TAUS: Vladimir Putin har ikke kommet med noen offentlig uttalelse om Ukraina etter at Viktor Janukovitsj ble avsatt. FOTO: AFP

Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse

Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om en øyeblikkelig militærøvelse for å teste beredskapen i den vestlige delen av Russland.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Ifølge AP er det russiske statlige nyhetsbyråer som melder om den store militærøvelsen. Byråene siterer forsvarsminister Sergei Shoihu, som sier Putin beordret øvelsen klokken 11 norsk tid.

- Etter ordre fra presidenten, ble styrker fra Det vestre militærdistritket satt i beredskap. Øvelsen skal sjekke om troppene er klare hvis det skulle oppstå en krisesituasjon som truer nasjonens militære sikkerhet, sier Shoihu ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået skriver at meldingen tolkes som at Russland vil vise muskler i kappestriden med Vesten om innflytelse i Ukraina.

Ifølge AP skal selve øvelsen starte fredag og vare i fire dager. Øvelsen omfatter blant annet russiske krigsskip og luftvåpenet.

Til mandag

Putin har gitt ordre om flere overraskende øvelser i forskjellige deler av Russland siden han på nytt ble president i 2012. Han sier at forsvaret må holdes på tå hev. Men de storpolitiske tonene kunne knapt vært tydeligere enn de er denne gangen. Situasjonen på Krim ble onsdag betegnet som meget spent.

Det vestlige militærdistriktet grenser til Ukraina som ligger mellom NATO-land og Russland.

Sjoigu sier at øvelsen vil bli gjennomført i to deler og bli avsluttet mandag 3. mars. Også noen styrker fra det sentrale Russland blir med i øvelsen.

Ikke kommentert

Putin har ikke kommet med noen offentlige uttalelser om Ukraina siden president Viktor Janukovitsj ble fordrevet fra makten før helgen etter måneder med politisk uro. Uroen ble utløst av Janukovitsjs beslutning om å forkaste en framforhandlet avtale med EU og i stedet forbedre forholdet til Russland.

USA og EU har advart Russland mot å intervenere militært i Ukraina, som var en republikk i Sovjetunionen.

Putin har omtalt Ukraina som en «brodernasjon» og vil ha landet med i den euroasiatiske unionen han er i ferd med å bygge i området.

Medvedev: Truet

Statsminister Dmitrij Medvedev sa mandag at Russlands interesser og russiske borgere i Ukraina var truet, en språkbruk som minner om den som ble brukt da Russland invaderte Georgia i 2008.

Andre russiske regjeringsrepresentanter sier Russland ikke vil blande seg inn militært i Ukraina, men anklager samtidig Vesten for å gjøre det.

Interfax siterer onsdag presidenten i Føderasjonsrådet, overhuset i Russlands nasjonalforsamling, som gjentar at Russland ikke vil bruke militær makt.

Øvelsen skjer samtidig som det er konfrontasjoner mellom ulike grupperinger på Krim-halvøya i Ukraina.

Russiskvennlige separatister og tilhengere av de nye lederne i Ukraina konfronterte hverandre utenfor det regionale parlamentet på Krim-halvøya.

Parlamentet i regionhovedstaden Simferopol debattere onsdag den siste utviklingen i Ukraina og hvordan den autonome republikken skulle forholde seg til maktovertakelsen i Ukraina.

Rundt 2000 mennesker hadde samlet seg utenfor parlamentsbygningen for å støtte de nye makthaverne i Kiev. Mange av dem var krimtatarer, som er den innfødte gruppen på halvøya.

De ble møtt av flere hundre russiskvennlige demonstranter, som ropte ut sin lojalitet til Moskva og kalte den EU-vennlige Maidan-bevegelsen «banditter» som hadde overtatt makten i hovedstaden. De to sidene ble holdt atskilt av politiet.

Krim ble en del av sovjetrepublikken Ukraina i 1954, og har hatt utstrakt selvstyre etter Sovjetunionens fall. Fortsatt er store deler av Russlands svartehavsflåte stasjonert på en stor marinebase i Sevastopol, og Krim er den eneste regionen i Ukraina der etniske russere er i flertall.

Krim er nå den siste bastionen i landet som ikke støtter avsettelsen av president Viktor Janukovitsj, og de nye makthaverne i Kiev er bekymret over de separatistiske strømningene i området.

Kilde: VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder