personen ble reddet ut av kjøretøyet i siste øyeblikk. Føreren var rett og slett blitt fanget av vannmassene i kjøretøyet sitt, og han klarte ikke å komme seg ut av bilen, sa operasjonsleder Kristian Næsted i Københavns Brandvæsen til NTB.

Det plutselige regnskyllet rammet på samme måte en annen bilist, som måtte reddes av brannvesenet i Lyngby.

Ifølge NTB måtte København kommunes krigsberedskap mobiliseres på grunn av oversvømmelsene. Mens brannvesenet i den danske hovedstaden måtte rykke ut titalls ganger på grunn av oversvømmelser, ba det danske forsvaret om hjelp da festningsanlegget Kastellet midt i København ble oversvømmet. Også Tivoli, institusjonen Sundholm og Vestre Fængsel måtte få hjelp til å pumpe bort vannmassene.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt opplyser til VG det verste ekstremværet i Sverige og Danmark ser ut til å være over.

– Lavtrykket som har gitt dette kraftige uværet i våre naboland er på vei sørover. For Sverige sin del ser ekstremværet ut til å være så godt som over, men det vil fremdeles være noen byger sør i Danmark i ettermiddag og kveld, før det gir seg utover natten, sier Haga til VG.

Her kan du lese mer om