ELEKTRISK STOL: Tennessee åpner for å henrette dødsdømte i elektrisk stol igjen. Bildet er tatt i Sing Sing fengselet i Ossining, N.Y, i 1968. Foto: AP

Tennessee gjeninnfører den elektriske stol

Den amerikanske delstaten Tennessee tar på nytt i bruk den elektriske stol for å henrette dødsdømte.

Artikkelen er over fem år gammel

Strid rundt kjemikaliene som benyttes under henrettelser med gift ligger bak beslutningen, som er kontroversiell.

Den elektriske stol kan nå benyttes som henrettelsesmetode dersom de nødvendige kjemikaliene som benyttes under henrettelse med gift ikke er tilgjengelig.

Nekter å forsyne

Europeiske legemiddelprodusenter nekter nå å forsyne USAs fengselsvesen med barbiturater som pentobarbital, som har vært benyttet under henrettelser.

Fengselsmyndighetene har derfor måttet lete etter alternative kjemikalier og benyttet blandingsprodukter, noe som har gått dårlig. I april ble henrettelsen av en dødsdømt i Oklahoma både langvarig og smertefull, noe som fikk debatten til å blusse opp.

Flere dødsdømte har siden fått sin henrettelse utsatt som følge av det er reist tvil om metoden er umenneskelig og unødvendig smertefull.

Flere valg

Henrettelse med gift har til nå vært standardmetode i alle amerikanske delstater som har dødsstraff, men i enkelte delstater kan de dødsdømte også velge henging, gasskammer og eksekusjonspelotong.

I seks av delstatene er elektrisk stol også et alternativ, men Tennessee er først ute med å gjøre dette til standardmetode. Sist delstaten henrettet en dødsdømt i den elektriske stol, var i 2007.

Richard Dieter, som leder Death Penalty Information Center, spår nye runder i retten dersom dødsdømte blir forsøkt henrettet i elektrisk stol.

Grusomme

- Det har absolutt skjedd en del grusomme henrettelser i elektrisk stol tidligere, og dette vil domstolene merke seg, sier Dieter.

Dødsdømte vil derfor kunne gå rettens vei og argumentere med at metoden er umenneskelig og i strid med grunnloven, mener han.

- Henrettelser i den elektriske stol har både fått dødsdømte til å begynne blø og ta fyr, og ved flere anledninger har man måttet utsette dem for en rekke kraftige støt før døden har inntruffet, konstaterer Dieter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder