STØTTER SNOWDEN: Nye dokumenter kaster nytt lys på NSAs overvåkning. Dokumntene bekrefter informasjon Edward Snoedrn tidligere har gitt til The Guardien. Foto: AP

The Guardian: USAs etterretning kan lese alt du skriver på Facebook

Den britiske avisen The Guardian avslører hvor enkelt amerikansk etterretning kan lese privat informasjon fra nettsider som Facebook.

  • Astrid Øvre Helland
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Foruten å overvåke all epost og hvilke nettsider brukere besøker, kan analytikere i etterretningsorganisasjonen NSA enkelt få tilgang til historikk fra private samtaler og meldinger på sosiale medier som Facebook.

Onsdag viser avisen skjermdumper fra programmet Xkeyscore som brukes av NSA.

Trengte ikke tillatelse

I et NSA-dokument, som er datert desember 2012, står det at programmet kan hente ut all aktivitet på en persons telefon, lese alle e-mail og hente ut all aktivitet på sosiale medier, skriver avisen.

Videre står det at programmet kan:

«Finne ut nesten alt en typisk internettbruker gjør på nettet».

Analytikere som bruker programmet kan få tilgang til å overvåke personer digitalt uten noen spesifikk tillatelse, viser dokumentene The Guardian har fått tilgang til.

SAMLET SEG: Demonstranter samlet seg i forrige uke i Berlin for å demostrere mot NSAs overvåkning. Foto: AP

Gjennom å fylle inn et brukernavn i NSAs programvare får analytikeren rask tilgang på samtlige samtaler på Facebook. Det samme gjelder mikrobloggen Twitter og andre sosiale medier.

Dokumentene bidrar støtter opp under Snowdens påstander da han ga sitt første offentlige intervju etter å ha lekket dokumenter til pressen.

- Jeg kunne, fra mitt skrivebord, avlytte hvem som helst, fra deg og din revisor til en dommer eller til og med en president, så lenge jeg hadde tilgang til deres private epostadresse, sa Snowden til The Guardian i juni.

- Vi ble sjeldent spurt om søkene, og om vi ble spurt var det ofte kun for å finne ut om vi trengte bekreftelse på noe, tilføyde han.

NSA tilbakeviser påstandene

Til the Guardien understreker NSA at all aktivitet er rettet mot utenlandske mål, og at det omfattende søke-programmet er nødvendig for at de skal kunne gjøre jobben sin.

Les også: USA lover å ikke henrette Snowden

Representanter for amerikanske etterretningsbyråer har tidligere sagt at Snowdens påstander ikke medfører riktighet. De uttaler til Guardien onsdag formiddag at:

«Påstandene om store etterretningssøk uten tillatelse er ikke sant. Programmet kan bare brukes av de som har fått godkjenning, og de blir sjekket ledere slik at programmet ikke blir misbrukt.»

Tidligere i dag ble tre tidligere hemmeligstemplede dokumenter om USAs telefonavlytting offentliggjort av NSA.

Kontoret til NSA-direktøren James Clapper sier hensikten med nedgraderingen er større åpenhet, skriver NTB.

Blant dokumentene er en bestilling fra en etterretningsdomstol i et annet land som beskriver hvordan dataene skal lagres og gjøres tilgjengelige fra 2013.

Avgjørelsen om å gjøre dokumentene tilgjengelige skjer etter at Edward Snowden lakk detaljer om USAs overvåkingsprogram.

Avsløringene skapte kraftige reaksjoner. NSA samlet i mange år inn massive mengder rådata også om amerikanske borgeres epost- og internettrafikk.

- Ingen har mistet jobben som følge av lekkasjen, opplyser visedirektør Jon Inglis i NSA.

VG/NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder