Mugabe fylte 90: - Jeg er energisk som en niåring

Zimbabwes omstridte diktator Robert Mugabe feiret 90-årsdagen med en enorm fest i går - og fastslår at det er alt for tidlig å diskutere pensjon.

  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Jubilanten, som har styrt Zimbabwe med jernhånd siden 1980, fylte egentlig år på fredag. Feiringen måtte utsettes til i går, da presidenten var i Singapore for å opereres for grå stær på selve dagen.

Men når Mugabe først feirer, feirer han ordentlig: Med 90 ballonger, 90-kilos kaker og 90 kyr slaktet for anledningen.

Hvert år arrangerer presidenten en storstilt bursdagsfest for seg selv. Ifølge nyhetsbyrået AP skal maten til årets feiring, som åpnet med at Mugabe selv slapp 90 ballonger mot himmelen, ha kostet rundt syv millioner kroner.

- Ungdommelig

Sammen med kona Grace ble Mugabe kjørt rundt på fotballstadionen i Marondera, drøye syv mil øst for hovedstaden Harare, der 45.000 mennesker hadde møtt opp for å feire ham, og viste sin karakteristiske hilsen med knyttet neve.

- Jeg føler meg like ungdommelig og energisk som en ni år gammel gutt, uttaler presidenten.

I et intervju med statlig TV i helgen fastslo Mugabe at han er «frisk som en fisk». I det siste har diktatorens helsetilstand skapt debatt, også i hans eget parti, ZANU-PF.

I fjor ble han gjenvalgt, etter et omdiskutert presidentvalg, og skal nå etter planen styre det herjede landet, som har en arbeidsledighet på rundt 80 prosent, til han er 94.

Lang tale

- Hvorfor skulle vi diskutere pensjon når det ikke er på tide ennå, spør Mugabe i TV-intervjuet.

Under bursdagsfesten fremsto han da også sterk og klar, og talte til nasjonen over en time, blant annet om et av sine absolutte favoritt-temaer: Homofili.

- Vi aksepterer ikke homoseksualitet her! Gud skapte mann og kvinne så de skulle bringe frem barn, tordnet Mugabe i kjent stil.

Første president

Mugabe ble i 1980 det frie Zimbabwes første president etter å ha ledet kampen mot det hvite mindretallsregimet til Ian Smith i den tidligere britiske kolonien Rhodesia.

I de første årene var landet stabilt og økonomisk framgangsrikt, med et landbruk som forsynte Afrika med hvete fra effektive farmer drevet av det hvite mindretallet. Han bygde også opp et av Afrikas beste helse- og utdanningssystemer.

Men allerede da viste frigjøringsheltens autoritære og til dels paranoide sider seg da han slo til mot rivalen Joshua Nkomo. På 90-tallet gikk han så løs på de hvite farmerne, med katastrofale følger for landets økonomi.

Motivet var å overføre landets rikdommer til det fattige og svarte flertallet nå som de svarte hadde vunnet den politiske makten. Men farmene ble gitt bort til venner i den nye eliten som ikke kunne særlig mye om landbruk, og etter hvert tørket eksportinntektene inn.

Valgfusk og vold

UTFORDRER: MDC-leder Morgan Tsvangirai. Foto: AFP /JEKESAI NJIKIZANA

Også verdenssamfunnet mistet tilliten til den gamle frigjøringshelten og sanksjoner ble innført.

Men Mugabe klorte seg fast, dels ved hjelp av valgfusk og diktatoriske metoder, dels med støtte fra sin stamme og dels på basis av sin gamle heltestatus.

De siste årene har utfordrer Morgan Tsvangirai og hans parti MDC forsøkt å ta makten fra Mugabe, men diktatoren har holdt fast ved makten, senest gjennom valget i fjor, som Tsvangirai beskrev som «en farse».

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder