Kun testet på aper før epidemien

HØY SIKKERHET: Den 75 år gamle spanske presten som tirsdag døde av ebola-viruset ble forrige uke fraktet fra Liberia til Madrid for å bli behandlet. Helsepersonellet som jobber med sykdommen må ikle seg svært beskyttende klær i mote med viruset. Foto: Ap Foto: ,

Slik virker ebola-medisinen

Medisiner som hverken er godkjent eller testet på mennesker skal nå benyttes i kampen mot det dødelige ebola-viruset.

 • Oda Marie Midbøe

Artikkelen er over seks år gammel

Så langt har tre ebola-smittede personer, to amerikanere og en 75 år gammel spansk prest, blitt behandlet med legemiddelet ZMapp som kun har blitt testet på aper. Mens de to amerikanerne har overlevd ebola-sykdommen, døde den spanske presten i går på et sykehus i Madrid.

– Hvis det er medisiner som kan redde liv, som dyrestudier har vist, skal vi ikke bruke dem til å redde liv? sa Dr. Marie-Pauele Kieny i WHO på en pressekonferanse mandag, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Ifølge Steinar Madsen, overlege i Statens legemiddelverk, er det snakk om flere, ulike medisiner med forskjellige prinsipper som kan benyttes i kampen mot viruset som har en dødelighet på mellom 40 og 90 prosent.

Antistoffer kan ta knekken på viruset

Medikamentet som er mest omtalt er ZMapp, et flytende legemiddel som injiseres med sprøyte.

– Dette legemiddelet består av antistoffer som er laget ved hjelp av genteknologi. Når antistoffene har bundet seg til viruset vil andre forsvarsmekanismer i kroppen bli forsterket. Det vil både hindre at viruset formerer seg og samtidig ta knekken på viruspartiklene, sier Madsen til VG.

Dersom antallet ebola-virus eksploderer i omfang, kan det føre til multiorgan-svikt.

– Sannsynligvis er det best å gi denne medisinen så tidlig som mulig før man får en viruseksplosjon i kroppen, sier Madsen.

Tror ikke på farlige bivirkninger

Han tror ikke det vil være stor forskjell i hvordan medisinen virker fra person til person. Han tror heller ikke det er en stor fare for alvorlige bivirkninger.

– Det kan i så fall være allergiske reaksjoner. Jeg tror nok totalt sett at risikoen er forholdsvis liten. Det største spørsmålet er om det virker eller ikke, sier Madsen.

Ifølge CNN skal det USA-baserte selskapet Mapp Biopharmaceutical som står bak ZMapp ha sendt over alt de har av medisinen til Liberia, på forespørsel fra president Ellen Johnsen Sirleaf.

Produsenten bak ZMapp opplyser at det finnes en svært begrenset mengde av medisinen, ettersom den ikke har blitt testet på mennesker enda.

Flere alternativer

Det andre legemiddelet heter TKM – Ebola. I motsetning til ZMapp som skal danne antistoffer, baserer denne medisinen seg på kunstig arvemateriale.

– Denne medisinen tar små biter av arvemateriale, såkalt RNA, som går inn og forstyrrer og ødelegger virusets evne til å formere seg. Det er kanskje en medisin som raskere kan lages i større mengder enn ZMapp, sier Madsen.

Ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO) er situasjonen i de rammede landene så kritisk at de ordinære prosessene for å få godkjent legemidler må vike for et desperat behov for behandling, selv om virkningen av medisinene ikke er kjent.

Tirsdag konstaterte WHO at de mener det er etisk forsvarlig å behandle ebola-smittede med medisiner som ikke er testet på mennesker og som dermed ikke er godkjente legemidler.

Beslutningen som ble tatt i organets etiske råd kom etter at tre av verdens fremste ebola-forskere ba WHO om å tillate at eksperimentell medisin blir brukt til å behandle den svært dødelige sykdommen.

Så langt har 1013 mennesker mistet livet som følge av det omfattende virus-utbruddet i Vest-Afrika, mens over 1800 personer skal være smittet.

Onsdag ble det klart at Canada vil bidra med mellom 800 og 1000 doser eksperimentell vaksine til bruk mot den dødelige virussykdommen ebola i Vest-Afrika, opplyste helseminister Rona Ambrose.

Foto: ,

Mer om

 1. Ebola
 2. Helse

Flere artikler

 1. Norge har sikret seg verdens siste dose av ebola-medisin

 2. Ebola-smittet kvinne får ikke ZMapp likevel

 3. Kent (33) var ebolasyk og ble frisk - Det er en mirakuløs dag

 4. Mannen bak Zmapp: Slik laget jeg ebola-medisin

 5. Nytt japansk legemiddel kan bli brukt mot ebola

 6. Her kommer ebolamedisinen til Liberia

Fra andre aviser

 1. Slik virker ebolamedisinen

  Aftenposten
 2. WHO sier ja til eksperimentell ebolamedisin

  Fædrelandsvennen
 3. Tenner håp i kampen mot ebola

  Bergens Tidende
 4. Kampen mot ebola er biologisk krigføring

  Aftenposten
 5. Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

  Bergens Tidende
 6. Helsedirektoratet vurderer storkjøp av ebolamedisin

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder